2021.04.15. 13:10:22 7555 199

Piros orcák, orr vagy orrtő? A rosacea és megoldásai
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Elsősorban az arc középső területén, az orron, az orr mellett és az almácskákon jelentkező értágulat, ami súlyos esetben gyulladással is jár. Genetikai jellemzőktől függően, a harmincas éveinktől jelentkezhet, de van, aki már tizenévesen is találkozik vele – de mit tehetünk a rosacea ellen?

Bőrgyógyásznál - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Bőrgyógyásznál

A nők gyakrabban érintettek a rosacea problémakörében, ám az igazán elfajuló esetek mégis inkább a férfiaknál jellemzőek. Gondoljunk csak az úgymond borvirágos orra – ami szintén egyszerűen rosaceas. És bizony az alkohol tartalmú italok fogyasztása valóban sokat nyom a latban a kialakulást tekintve, de fűszeres és forró, esetleg koffein dús ételek, italok is rásegítenek.

Tünetek

Eleinte jellemzően csak időnként kipirosodik, olykor viszket, később azonban állandóvá válnak a tünetek. Nagyon súlyos esetben pattanásszerű kiütések, faggyúmirigy burjánzás is kialakul, és a bőrtünetek fájdalmassá válnak. Nem csak az orron, de homlokon, fülcimpán, szemhéjon, állon is megjelenhet- igaz, kevésbé gyakori.

Bár gyógyítani nem lehet, tehetünk ellene!

Egyrészt lassíthatjuk a romlást, másrészt csökkenthetjük a tüneteket. Például helyi vérbőségfokozó hatású krémekkel, amik a pangó vért kimozgatják, ezáltal csökkentik a pirosságot, és támogatják az egészséges sejtműködést a fokozott oxigénellátásnak hála. Furcsa ellentét, de belsőleg viszont kerülnünk kell a vérbőséget fokozó, például csípős, vagy erősen fűszeres ételeket, például fokhagymát, mustárt, csípőspaprikát és a fentebb említett, alkoholt is. Mellette pedig bőrnyugtató hatású, extra érzékeny bőrűeknek készült kozmetikumokat használjunk.

Természetesen a megelőzés itt is a leghatékonyabb: ha hajlamosak vagyunk a rosaceara, kerüljük a forróvizes fürdést, ne szaunázzunk és mindig használjunk fényvédőt (egyébként is!), mikor kilépünk a szabadba. Ne csak a hőtől és napfénytől, de az extrém hidegtől is óvjuk bőrünket. Kozmetikai, illetve orvoskozmetikai kezelésekből is akad kínálat a probléma megoldására: a rádiófrekvenciás kezelés hővel tűnteti el az értágulatokat, a lézer összehúzza a hajszálereket, a speciális bőrcsiszoló eljárás pedig sebészileg távolítja el a túlburjánzott sejteket. Súlyos esetben antibiotikumos készítményt, belsőleg pedig gyógyszert is ír fel rá a szakorvos.

Forrás: webbeteg

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Az artériákban lévő mikroműanyagok növelhetik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát

Az elszomorító tények szerint az egészségre és a környezetre egyaránt káros mikroműanyagok hatalmas mennyiségben vannak jelen. Mindenhol. Ami nem meglepő, hiszen kimutatták, hogy 2019-ben a műanyagtermékek globális szintű éves kibocsátása megközelítette a 460 millió tonna mennyiséget. Ilyenkor természetesen felmerül az újrahasznosítás kérdése, mint (vélt) mentőöv a műanyaghulladékokkal való küzdelem során. Sajnos ennek a műanyagmennyiségnek alig 9 százalékát sikerül újrahasznosítani.

Tényleg le lehet fogyni műtéti úton?

Amikor valaki túlsúllyal küzd, és már minden létező megoldást kipróbált, a műtét lehet az egyik utolsó remény a változásra. Ilyenkor viszont sok a kérdés-kétely, érdemes-e belevágni és mennyire kockázatos egy ilyen beavatkozás. Na és persze a legfontosabb: várható-e látványos eredmény és javulás a végén.

Biztonsággal ihatjuk-e a csapvizet?

A Világgazdasági Fórum szerint a világ vízkészlete válságos helyzetbe került, mely erőteljesen összefonódik bolygónk természeti tőkéjének kimerülésével. Nem beszélve az egyre kiszámíthatatlanabbá formálódott csapadékmintáról, a kritikus ütemben zsugorodó jégtakarókról, az egyre sűrűbben jelentkező áradásokról és aszályokról, az emelkedő hőmérséklet által megzavart teljes globális vízciklusról. Érthető, ha felmerül a kérdés: hogy állunk ma Magyarországon a vízkészlet kérdésével és a vízminőséggel? Biztonsággal ihatjuk-e a csapból folyó vizet?