2021.08.12. 12:43:30 8117 254

Piros, éget, viszket- mi az?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Égő, viszkető foltok, duzzanatok, olykor hozzájuk még fájdalom is társul… Ugye ismerős? Ez a csalánkiütés. Bár általában egy nap leforgása alatt elmúlik, igen kellemetlen, ezért, ha jelentkezik, az okok megszüntetése miatt érdemes tisztában lennünk azzal, hogy miért tűnik fel bőrünkön.

Viszketés - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Viszketés

A csalánkiütés megjelenhet a testünk bármely bőrrel fedett felületén, de akár a nyálkahártyákat is érintheti. Jellemzően viszketéssel vagy fájdalommal jár, pirosság és duzzanat kíséri. Mindezt pedig a hisztamin felszabadulása okozza. A szövetek közötti térben megnövekszik a folyadéktartalom, az érfalak áteresztő képességének növekedésével párhuzamosan. Bár elsőre ártalmatlannak tűnhet, erőteljesebb verziója, az angioödéma, a bőr mélyebb rétegeiben jelentkező duzzanat, ha problémásabb helyen jelentkezik, akár fulladáshoz is vezethet.

A leggyakoribb okok a fizikai és kémiai hatások

Olykor a hideg, a meleg, a napfény vagy kisebb hámsérülés is lehet oka a csalánkiütések megjelenésének. Jelentkezhet akár hosszabb ideig tartó nyomás következtében is, például amikor a zokni gumija túl szoros, és mikor megszabadulunk végre tőle, csalánkiütés lesz a testünk válaszreakciója. De állhatnak a háttérben vegyi anyagok, például mosószerek, kozmetikumok, de előjöhet stressztől, izzadástól vagy fizikai megterheléstől is.

Betegségek a háttérben

Olykor a belgyógyászati problémák tüneteként is jelentkezik csalánkiütés, vagy akár angioödéma, ekkor jellemzően nem egyszeri a probléma, krónikus jelleggel találkozunk vele. Ilyenek a refluxhoz, epebetegséghez kapcsolódó bőrtünetek, de sokszor a krónikus bélgyulladást, (Crohn-betegség), autoimmun pajzsmirigy problémát is kísérheti. Szintén társulhat fertőzésekhez is, vagy épp a vírus, gomba, baktérium, parazita ellen szedett gyógyszer segíti a csalánkiütés kialakulását.

A mindennapi körülmények is befolyásoló tényezők

Mivel a hisztamin erősen felelős a bőrtünet kialakulásáért, így a magas hisztamin tartalmú ételek fokozzák a csalánkiütés esélyét. Ha egyébként is hajlamosak vagyunk rá, akkor érdemes tehát kerülnünk a tonhalat, a vörösbort, a camembert és ementáli sajtokat, az epret, málnát, paradicsomot és a pezsgőt. Bizonyos adalékanyagok hasonló hatással bírnak, de ezeket az ízfokozókat, állagjavítókat és színezékeket egyébként is szerencsésebb elkerülni.

Csípés után

A méh és a darázs csípése során is hisztamin jut a szervezetbe, ezért is van szükség antihisztamin injekcióra túlzott (allergiás) reakció esetén. Azonban normál esetben is erőteljesen csalánkiütés jellegű fájó, viszkető ödéma jelenik meg a bőrünkön.

Forrás: Webbeteg

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...