2017.11.01. 11:50:29 14711 399

Pásztorpite - melegen a sütőből!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Nincs mit tenni, visszavonhatatlanul beköszöntött a hideg, fagyos hajnalokkal és vacogós estékkel tarkítva. Ilyenkor valahogy az ember konyhája is mintha átalakulna, és észre sem vesszük szinte, de tartalmasabb és kiadósabb ételek főzünk, mint nyár közepén. Nyilván, mivel a hidegben a szervezetünk is mást igényel, mint negyven fokos kánikulában. Nekem az egyik kedvenc receptem ebben az időszakban a jó öreg angol étel, a pásztorpite.

Pásztorpite - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Pásztorpite

Pásztorpite recept

Ami kell hozzá

A raguhoz:

  • 1 nagyobb fej vöröshagyma
  • 2-3 nagyobb sárgarépa
  • 1 nagyobb fehérrépa
  • 2 evőkanál paradicsompüré
  • 500 g marhahús apróra kockázva, kisebb darabokra, mintha mondjuk pörköltöt főznénk (én marhanyakat szoktam használni, az eredeti recept elvileg bárányból készíti)
  • olaj
  • 1 evőkanál Worchestershire szósz
  • 1-2 babérlevél
  • só, bors (én mindig tarka borsot használok, frissen őrölve)

krumplipüréhez:

  • 800-900 g burgonya
  • 50-60 g vaj
  • tej

Az elkészítés (ahogy én szoktam)

Nagyobb lábasban felhevítjük az olajat, beledobjuk az apróra vágott hagymát, üvegesre pirítjuk, majd rádobjuk a húst. Amikor a húskockák kifehérednek, belekerül a paradicsompüré, a fűszerek, nyakon öntjük Worchestershire szósszal, majd kis vízzel felöntve az egész húsos gezemicét, lefedve gyenge tűzön főzzük. Addig kell fedő alatt rotyogtatni, amíg a hús puha nem lesz, ez minimum 2 óra, nálam van, hogy simán fő két és fél órát is. Feltéve persze, hogy apróra van a hús vagdalva. Mindenesetre egy óra után beledobáljuk az addigra karikára vágott répákat és főzzük tovább. Amikor a zöldségek is puhák, késznek nyilvánítjuk a ragut.

Mindeközben előkészítjük a krumplit olyképpen, hogy jó kis pürét tudjunk belőle csinálni. Vagyis a krumplit hámozzuk, kockákra vágjuk, és sós vízben megfőzzük. Ha puha, a vizet leöntjük róla és a vaj, a tej hozzáadásával krumplipürét készítünk. Egyre figyeljünk nagyon, hogy ne legyen folyós különben nem tudjuk a lényeget megcsinálni vele: magát a pitét.

A lényeg:

Amikor a ragu is kész és a püré is, veszünk egy tűzálló tálat, amit gyakorlatilag kibélelünk a krumplipüré egy részével. Ebbe az alapba kanalazzuk bele a ragut, és amikor az összeset belelapátoltuk, a krumpli másik felét óvatosan eloszlatjuk a ragun, úgy, hogy a végén a krumpli betakarja mindenhol. Ha kész, sütőbe tesszük 180 fokon (alsó-felső légkeverés) és 20-25 perc alatt készre sütjük. Tálalásig érdemes várni egy jó 15 percet legalább.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...