2015.07.21. 11:03:29 8616 240

Paradicsom frissen a kertből, ősszel is!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A nyarat a friss, ízletes és zamatos paradicsom miatt is imádjuk! Amikor a télen kapható silány paradicsomokra gondolok, már előre rosszul vagyok. Kemény, ízetlen és még az állaga sem olyan. Egy praktikával azonban késő őszig szüretelhetjük a friss paradicsomot a kertünkből.

Paradicsom - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Paradicsom

Ne dobd ki a hónaljhajtásokat!

A paradicsom leveleinek tövében úgynevezett hónaljhajtások növekedhetnek. Ezeket ajánlatos tőből kivágni, mert késleltetik a megtermékenyülést és így az érést is.

Ezeket a hajtásokat nem dobjuk ki, hanem felhasználjuk. Ezekből lesz ugyanis a késő őszig érő paradicsompalántánk. Miután szép, éles metszetett ejtettünk, a hajtásokat homokos, tápanyagban gazdag földbe helyezzük és kigyökereztetjük.

Cserépbe is elültethetjük, de mehet rögtön az ágyásba is. Öntözzük rendszeresen, nagyjából 10 nap után rendesen ki nő a gyökere, és beindul a növekedés is. Augusztusi virágzásra, és őszi termésere számíthatunk.

Előfordulhat, hogy a bogyók nem érnek meg teljesen, és közben beköszöntenek a fagyok. Mielőtt ez megtörténne, vágjuk le a termő szárakat és lógassuk fel valahol a meleg szobában. Itt utólag is beérnek a paradicsom szemek, és bátran fogyaszthatjuk őket.

Paradicsomi táplálék

Tudtad, hogy a paradicsom nemcsak íz-, hanem vitaminbomba is? C-vitamin, E-vitamin, karotin, kálium, magnézium és kalcium is található benne. Ezek a vitaminok és nyomelemek hozzájárulnak az immunrendszer egészséges működéséhez, így jól tesszük, ha gyakran fogyasztjuk a piros finomságot.

Forrás: balintgazda.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Szavazz a receptjáték versenyzőire! Az első étel: narancsos csirkemell falatkák

Indulhat a szavazás! A héten különösen szükségünk van rátok, főleg a karácsonyi receptjáték nevezőinek, akiket támogathattok a recept melletti szív megnyomásával, cikkeik megosztásával. Akinek a receptje mellett a legtöbb szív összegyűlik, az kapja majd az 1.000.000 Ft-os nyereménynövelést, amellyel már versenybe is szállhat a fődíjért a december 14-i nyereményjáték sorsoláson.

Túl az édességtengeren – Mi kerülhet még az adventi naptárba?

Boltban vásárolod, vagy éppen kézzel készíted az idei adventi naptárt? Bármelyik verziót is választod, a belevalókat variálhatod kedvedre, ha ebben az évben úgy döntesz, édesség helyett inkább valami mást rejtenél el az egyes napokhoz. Íme, néhány ötlet, a csokin túl!

Igaz, hamar sötétedik, de ne legyünk depressziósak!

A tél és a karácsonyi ünnepek elég ellentmondásos időszaknak tekinthetők az emberek életében. Egyrészt a hideg ellenére megvan a maga szépsége és hangulata ennek az évszaknak. Másrészt a nyárral és az ősszel véget ér a napsütötte, vidám és hosszú nappalok sora, ami hát, valljuk be, elég fájdalmasan érint sok mindenkit. A gyerekek is nehezen viselik a bezártságot, hiszen tele vannak energiával, amit a szabad levegőn sokkal egyszerűbb levezetni és kiélni. Így viszont a négy fal közé kényszerülve nem csak nekik, de a szüleiknek is elég nehéz az életük. Hogyan éljük túl a hosszú, téli, sötét estéket?