2020.06.26. 17:32:42 10208 293

Pálmaolaj pro és kontra
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Sok rosszat hallani a pálmaolajról, de a felszínen leginkább azt, hogy egyre több ember mond nemet erre az összetevőre minden szinten. De mit találunk, ha megkapargatjuk a felszínt? Mi a baj a pálmaolajjal? Hiszen ez a leggyakrabban fogyasztott olajféle világszerte. Valószínűleg napi szinten viszed be te is a szervezetedbe. Tudtál erről?

Pálmaültetvény, pálmaolaj - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Pálmaültetvény, pálmaolaj

Minden időszaknak megvan a maga hulláma, a maga „mérge”: ami kis túlzással a sátántól származik, felelőssé tehető a világ összes katasztrófájáért és utálatos dolog a javából. Ezt általában egy felfuttatott divathullám követi vagy előzi meg, hát ember legyen a talpán, aki végül még mer bármit enni, inni, használni. A pálmaolaj is felkerült a közvélemény ártalmas termékek listájára, ami még ha túlzó is olykor, általában tudományos igazságra alapoz.

Mindenhol ott van

Pontosabban mindenben. Na jó, ez csak félig igaz, az élelmiszeripari termékek fele, igen, az 50%-a pálmaolajjal készül. Ennek egyik oka, hogy rendkívül olcsó. Az előállítási költsége közelében sincs a többi étkezési olajnak.

A népszerűség másik oka, hogy sokan superfoodnak, azaz rendkívül egészségesnek tartják, és úgy gondolják jó alternatívát kínál az állati zsiradékok helyett. Árulják főzőolajként, de készételekben, pizzában, jégkrémben, kekszekben, fánkokban, kenyérfélékben, csokiban, mogyorókrémben, mogyoróvajban és még sok millió más termékben is szerepel összetevőként. Ha körülnézünk otthonunkban, akkor azzal is szembesülünk, hogy nem csak az élelmiszeripar hasznosítja, a mosószerekben, kozmetikai cikkekben is fellelhető.

Valóban van jó oldala

Antioxidáns, E-vitamin és karotinoid tartalma kiemelkedő, például béta-karotinból jelentősen többet tartalmaz, mint például a sárgarépa. A benne található polifenolok, a Q10, a foszfoliptidek, az egyszeresen-, és a többszörösen telített zsírsavak szintén hozzájárulnak az egészségünkhöz. Ezek miatt tehát a pálmaolaj mellett állóknak is van némi igazuk.

Az érme másik fele

A gond összességében nem is annyira a pálmaolajjal, mint annak feldolgozásával van. Magas hőmérsékleten finomítják, ezáltal pedig olyan szerkezet jön létre, amelynek vesekárosító hatása van és rákkeltő is lehet. Az Európai Élelmiszerbizottsági Hivatal is ezen az állásponton van.

Mivel a pálmaolajban található összetevőket más, a környezet és az emberi test számára kevéssé káros anyagokból is be tudjuk vinni a szervezetünkbe, valóban érdemes lenne elgondolkodni az étrendből való kiiktatásán.

És sajnos a pálmaolaj ellen más is szól!

A kinyerése, előállítása az ökoszisztéma lerombolását is jelenti, hiszen az olajat adó pálma akár 200 évig is élne, ám mivel ifjabb korában egyszerűbb a termelés, így a nagyobb fákat kipusztítják, újabb csemeték kerülnek a helyükre.

Ez így az esőerdők pusztulásához vezet – nem csak a növény, de az állatvilág is megsínyli és a sor végén ott állunk mi is, akikre ez a pusztítás idővel, ám annál nagyobb erővel csaphat majd vissza. Az olajtermelés ezen formájához minden órában körülbelül 300 futballpálya méretű esőerdő kerül kiirtásra.

Ez az utolsó, pedig minden kétséget kizárólag elegendő érv kell legyen, ahhoz, hogy más irányba forduljunk és elengedjük a pálmaolaj fogyasztást, feldolgozást.

Forrás: prove.hu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

SEMMELWEIS EGYETEM: A KÓROS SOVÁNYSÁG TOVÁBBRA IS ELVÁRÁS A DIVATSZAKMÁBAN

A divatmodellek csaknem 90 százaléka vélekedik negatívan a testéről, és több, mint kétharmaduk szigorúan kontrollálja, mit és mennyit eszik a Semmelweis Egyetem új, világszinten is egyedülálló nemzetközi kutatása szerint. Ez az első ilyen mélységű kvalitatív felmérés a témában, melyben a válaszadók majd’ 90 százalékáról az is kiderült, hogy túlságosan sovány, az elmúlt évek ún. „plusz méretes”, azaz „test pozitív” divatmozgalma ellenére. A kutatók a szélsőséges szépségideálok mentálisan és fizikailag is káros hatásaira hívják fel a figyelmet, melyek evés- és testképzavarhoz vezethetnek, és nem csupán a modelleket, hanem a rájuk példaképként tekintő fiatal lányokat is érintik.

A hátfájás legfőbb kiváltó okai és természetes kezelési lehetőségei

Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint 2020-ban a deréktáji fájdalomban érintett emberek száma 619 millió körüli volt. Ez a megdöbbentő szám azonban a becslések szerint 2050-re akár 840 millióra is emelkedhet. A hát- és derékfájdalom a legkevésbé sem korlátozódik az idősebb korosztályra, hiszen szinte minden életkorban megtapasztalható. Ez a fájdalomtípus megnehezíti a mozgást, hatással van az életminőségre, valamint a mentális jóllétre egyaránt.

Mindenki kedvence, a megunhatatlan házi puding

Valahányszor megkívánunk egy gyorsan elkészíthető finomságot, amelyet jutalomként vagy egyszerűen nasivágy-csökkentőként ékelnénk be a programunkra, a puding remek megoldásként kínálkozik fel. Most hozunk néhány házi puding receptet, melyek nagy eséllyel válhatnak a kicsik és nagyok közös „még kell!” kategóriájú kedvencévé.