2022.06.07. 12:15:00 5731 261

Óvd a madarakat! Megoldások ablaknak repülés ellen
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Gondoltad volna, hogy évente több millió madár ütkozik neki ablaküvegeknek? Sajnos ezek a szárnyas jószágok az esetek többségében nem ússzák meg egy kis agyrázkódással a balesetet. A tragédiák zöme azonban megelőzhető lehet odafigyelésünknek köszönhetően!

Kismadár a földön - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Kismadár a földön

Ha azt gondoltad, hogy a madarak csak nappali repüléseik során ütközhetnek neki az üveg felületeknek, szomorú tényt kell közölnünk: A probléma éjszaka is érinti ezt a fajt, főként a vándormadarak vonulási időszakában.

Aki élt már át külső szemlélőként ilyen élményt, az szürreálisnak láthatta és ritka alkalomként könyvelhette el magában az eseményeket. Azonban a városok - vertikális és horizontális - térhódításával nem meglepő, hogy az ablaküvegnek repülés évente milliárdnyi madarat érinthet.
A szerencsésebb példányok hosszabb-rövidebb időre elkábulnak, és ismét röpképesek lesznek azelőtt, hogy egy ragadozó állat rájuk találna, de többségében vagy azonnal, vagy később belepusztulnak az ütközés okozta sérüléseikbe.

De a magas esetszámokért nem a felhőkarcolók és a többemeletnyi üvegépületek a felelősek! A családiházas övezetekben legalább ugyanannyi ilyen jellegű baleset történik a madarakkal.

Miért üvegvakok a madarak?

A madárvilág képviselői sajnos nem ismerik az üveg fogalmát. Látják azt, ami mögötte vagy sőt még a tükröződéseket is észlelik, de fogalmuk sincs arról, hogy ezek előtt vagy mögött egy átlátszó tárgy húzódik, amelyen nem tudnak keresztülrepülni.
A témában végzett kutatások egyértelműen kimutatták, hogy a madarak egyáltalán nem érzékelik (akadályként) az üveget.
Ha jobban belegondolunk, akkor az emberi agy is azért tudja felismerni a tükröződésmentes üvegfelületeket, mert korán megtanultuk, hogy az a bizonyos négyszögletes nyílás a falakban az ablak.

Hogyan kerülhető el, hogy madarak ütközzenek az ablaküvegeknek?

Tegyük az ablaküveget láthatóvá! Ennek a legegyszerűbb módja, ha a felület külső(!) felére matrica vagy fólia kerül. Azon a környéken, ahol gyakoriak a kistermetű madárfajok, a jelölőket viszonylag sűrűn kell elhelyeznünk.
Ne higgyük azt, hogy elegendő egy egy részt “láthatóvá” tenni, mert a körülötte való részt még mindig repülési útvonalnak nézhetik tollas barátaink.
Érdemes rászánni némi időt arra, hogy a veszélyesnek ítélt ablakokat kívülről is tanulmányozzuk, és különböző napszakokban és időjárási viszonyok között is felmérjük, melyik részén mi tükröződik vissza. Ideális esetben épületek, amiknek ritkán repülnek neki a madarak, de az égbolt és a növényzet tükröződéséhez ajánlott valamiféle jelölő matricát ragasztanunk.

Az interneten keresgélve számos ütközést megelőző és madárriasztó terméket találhatunk, de nem mindegy, melyiket vásároljuk meg! A népszerű sólyom sziluettek és UV-matricák valószínűleg nem fogják beváltani a hozzá fűzött reményeket.

A tükröződés megtöréséhez egyszerű zsinórfüggöny is fellógatható, hiszen már kis szellő is elegendő mozgást eredményez a célunk eléréséhez. Ez egy elég hosszú életű megoldás, ráadásul könnyel fel és le is lehet szerelni a nyílászáró fölé.

Egy kissé költségesebb megoldás a szúnyoghálóhoz hasonlatos madárparaván, amelyeket akár tapadókorongokkal is rögzíthetünk az üvegtáblán.

Forrás: www.chatelaine.com

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Villámgyors gyümölcsös sütik

Nyaralás közben, főleg a nagy kánikulában az ember nem szívesen tölti az időt a konyhában, ha nem feltétlenül muszáj. Otthon főzőcskézünk, de ezt a folyamatot minél gyorsabban és hatékonyabban szeretnénk letudni. Azonban azt is figyelembe kell vennünk, hogy amellett, hogy gyorsak vagyunk érdemes hatékonyan is gondolkodni. Lehetőleg kis energiabefektetéssel nagyobb mennyiségű falatoznivalót készítsünk, ami laktató és nem is romlik a fejünkre azonnal, ha nem tesszük hidegre. Ilyenkor jöhet megoldásként szóba a gyorsan elkészíthető gyümölcsös süti. Praktikus, ízletes és bármikor fogyasztható, ha a család megéhezik. Nézzük milyen recepteket próbálhatunk ki.

Nem bírsz leállni a befőzéssel? – Készíts hagymalekvárt!

A nyár vitathatatlanul a lekvárok, befőttek, savanyúságok, vagyis az ízek télire történő elmentésének időszaka. Már nálad is sorban állnak a kamrapolcon házi készítésű finomságok, de úgy érzed, még hiányzik valami, a lenti recepttel bővítheted a repertoárt. Készíts hagymalekvárt!

Ízletes mikróban készült ételek

Tény, hogy vízben főzve sokkal autentikusabb élményt nyújthat egy étel ízvilága. Talán ezért is ódzkodnak tőle oly sokan, hogy mikróban készítsék el a vacsorájukat. Azonban vannak olyan fogások, amelyeket, ha a szükség úgy kívánja bátran elkészíthetünk mikróban is. Válogatásunk ételei nemcsak gyorsan elkészíthetők, hanem az ízük is kifogástalan! Szerintünk érdemes kipróbálni őket!