2022.06.07. 12:15:00 7997 263

Óvd a madarakat! Megoldások ablaknak repülés ellen
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Gondoltad volna, hogy évente több millió madár ütkozik neki ablaküvegeknek? Sajnos ezek a szárnyas jószágok az esetek többségében nem ússzák meg egy kis agyrázkódással a balesetet. A tragédiák zöme azonban megelőzhető lehet odafigyelésünknek köszönhetően!

Kismadár a földön - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Kismadár a földön

Ha azt gondoltad, hogy a madarak csak nappali repüléseik során ütközhetnek neki az üveg felületeknek, szomorú tényt kell közölnünk: A probléma éjszaka is érinti ezt a fajt, főként a vándormadarak vonulási időszakában.

Aki élt már át külső szemlélőként ilyen élményt, az szürreálisnak láthatta és ritka alkalomként könyvelhette el magában az eseményeket. Azonban a városok - vertikális és horizontális - térhódításával nem meglepő, hogy az ablaküvegnek repülés évente milliárdnyi madarat érinthet.
A szerencsésebb példányok hosszabb-rövidebb időre elkábulnak, és ismét röpképesek lesznek azelőtt, hogy egy ragadozó állat rájuk találna, de többségében vagy azonnal, vagy később belepusztulnak az ütközés okozta sérüléseikbe.

De a magas esetszámokért nem a felhőkarcolók és a többemeletnyi üvegépületek a felelősek! A családiházas övezetekben legalább ugyanannyi ilyen jellegű baleset történik a madarakkal.

Miért üvegvakok a madarak?

A madárvilág képviselői sajnos nem ismerik az üveg fogalmát. Látják azt, ami mögötte vagy sőt még a tükröződéseket is észlelik, de fogalmuk sincs arról, hogy ezek előtt vagy mögött egy átlátszó tárgy húzódik, amelyen nem tudnak keresztülrepülni.
A témában végzett kutatások egyértelműen kimutatták, hogy a madarak egyáltalán nem érzékelik (akadályként) az üveget.
Ha jobban belegondolunk, akkor az emberi agy is azért tudja felismerni a tükröződésmentes üvegfelületeket, mert korán megtanultuk, hogy az a bizonyos négyszögletes nyílás a falakban az ablak.

Hogyan kerülhető el, hogy madarak ütközzenek az ablaküvegeknek?

Tegyük az ablaküveget láthatóvá! Ennek a legegyszerűbb módja, ha a felület külső(!) felére matrica vagy fólia kerül. Azon a környéken, ahol gyakoriak a kistermetű madárfajok, a jelölőket viszonylag sűrűn kell elhelyeznünk.
Ne higgyük azt, hogy elegendő egy egy részt “láthatóvá” tenni, mert a körülötte való részt még mindig repülési útvonalnak nézhetik tollas barátaink.
Érdemes rászánni némi időt arra, hogy a veszélyesnek ítélt ablakokat kívülről is tanulmányozzuk, és különböző napszakokban és időjárási viszonyok között is felmérjük, melyik részén mi tükröződik vissza. Ideális esetben épületek, amiknek ritkán repülnek neki a madarak, de az égbolt és a növényzet tükröződéséhez ajánlott valamiféle jelölő matricát ragasztanunk.

Az interneten keresgélve számos ütközést megelőző és madárriasztó terméket találhatunk, de nem mindegy, melyiket vásároljuk meg! A népszerű sólyom sziluettek és UV-matricák valószínűleg nem fogják beváltani a hozzá fűzött reményeket.

A tükröződés megtöréséhez egyszerű zsinórfüggöny is fellógatható, hiszen már kis szellő is elegendő mozgást eredményez a célunk eléréséhez. Ez egy elég hosszú életű megoldás, ráadásul könnyel fel és le is lehet szerelni a nyílászáró fölé.

Egy kissé költségesebb megoldás a szúnyoghálóhoz hasonlatos madárparaván, amelyeket akár tapadókorongokkal is rögzíthetünk az üvegtáblán.

Forrás: www.chatelaine.com

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...