2015.04.07. 18:31:26 8559 286

Összefüggést találtak az olcsó, szervezett nyaralások és a bőrrák között
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A bőrrákkal küzdő brit nyugdíjasok számának "aggasztó növekedéséért" részben az 1960-as években megszaporodott olcsó, szervezett nyaralások a felelősek - hozta nyilvánosságra adatait a Cancer Research UK elnevezésű brit rákkutató intézet.

Leégés: fontos a naptej használat - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Leégés: fontos a naptej használat

A szervezet szerint a mostani nyugdíjasok közül sokan nem tudhatták annak idején, hogy miként óvják meg a bőrüket. Az adatok szerint évente mintegy 5700, 65 éven felüli embernél állapítanak meg bőrrákot a szigetországban, míg az 1970-es évek közepén ugyanez a szám mindössze 600 volt.

Évente nagyjából 13 300 embernél diagnosztizálnak melanómát - a bőrrák legsúlyosabb típusát - Nagy-Britanniában és évente 2100-an halnak bele a betegségbe. A bőrrákos esetek száma minden korosztályban növekszik, de a legélesebb emelkedés a 65 éven felüliek körében figyelhető meg. A szervezet szerint minden korosztály profitálhat a napozás veszélyeire figyelmeztető közegészségügyi felhívásokból.

A 69 éves Sue Deansnél először 2000-ben, majd 2007-ben diagnosztizáltak bőrrákot. Mint felidézte, annak idején a szervezett nyaralások megfizethetővé váltak és az ember szinte minden évben mehetett külföldre.

"Nem hiszem, hogy akkoriban annyira köztudott lett volna, hogy a túl sok napozás milyen mértékben növelheti a bőrrák kialakulásának kockázatát. Én pedig imádtam a napot és az évek során bizony párszor leégtem" - idézte az asszonyt a BBC News. Deans idejében észrevette a rák jeleit és sikeresen megműtötték, ám azóta is árgus szemekkel figyeli a gyanús foltokat a bőrén.

"Aggasztó látni, hogy a melanóma előfordulásának gyakorisága ilyen gyors ütemben és minden korosztály esetében növekszik" - mondta Richard Marais, a Cancer Research UK (CRUK) munkatársa. Hangsúlyozta, milyen fontos, hogy az emberek figyeljék a saját bőrüket és orvoshoz forduljanak, ha bármilyen változást észlelnek az anyajegyeiken, vagy a bőrük más területein.

A szakemberek szerint már az is növelheti a melanoma malignum kialakulásának kockázatát, ha az ember kétévente egyszer leég. "Odahaza ugyanolyan könnyen leéghet az ember, mint vakáció közben, ezért fontos, hogy időnként árnyékba vonuljunk, pólót és sapkát viseljünk, hogy megóvjuk a bőrünket és rendszeresen bekenjük magunkat legalább 15 faktoros, jó minőségű naptejjel" - húzta alá Julie Sharp, a CRUK munkatársa.

Forrás: MTI

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...