2024.02.28. 15:30:26 5855 226

Oscar- és César-jelölt filmeket is vetítenek az idei Frankofón Filmnapokon
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Oscar- és César-jelölt filmeket is vetítenek az idei Frankofón Filmnapokon, amelyeken a vetítések mellett több mint hatvan program várja Budapesten és 16 vidéki városban a közönséget február 28. és március 10. között.

Francia filmművészet - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Francia filmművészet

A frankofónia, a francia nyelven beszélő népek közössége számára nagyon fontos a francia nyelv iránti érdeklődés fenntartása - emelte ki Claire Legras, Franciaország magyarországi nagykövete a fesztivál programjairól tartott csütörtöki tájékoztatón, a Francia Intézetben. "A fesztiválon elsősorban azt szeretnénk bemutatni, hogy milyen kulturális és nyelvi sokszínűséget képvisel a frankofónia".

Altnéder Miklós, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) frankofón ügyekért felelős koordinátora példaértékűnek nevezte a kulturális és oktatási együttműködést Magyarország és Franciaország között. Elmondta, hogy ezúttal is látható lesz a fesztiálon egy magyar alkotás francia felirattal: idén a párizsi olimpiához kapcsolódva a magyar férfi vízilabda-válogatottról szóló film, A nemzet aranya lesz látható. A vetítést közönségtalálkozó is követi a vízilabdások és a készítők részvételével.

Pierre Pedico, a Magyarországi Francia Intézet igazgatója elmondta, hogy a filmnapokhoz kapcsolódik a Frankofón Fesztivál, amelynek keretében kulturális, oktatási és sportprogramokkal is készülnek a frankofón és a magyar közönség számára egyaránt.

A filmnapokat A három testőr: Milady című film nyitja február 28-án az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A Dumas-regény legújabb, hat César-díjra jelölt feldolgozásában olyan színészeket láthat a közönség, mint Romain Duris, Vincent Cassel, Eva Green és Fracois Civil.

Március 5-én a Francia Intézetben vetítik a kilenc César-díjra jelölt Az arcuk mindig előttem lesz című filmet, amelynek vetítése után beszélgetést rendeznek Benjamin Sayous, a helyreállító igazságszolgáltatással foglalkozó francia intézet igazgatója, Fellegi Borbála, a Foresee Research Group ügyvezető igazgatója és A. Barabás Tünde, az Országos Kriminológiai Intézet igazgatója részvételével. A szakértők számba veszik a két országban ezen a területen tett intézkedéseket, és megvizsgálják a börtönbüntetésen kívüli ítéletek sikerét és jelentőségét. A beszélgetés moderátora Kádár András jogász, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke lesz.

Március 6-án az Urániában vetítik a tavaly Cannes-ban bemutatott Salem című filmet, amely egy fekete fiú és egy roma lány szerelméről szól. A vetítés után a közönség találkozhat a film rendezőjével, Jean-Bernard Marlinnel. Március 8-án szintén az Urániában lesz látható a Liv S. szerelmei című svájci romantikus film, amelyet szintén beszélgetés követ Anna Luif rendezővel.

Szerepel a programban továbbá a tavalyi cannes-i filmfesztiválon debütált, Mutánsok című fantasztikus film Romain Duris főszereplésével, amelyet tizenkét César-díjra jelöltek. Szintén Cannes-ban, a versenyprogramban volt a világpremierje az idén César-díjra is jelölt Sav című francia katasztrófafilmnek, de két jelölést kapott a Yannick című abszurd bűnügyi vígjáték is, amelyeket mind láthat most a filmnapok közönsége.

Szintén César-várományos a Bernadette - A főnökasszony, amelyben Jacques Chirac köztársasági elnök feleségét Catherine Deneuve alakítja, valamint bemutatják az Annecyi Nemzetközi Animációs Fesztiválon díjazott, és idén Oscar-jelölt Robotálmok című családi filmet is, amely egy kutya és egy robot különös barátságáról szól. A szintén Oscar- és César-jelölt Négy nővér című tunéziai-francia dokumentumfilm is megtekinthető lesz a filmnapok alatt.

Egy rövidebb válogatást Balatonfüreden, Debrecenben, Győrben, Jászberényben, Kecskeméten, Miskolcon, Nyíregyházán, Ózdon, Pannonhalmán, Pécsen, Sopronban, Szegeden, Székesfehérvárott, Szolnokon, Szombathelyen és Veszprémben is láthatnak a filmekből az érdeklődők.

A Frankofón Fesztivál keretében a Régi Zeneakadémián zongorakoncertet ad március 9-én Bertrand Coynault, március 16-án pedig Nicolas Stavy, az A38-on március 10-én Cleo T. összművészeti produkciójára várják a közönséget, míg Marc Aymon svájci énekes és dalszerző a szintén svájci énekesnővel, Millával ad közös koncertet a Francia Intézetben március 12-én. A Bruno Lapin zenekar az Opus Jazz Clubban lép fel március 19-én, március 27-én a Francia Intézetben lesz hallható az Olivier Messiaen Kvartett koncertje, az A38-on pedig Fran Palermo és Antonin várja a közönséget március 30-án.

A Francia Intézetben március 20. és május 31. között lesz látható a Kubuni - képregények Afrikából című tárlat, amelyen mintegy 50 afrikai szerző alkotásait ismerheti meg a közönség, de megszervezik a 24. Frankofón Dalversenyt is, amelyen amatőr előadók énekelnek majd francia dalokat zenkari kísérettel.

Forrás: MTI

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Ezeket az illóolajokat használhatod szorongás ellen

A szorongás a világ leggyakrabban tapasztalt mentális zavarai közé sorolható, mely világszerte több száz millió embert érint. Nem titok, hogy a szorongás tünetei már nem csupán a felnőtt korosztály esetében jelentkeznek, hanem a gyermekek és a serdülőkorban lévő fiatalok körében is. Amennyiben az aggodalom, a feszültség, a félelem- és tehetetlenségérzés intenzívvé és túlzottá válik, nagymértékben hat a viselkedésre, a közérzetre, valamint a kognitív képességekre – pl. gondolkodás, figyelem, emlékezés stb. – egyaránt. Szerencsére ma már a szorongás kezelésére számos természetes megoldás közül lehet választani.

A lakberendezés pszichológiája

Az otthon a személyiség egyik legkézzelfoghatóbb és legszembetűnőbb kifejezője. A lakberendezés erőteljes hatást gyakorol a közérzetre, a hangulatunkra, a kreativitásunkra és a motivációinkra egyaránt. Ahogy a dal is mondja: Ezek csak házak, az otthon az valami más. De vajon mitől válik mássá? Mi teszi egyedivé, személyre szabottá? Mi az a többletérték, aminek a jelenlétében azt mondhatjuk: „az enyém”? És milyen szerepet játszik mindebben a lakberendezés?

Ne keverd össze! – 3+1 érzés, ami már/még nem szerelem, vagy soha nem is volt az

Te is beleestél már abba a hibába, hogy annyira szerettél volna már szerelmes lenni, hogy már-már bemesélted magadnak ezt az érzést, és teljesen úgy tűnt, hogy tényleg szerelmes vagy? Aztán persze egy helyzet, egy reakció, egy döntés miatt jött a felismerés: ez nem is szerelem!