2019.12.09. 14:28:58 11265 331

Örökzöld érvek és ellenérvek - Valódi kontra műfenyő
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Nagyon aktuális döntési helyzet előtt állunk – műfenyő vagy igazi fa legyen a karácsonyfánk alapja? Az egyik tartós, nem hullajt és talán a környezetnek is jót tesz. A másik illatos, valódi és talán a környezetnek is jót tesz. A tartós vagy a természetes mellett döntsünk? Előnyök és hátrányok kavalkádja.

Fenyőfa vásárlás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Fenyőfa vásárlás

Évek óta parázs vita az ünnep közeledtével, hogy valódi vágott fenyőt, vagy műfenyőt állítsunk az ünnepre. Nézzük, melyik mellett milyen érvek szólnak és mi az, ami miatt ellenük voksolnánk!

A legoptimálisabb – fenyő földlabdában

Kétség nem fér hozzá, hogy a földlabdával együtt vásárolt élő fenyőfa a legjobb választás – ha van lehetőségünk az ünnep alatt megfelelően gondját viselni (például öntözni), utána pedig kiültetni. Hiszen ekkor biztosak lehetünk benne, hogy nem került több éves fa kivágásra miattunk, ráadásul a csemete esélyt kap, hogy hamarosan szép nagy örökzöldként frissítse a levegőt az általa termelt oxigénnel. Az illata pompás, és ha jól érzi magát, a levelét sem hullajtja. Azonban sajnos keveseknek van lehetősége földlabdás fenyő mellett dönteni. Nézzük hát a többit.

Műfenyő – a majdnem tökéletes

Az elmúlt években már valóban élethű, igazán szép fákat dobnak piacra, melyeknek a minőségére sem lehet panasz. Ezek a fák hosszú évekig szolgálhatják a családot, nem vágnak ki miatta fenyvest és nem hullajtják a tűleveleket sem. Azonban a fenyőillat elmarad – igaz, talán fenyő illatú illatgyertya javíthat valamit a helyzeten. Ráadásul a hagyományosnál jóval szimmetrikusabbak, így aki természetes vonalra vágyik, annak nem biztos, hogy tetszeni fog. Nem elhanyagolható szempont, hogy tárolni kell az év nagy részében a fenyőt, tehát hely kell neki.

És akkor jöjjön a fő érv, amit ellene épp úgy felhozhatunk, mint mellette. A természetvédelem. Az idei év nagyban szólt arról, hogy kiűzzük a műanyagot, a nehezen lebomló anyagokat a mindennapjainkból – azonban ezek a műfák sem éppen a könnyű lebomlásukról híresek. Talán tíz, vagy jobb esetben tizenegypár évig használjuk őket, de után még közel ezer év, míg lebomlik. Ugyanakkor nyilván nem vágnak miatta ki fenyőerdőket. Az előállítása viszont vegyi anyagokat, festékanyaga veszélyes hulladékot termel, ráadásul jelentős víz és energiafogyasztást is jelent, terhelve a környezetünket. Tehát nem minden fekete és fehér.

Élőfenyő – valódi hangulat

A vágott fenyő klasszikus eleme az otthoni karácsonyoknak. Megjelenése, illata, a márciusig taposható, szőnyegben megbúvó tűlevelek által idézett karácsonyi emlékek sokasága jár vele. Merthogy vízkeresztre többnyire teleszórja a lakást a kedvenc örökzöld. A hullajtás legjava pedig még ekkor jön – a lebontás és kiebrudalás során. Még megfelelő vízpótlás mellett sem ússzuk meg a levélhullást teljes mértékben. Az állítás is nehezebb ügy, hiszen minden évben beszerezni, hazafuvarozni („befér, nem fér be, gyantás lesz, elnyomódik” felkiáltások közepette), talpba faragni nem kis kihívás. A természetvédelem pedig itt is kérdéseket vet fel. Bár a fákat elvileg direkt erre termelik, mégis jó néhány évnek kell eltelnie, mire kivágható méretűek lesznek. Tehát, az első kör vajon 6-7 évvel az első eladás előtt lett-e elültetve a termelő által? És az utolsó kör helyett lesz-e majd hagyva örökké növekedő örökzöld, hogy a levegő továbbra is tiszta maradhasson?

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...