2020.02.25. 16:58:52 8313 213

Óriási felfedezés történt a gyógyszerrezisztens fertőző betegségek leküzdésében
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Világszerte 700 ezer ember hal meg évente antibiotikum-rezisztens fertőzések következtében, közülük több mint 30 ezer Európában. Ha nem történik változás, pesszimista becslések szerint ez a szám 2050-re 10 millióra emelkedhet, a világ vezető halálokai közé emelve az antibiotikum-rezisztenciát.

Laboratórium - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Laboratórium

Ez az a jelenség, melynek során a baktériumok és más mikroorganizmusok (pl. kórokozó gombák, egysejtű paraziták) ellenállnak az elpusztításukra szánt antibiotikumoknak. Nem csupán egynek. Egy amerikai nő abba halt bele, hogy mind a 26 ismert antibiotikumot “leküzdötte” egy egyszerűnek tűnő betegség. Nem csoda hát, hogy a kutatások világszerte felgyorsultak ezen a területen.

A McMaster Egyetem kutatói által vezetett kutatások most olyan hatékony mikrobaellenes szert hoztak létre, amely a legkeményebb fertőző betegségek törzseivel szemben is hat. Ez a felfedezés lehet a gyógyszerrezisztens fertőzések leküzdésére szolgáló új gyógyszerek kifejlesztésének a kezdete. A felfedezés azért különösen fontos, mivel közvetlenül kapcsolódik a Staphylococcus aureus betegségek - közismert nevén staph-fertőzések – kialakulásához. A globális veszély vezető okai különösen a meticillin-rezisztens (MRSA) törzsek, amelyek rezisztenssé válnak az összes jelenlegi antibiotikummal szemben.

Ennek az antimikrobiális szernek ahhoz hasonló hatásmechanizmusa van, mintha sok madarat egyszerre találnánk el egy kővel - mondta Eric Brown az egyetem munkatársa, a biokémiai és orvosbiológiai tudományok professzora. (Az antimikrobiális olyan szert jelent amely képes elpusztítani vagy inaktiválni a mikrobákat, mint pl. a baktériumokat, a gombákat (ideértve a penészgombákat) és vírusokat is.)

Több ezer apró molekula átvizsgálása után a kutatócsoport felfedezett egy új, hatékony mikrobaellenes anyagot, amelyet MAC-545496-nak hívnak, amely aktív az MRSA ellen. A szokásos antibiotikumokkal ellentétben ez az új antimikrobiális gyógyszer nem pusztítja el a staph fertőzést és önmagában sem állítja le a növekedését, viszont a MAC-545496 “elrontja” az MRSA fertőzésképző képességét azáltal, hogy csökkenti az immunrendszer ellenséges komponenseivel szembeni toleranciáját és gátolja a baktérium azon képességét, hogy ellenálljon számos antibiotikumnak. Más szavakkal: lehetővé teszi az immunrendszer számára, hogy a fertőzést hatékonyabban tisztítsa meg.

A tanulmány egy másik szerzője így fogalmazott: “45 000 különféle vegyületet vizsgáltunk át, amíg ezt a hatékony bioaktív anyagot megtaláltuk. Ez volt a tű a szénakazalban.”

Forrás: phys.org

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...