2014.11.12. 11:54:32 6010 53

Öntözz jól, és növényeid meghálálják!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Ha az elméletben virágzó szobanövényeid nem virítanak, a zöldek levelei pedig elkezdtek sárgulni, vagy csak egyszerűen lógni, barnulni, az valószínűleg a helytelen öntözés miatt van. Bár nincs általános szabály, ami az összes növényre alkalmazható, hiszen mindegyiknek más a vízigénye, azért akadnak olyan alapvető tippek, amiket be lehet tartani.

Öntözés | Fotó: 123rf.com - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Öntözés | Fotó: 123rf.com

Alulról öntözd!

Az egyik ilyen szabály, hogy a cserepes növényeket alulról kell öntözni, mivel nem nagyon szeretik, ha a levelük vizes lesz. Ha nem igényli a spriccelést, és mégis nedves lesz a levele, az sajnos elősegítheti a növény pusztulását, és egészségtelen kinézetű lesz.

Ismerd meg a vízigényüket!

Mielőtt találomra locsolgatni kezded őket, járj utána, hogy melyiknek milyen a vízigénye. Van, amelyik nem kedveli, ha folyamatosan víztócsákban kell állnia, ám olyan is akad, amelyik kifejezetten ezt igényli. Egy-két szobanövényről már mi is írtunk, itt és itt utána olvashatsz.

Tapasztald ki a megfelelő öntözési időpontot!

Elhatározhatod, hogy nyáron minden szombaton locsolsz, télen pedig kéthetente ugyanabban az időpontban. Ez is egy taktika. Viszont megteheted azt is, hogy belenyúlsz a virágcserépbe, és amint száraznak érzed a földet meglocsolod, ügyelve a víz mennyiségére. Majd ezek alapján tervezed meg az öntözések időpontját.

A szobanövényeket meg lehet menteni!

A lényeg, hogy ne mondj le róla olyan könnyedén! Hidd el, jó érzés lesz újra visszatenni a megérdemelt helyére, miután kikezelted. Két tipikus hiba, ami miatt még nem kell a kukába dobni a virágot: a túlöntözés és a kiszáradás.

Ha nem várod meg, hogy száraz legyen a föld, és mindig utána locsolsz, akkor a föld könnyen mocsarassá válhat és rohadni kezdhet a növény. Ezt jelezheti, ha sárgul a levél. Sőt, meg is savanyodhat a föld, s apró kis muslicák kelhetnek ki, ekkor sajnos át kell ültetni a növényt, de nincs veszve semmi.

Gyakran megmenthető a kiszáradt növény is, csak állítsd a cserepét egy vízzel teli vödörbe és várd meg, hogy teljesen vizes legyen a föld. Utána ne hagyd a vízben!

A napszak is számít!

Az sem mindegy, hogy melyik napszakban locsolod meg a szobanövényedet. Míg nyáron kora reggel, vagy este a legjobb locsolni, addig télen a reggeli órák a legalkalmasabbak erre. Ez azért fontos, mert a hideg víz lehűtheti a gyökereket, ami csökkentheti azok vízfelszívó képességét.

Inkább ritkán, többet!

A cserepeseknél általában jobb taktika, ha ritkábban, ám nagylelkűen locsolunk, így a növényeknek lehet egy kis víztartaléka, és könnyebben átvészelik a szárazabb időszakokat. ;)

Használj tápot!

A virágos növényekhez és a zöldekhez is lehet kapni direkt nekik való tápoldatokat, de általánossal is próbálkozhatsz. Az első fontos szabály: olvasd el és tartsd be a használati útmutatóban írtakat! A legtöbb szobanövénynek tavasztól őszig van szüksége extra ápolásra, hiszen ekkor nőnek a leginkább, ilyenkor érdemes pótolni a felhasznált tápanyagokat. Télen csak azoknak a növényeknek van szüksége tápoldatozásra, amelyek ilyenkor hozzák a virágaikat, mint például a karácsonyi kaktusz.

Fontos, hogy átültetés után kb. 1,5 hónapig ne használj tápot, mert a friss földben bőven elegendő tápanyag van a növény részére.

Tipp: teljesen száraz földre ne önts tápoldatos vizet, mert kiégetheti a növény gyökerét, először egy kicsit nedvesítsd meg!

Konzekvensen!

Miután kitapasztaltad a neked és a növényeidnek legmegfelelőbb öntözési mennyiséget és időpontokat, fontos, hogy konzekvensen ragaszkodj ehhez!

Forrás: gardena.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...