2014.11.12. 11:54:32 5098 50

Öntözz jól, és növényeid meghálálják!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Ha az elméletben virágzó szobanövényeid nem virítanak, a zöldek levelei pedig elkezdtek sárgulni, vagy csak egyszerűen lógni, barnulni, az valószínűleg a helytelen öntözés miatt van. Bár nincs általános szabály, ami az összes növényre alkalmazható, hiszen mindegyiknek más a vízigénye, azért akadnak olyan alapvető tippek, amiket be lehet tartani.

Öntözés | Fotó: 123rf.com - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Öntözés | Fotó: 123rf.com

Alulról öntözd!

Az egyik ilyen szabály, hogy a cserepes növényeket alulról kell öntözni, mivel nem nagyon szeretik, ha a levelük vizes lesz. Ha nem igényli a spriccelést, és mégis nedves lesz a levele, az sajnos elősegítheti a növény pusztulását, és egészségtelen kinézetű lesz.

Ismerd meg a vízigényüket!

Mielőtt találomra locsolgatni kezded őket, járj utána, hogy melyiknek milyen a vízigénye. Van, amelyik nem kedveli, ha folyamatosan víztócsákban kell állnia, ám olyan is akad, amelyik kifejezetten ezt igényli. Egy-két szobanövényről már mi is írtunk, itt és itt utána olvashatsz.

Tapasztald ki a megfelelő öntözési időpontot!

Elhatározhatod, hogy nyáron minden szombaton locsolsz, télen pedig kéthetente ugyanabban az időpontban. Ez is egy taktika. Viszont megteheted azt is, hogy belenyúlsz a virágcserépbe, és amint száraznak érzed a földet meglocsolod, ügyelve a víz mennyiségére. Majd ezek alapján tervezed meg az öntözések időpontját.

A szobanövényeket meg lehet menteni!

A lényeg, hogy ne mondj le róla olyan könnyedén! Hidd el, jó érzés lesz újra visszatenni a megérdemelt helyére, miután kikezelted. Két tipikus hiba, ami miatt még nem kell a kukába dobni a virágot: a túlöntözés és a kiszáradás.

Ha nem várod meg, hogy száraz legyen a föld, és mindig utána locsolsz, akkor a föld könnyen mocsarassá válhat és rohadni kezdhet a növény. Ezt jelezheti, ha sárgul a levél. Sőt, meg is savanyodhat a föld, s apró kis muslicák kelhetnek ki, ekkor sajnos át kell ültetni a növényt, de nincs veszve semmi.

Gyakran megmenthető a kiszáradt növény is, csak állítsd a cserepét egy vízzel teli vödörbe és várd meg, hogy teljesen vizes legyen a föld. Utána ne hagyd a vízben!

A napszak is számít!

Az sem mindegy, hogy melyik napszakban locsolod meg a szobanövényedet. Míg nyáron kora reggel, vagy este a legjobb locsolni, addig télen a reggeli órák a legalkalmasabbak erre. Ez azért fontos, mert a hideg víz lehűtheti a gyökereket, ami csökkentheti azok vízfelszívó képességét.

Inkább ritkán, többet!

A cserepeseknél általában jobb taktika, ha ritkábban, ám nagylelkűen locsolunk, így a növényeknek lehet egy kis víztartaléka, és könnyebben átvészelik a szárazabb időszakokat. ;)

Használj tápot!

A virágos növényekhez és a zöldekhez is lehet kapni direkt nekik való tápoldatokat, de általánossal is próbálkozhatsz. Az első fontos szabály: olvasd el és tartsd be a használati útmutatóban írtakat! A legtöbb szobanövénynek tavasztól őszig van szüksége extra ápolásra, hiszen ekkor nőnek a leginkább, ilyenkor érdemes pótolni a felhasznált tápanyagokat. Télen csak azoknak a növényeknek van szüksége tápoldatozásra, amelyek ilyenkor hozzák a virágaikat, mint például a karácsonyi kaktusz.

Fontos, hogy átültetés után kb. 1,5 hónapig ne használj tápot, mert a friss földben bőven elegendő tápanyag van a növény részére.

Tipp: teljesen száraz földre ne önts tápoldatos vizet, mert kiégetheti a növény gyökerét, először egy kicsit nedvesítsd meg!

Konzekvensen!

Miután kitapasztaltad a neked és a növényeidnek legmegfelelőbb öntözési mennyiséget és időpontokat, fontos, hogy konzekvensen ragaszkodj ehhez!

Forrás: gardena.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Idős demens a családban. Vigyázz rá!

Miért pont most vettük elő ezt a témát, hiszen a demencia általános jelenség és idős emberek esetében elég gyakran előfordul? Ennek sajnos megvan a szomorú és aktuális oka. Mégpedig az évszak, a tél és az ilyenkor gyakori fagypont alatti hőmérséklet. A demencia miatt ugyanis ebben az évszakban könnyen előfordulhat, hogy ha idős emberek úgymond elcsavarognak, akkor életveszélyes helyzetbe sodródnak. Ha eltévednek, ne adja ég, nem lakott területen, akár halálra is fagyhatnak. Ezért vizsgáljuk meg azt, hogy mit is jelent igazából az időskori demencia, hogyan vesszük észre a jeleit és mit tehetünk ebben az esetben, hogy ne érje idős hozzátartozónkat baj.

Spenót - sokkal több, mint a főzelék!

A spenótra akkor kezdtem el először más szemmel nézni, amikor Horvátországban briliáns spenótos burgonya köretet kaptunk a grillezett tonhalunk mellé. Egyszerűen fenomenális volt! A mi petrezselymes burgonyánkhoz tudnám hasonlítani, de sokkal több spenóttal tálalták. Soha életemben nem ettem meg a spenótfőzeléket, és semmilyen spenóttal készült ételt eddig a napig, majd rajongóvá váltam.

Élesztő kérdés: Frisset vagy szárítottat válassz?

Mi történik, ha kelt tésztát készítenénk, de csak instant élesztők van otthon? Biztos, hogy a recept többi részét változatlanuk hagyva sikerülni fog a sütemény? Az élesztő fajtájának megváltoztatása sajnos igényel egyéb módosításokat is. Kerülj velünk képbe élesztő-ügyileg!