2021.01.21. 14:27:52 8926 251

Öltsd ki a nyelved! Tünetek a nyelven, amik betegségre utalhatnak
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Nem csak az ízlelésben, de az emésztésben és a beszédben is kulcsfontosságú a nyelvünk szerepe. Sokrétűségének köszönhetően pedig az egészségünkről is árulkodhat, így érdemes néha ránéznünk és figyelni arra, amit látunk.

Kiöltött nyelv - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Kiöltött nyelv

A nyelv normál esetben nagyjából egységes rózsaszínű, felülete aprócska dudorokkal teli. Ha mégsem ezt látjuk amikor nyelvet nyújtunk a tükörképünkre, nézzük, van-e okunk aggodalomra?

Túl élénk színekben pompázva

Ha eperpiros a nyelvünk, pedig nem ettünk olyasmit, ami elszínezné, az a skarlát jele lehet. A kevésbé, de mégis pirosas színt B-12 vitaminhiány és Kawasaki-betegség együttes megjelenése okozhatja.

Sápadt nyelvű vagy?

Vérszegény állapotban is megváltozik a nyelv színe, tehát ha eleve is vérszegénységre gyanakodtunk, ízlelőszervünkkel könnyedén ellenőrizhetjük.

De mi állhat a lepedékes nyelv hátterében?

Ha a felületén fehér, túróra vagy krémsajtra emlékeztető lepedéket fedezünk fel (és nem ettünk közvetlen előtte ilyesmit), az a nyelv gombás fertőzésének tünete. Hozzá általában kellemetlen szájszag is párosul. Candida betegségtől szenvedőknél is gyakori. A legyengült immunrendszer, a cukorbetegség, a pszoriázis, és bizonyos gyógyszerek szedése sajnos elősegíti a nyelv gombásodását, de szerencsére ezek viszonylag könnyen kezelhetők. Ha hosszú ideig nem javul, az leukémiára, HIV-fertőzésre és más komoly bajokra mutat, mindenképp forduljunk szakorvoshoz.

Sárgás, ragacsos lerakódás

Ha vastag, sárgás ragacs ül meg a nyelvünkön, az bakteriális fertőzés miatt lehet. A nem megfelelő szájhigiénia, a lázas állapotok lehetnek okai a baktériumok ilyen mértékű elszabadulásának. Felső légúti betegségeket gyakran kíséri, különösképp, ha lefolyása alatt orrunk helyett a szájunkon át lélegzünk. Ilyen esetben kezelés nélkül is rövid idő alatt, a felső légúti megbetegedéssel együtt a lerakódás is eltűnik.

Túl sima, repedezett, de akár „szőrös” is lehet!

A nyelv felületének repedezése legtöbbször pikkelysömör mellé társul, szerencsére nem fájdalmas. Ezzel ellentétben, ha túl sima akkor tápanyaghiányra, például B12-vitaminra, folsavra és vasra lehet szüksége a testünknek. A túl puha ételek fogyasztása, a dohányzással és elégtelen szájhigiéniával együtt keratin lerakódáshoz vezet, aprócska szőrhöz hasonló képet mutat.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...