2015.02.09. 17:33:59 8917 212

Okostelefonból minilabor - hihetetlen technológiai újítás
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Biztató eredményekkel kecsegtet az a készülék, amely egy csepp vér és egy okostelefon segítségével alig negyedóra elteltével összetett vérvizsgálatot végez el. Hihetetlen és olcsó egészségügyi újítás, amit a laboroktól távol is biztonsággal alkalmazhatnak.

vércsepp - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com vércsepp

Ez az első olyan mobil eszköz, amely elvégez egy komplex laboratóriumi vérvizsgálatot - közölték a minilabort kifejlesztő mérnökök szerdán a Science Translational Medicine című szaklapban. A "kütyü" mindössze 34 dollárba (9200 forint) kerül, szemben a hagyományos laboratóriumi diagnosztikai rendszer 18 ezer dolláros (közel ötmillió forintos) árával.

A kiegészítőt egészségügyi dolgozók nemrég próbálták ki Ruandában, ahol 96 páciens, többségében rizikócsoportba tartozó nők ujjából vett vért elemeztek vele.

A teszteredmények 15 percen belül megjelentek az okostelefon képernyőjén, és majdnem ugyanolyan pontosak voltak, mint az általánosan használt ELISA-teszt, amelynek eredményére több órát is várni kell.

Az egészségügyi munkások fél óra alatt megtanulták a berendezés kezelését. A kiegészítő egyszerűen csatlakoztatható okostelefonhoz vagy számítógéphez (laptophoz), kényelmesen elfér egy kézen, és működéséhez elegendő annyi áram, amennyit egy mobiltelefonból nyerni tud. A csekély energiaigénynek a fejlődő világ kevéssé villamosított térségeiben van nagy jelentősége.

A tudományos lapban megjelent cikk szerint a New York-i Columbia Egyetem és a Rwanda Biomedical Center kutatói által kifejlesztett eszköz forradalmasíthatja az egészségügyi szolgáltatásokat szerte a világban, és a korai diagnózissal fékezheti a fertőző betegségek terjedését. Használatával a szifilisz okozta elhalálozások számát talán a tizedére is csökkenteni lehet - vélik a kutatók.

Forrás: vs.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...