2018.08.08. 21:59:32 10912 286

Nyári sláger, a dinnye
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Gyerekkoromból úgy emlékszem, a görögdinnye szezonja július közepétől nagyjából augusztusig tartott. Manapság is beszélhetünk szezonról, de gyakorlatilag bármelyik hipermarket polcain az év bármelyik szakaszában be tudjuk szerezni a dinnyét, ha éppen úri kedvünk úgy tartja.

Görögdinnye - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Görögdinnye

No azt persze inkább nem említenénk, hogy az itthon, a jó nyári melegben megtermő gyümölcs és az egyéb egész évben kapható között finoman szólva is jelentős különbséget lehet felfedezni. Nem véletlenül mondják oly sokan, hogy az idénygyümölcsöket idényüknek megfelelő idényben érdemes fogyasztani. Vagyis a görögdinnyét, ameddig tehetjük, nyáron.

A gyümölcs, ami valójában zöldség. Vagy mégsem?

Rendszertanilag a tökfélék családjába tartozik. Viszont az is igaz, hogy gyümölcsként tartjuk számon, gyümölcsként fogyasztjuk.

Gazdag forma- és színvilág

Itthon leginkább a piros húsú görögdinnye a nagy kedvenc, de sok fogy a jellegzetes illatú sárgadinnyéből is. Héjának színe lehet világossárga, sárgászöld, sötétzöld, csíkos, formáját tekintve pedig a gömbtől kezdve a megnyúlt formán át a kajla tojásalakig minden lehetséges. Manapság egyre több helyen lehet kapni mini görögdinnyét, ami színét, formáját tekintve olyan, mint a nagy, csak – mily meglepő – jóval kisebb. Olyannyira, hogy egy átlagos női tenyérben simán elfér az 500 g súlyt épp, hogy elérő kis dinnyécske. Ízét tekintve ugyanazt tudja nyújtani, mint nagyobb fajtársai.

Görögdinnyét otthon?

Minden további nélkül. Na persze, hanem falatka kertünk van. Abban az esetben, ha bátor hobbikertészek vagyunk, és arra a döntésre jutunk, hogy márpedig nekünk otthon nevelt dinnyével kell a családot megörvendeztetni nyáron, akkor ne is fogjuk vissza magunkat, kezdjük tervezni nyugodtan. Amit mindenképp szem előtt kell tartani, hogy a dinnyének nagy a helyigénye. Ettől eltekintve azonban nem problémásabb, mint bármi a kiskertben, ugyanúgy gondozásra, odafigyelésre van szüksége, mint minden haszonnövénynek. Az április közepétől magról nevelt palántákat májusban már ültethetjük, ezt oly módon tegyük, hogy a dinnye palántát egy nagy kör alakú mélyedésbe ültessük. Mindig figyeljünk arra, hogy a gyomnövények ne szaporodjanak el, sose száradjon ki, és úgy összességében gondoskodjunk a jólétéről, amihez az is hozzátartozik, hogy az indáit rendezgetni kell.

+1 tipp tálaláshoz

Ha unjuk a kanállal, késsel egy nagy tálca feletti egyensúlyozást a negyed dinnyével, akkor egyszerűen negyedeljük el a dinnyét, majd a negyedeket vágjuk szeletekre, és tálaljuk úgy. Sokkal könnyebb kezelni.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Egészségvédő kincsünk, a paprika (és egy isteni recept)

Az étkezési paprika számos fontos vitamin természetes forrása, melynek C-vitamin-tartalmáról kiderült, hogy akár ötször annyi is lehet, mint a citromé. Továbbá olyan értékes anyagok is megtalálhatók benne, mint a kalcium, a vas és az aminosavak. A fogyasztása - sok növénytársához hasonlóan - hozzájárul az egészséges emésztéshez, a benne lévő terpenoid vegyületféle, a kapszidiol, pedig jó hatással van a szívegészségre. Ám ez nem minden…

A „luxusgyümölcs”, ami Kelet-Ázsiában a halhatatlanságot jelképezi + recept

Nem csupán Weöres Sándor Kert című kedves versében terem a vaj-alma, a saláta-bokorka, az érett, piros alma és a puha szőlő társaságában méz-körte, hanem a világ számos táján. A különféle kultúrákban pedig gazdag történelmi múlttal büszkélkedhet ez a gyümölcsféle, mely immár különleges művészeti megoldással is bír, mégpedig a Buddha alakú körte formájában. Ezeket a kreatív kínai gazdák által formált és gondozott „körteszobrokat” luxusgyümölcsként tartják számon. Milyen titkokat fed fel magáról ez a rózsafélék családjába tartozó növény?

A kreatin optimális megoldást kínálhat az agyi rendellenességek kezelésében

Egy friss kutatás eredményeiből kiderült, hogy a kreatin mind az agyi rendellenességek kezelésében, mind a kognitív képességek javításában megoldást kínálhat. Továbbá megfigyelték azt is, hogy az antidepresszánsokhoz adott kreatin sok esetben hangulatjavító hatással bírhat. De mi is tulajdonképpen a kreatin, és milyen újonnan körvonalazott tulajdonságairól beszélhetünk?