2020.06.05. 17:37:24 9422 302

Nyaralhatunk idén külföldön?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Lassan újraindul az élet a járvány után, de ez még hosszú ideig nem azt jelenti, hogy minden a rendes kerékvágásba térne vissza. Az idei nyaralások megszervezése során több szempontot kell mérlegelni, mint korábban.

Pula - tengerpart - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Pula - tengerpart

Külföldre utazás

Június 5. napjától minden korlátozástól mentesen utazhatnak egymás országainak területeire a magyar, a cseh, az osztrák és a szlovák állampolgárok. Ez azt is magában foglalja, hogy nincs szükség negatív koronavírus tesztre és karanténba sem kell vonulni az Ausztriába, Csehországba és Szlovákiába történő utazás, valamint az ezen országokból történő hazatérés esetén, illetve megszűnik az utazás hosszának korlátozása is.

Várható, hogy más országok vonatkozásában is sor kerülhet a korlátozások feloldására, ezek napi szinten változhatnak (jelenleg az enyhülés irányába). A jelenleg hatályos előírások szerint például Horvátország megnyitotta határait a magyar állampolgárok előtt, de hazafelé jelenleg még érvényes a karanténra vonatkozó előírás. Spanyolországban újra meghosszabbították a veszélyhelyzetet, határok megnyitása a szomszédos országok vonatkozásában is csak júliusra várható, így a spanyol utazásokkal még célszerű kivárni.

Minden külföldi utazás előtt kérjünk tájékoztatást a konzuli szolgálattól, hogy az adott országra aktuálisan milyen előírások érvényesek!

Légitársaságok újraindulása

Fokozatosan újraéled a légi közlekedés is. Fontos azonban tudni, hogy nagyon sok utazási korlátozás még jelenleg is él. Így az, hogy egy adott desztináción van légi forgalom, nem jelenti, hogy az utazásra mi is jogosultak vagyunk. Jogosultság esetén is mindenképpen szükséges a légitársaság előírásainak a betartása a maszkviselés, a vírus terjedésének megakadályozását hivatott intézkedések betartása.

Fizetés, sorban állás, együtt utazás autóban

Ha útnak indulunk, számítsunk arra, hogy sok helyen érintésmentes előírások lehetnek érvényben. Így egyes helyeken nem csak előnyben részesítik, de kizárólag a kártyás fizetést teszik lehetővé. Figyeljük a kihelyezett piktogramokat, hogy hány méteres távolságot kell tartani, kötelező-e a maszkviselés, kézfertőtlenítés. Minden ország saját előírásai érvényesek arra is, hogy az autóban az egy háztartásban és a külön háztartásban élők hogyan utazhatnak.

Értelemszerűen annak is célszerű utánanézni, hogy a muzeális intézmények, szolgáltatóhelyek nyitvatartása visszaállt-e nyaralásunk tervezett helyén.

Utazástervezés

Az utazás megtervezése során részesítsük előnyben az olyan megoldásokat, ahol a körülmények hirtelen megváltozása esetén is van lehetőség az utazás visszamondására, módosítására. Amennyiben utazási irodán keresztül szervezzük nyaralásunkat, legyünk tisztában azzal, hogy átmenetileg akár utalványt is kiállíthatnak, ha az utazást halasztani kell a járvány miatt. Az utalvány közeli hozzátartozóra is átruházható, de ha nem fogadjuk el, azt 15 napon belül kell jeleznünk az iroda felé.

Szerző: dr. Gombolai Éva

Forrás: D.A.S.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...