2022.09.29. 09:15:00 6995 230

Nyakunkon a kisfarsang! Ismered a hagyományait?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A farsang szóról mindig a jelmezes kavalkádra asszociálunk, holott nem minden farsang kötelező kelléke az álarc. A gazdasági év lezárását és a finom újbort is ünneplő időszak, azaz a kisfarsang a karácsonyi ünnepek előtti vigadalom - őszi esküvők és bálok - időszaka.

Őszi termések - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Őszi termések

A kisfarsangi ünnepkör szeptember 29. és november 25. között tart. Nem véletlen tehát, hogy napjainkban is országszerte tartanak Mihály napi vásárokat, ahol előszeretettel kínálják és vásárolják az első, őszhöz köthető termékeket.

Szent Mihály, vagyis Mihály arkangyal különleges bibliai alak, aki a kereszténység mellett az iszlám és a judaizmus angyala is. A mennyei hadak vezérét hatalmas akaratereje és Isten iránti odaadó hűsége miatt különösképpen tisztelik.
A népi hagyomány szerint Mihály napja jelzi a betakarítás végét és ezután fordul az időjárás téliesre, innen a mondás, miszerint: “Szent Mihály öltöztet, Szent György vetkőztet”.

A kisfarsang végét a korábban széles körben megrendezésre kerülő Katalin-bál jelenti. Katalin napja azért volt emlékezetes, mert ekkor hajtották ki utoljára az állatokat, valamint ez a nap is időjósló szerepet töltött be: “Ha Katalin szépen fénylik, a Karácsony vízben úszik”, vagy éppen fordítva.
A szerelmi varázsnap - a Katalin-gally kivirágzása férjet jósolt a hajadonoknak - jelentette a lakodalmi időszak és a bálok végét, hiszen ezután már az adventi időszakra készülődtek az emberek.

Napjainkban a táncmulatságok helyett inkább a különböző őszi termények köré szervezett fesztiválok és vásárok a kedveltek. Tök-, gesztenye- és különböző kézműves vásárok csalogatják a programokra vágyókat.

Forrás: hu.wikipedia.org

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...