2021.11.14. 08:32:56 6211 250

November 14. A diabétesz világnapja
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A diabétesz, azaz a cukorbetegek világnapja Frederich Banting és Charles Besttel nevéhez fűződik. A kettejük közös gondolata vezetett az 1922-es inzulin felfedezéshez. A diabétesz világnapot a Nemzetközi Diabetes Szövetség (IDF) és tagszervezetei minden év november 14-én rendezi és szervezi meg világszerte.

Cukorbetegség, diabétesz - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Cukorbetegség, diabétesz

Előzzük meg!

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a már említett Nemzetközi Diabetes Szövetség (IDF) látva a diabétesz világszínvonalon terjedő problémáját, hozta meg azt a döntését, hogy a cukorbetegségre a figyelmet fel kell hívni. Első alkalommal 1991-ben szervezték meg a diabétesz világnapot, és ez azóta is töretlenül jelen van az életünkben. A népszerűség évről évre számottevően nő, amely több cukorbetegségben szenvedő beteget, egészségügyi szakembert és ápolót köt össze.

A diabétesz világszintű probléma, minden szempontból káros emberi, szociális és gazdasági hatásokkal, amit ebben a betegségben nem szenvedők fel sem fognak, vagy egyszerűen nem tudatosítanak magukban. Több, mint 250 millió cukorbeteg él a világban, akiknek száma évről éve közel 7 millióval csak növekszik. Fontos a kormányoknak népszerűsíteni az egészséges életmódot, az aktív testmozgást és a diétát ahhoz, hogy ez a szám a népesség érdekében csökkenjen, ellenkező esetben a betegség ennél nagyobb számban lévő emberi életminőséget megnehezíthet.

A kék kör, a diabétesz világnap logója – a cukorbetegség egy nemzetközi jelképe. Amely arra hívja fel a figyelmet, hogy az egészségnek és a minőségi életnek hatalmas szerepe van. A kék szín pedig az eget szimbolizálja, és ez jelképezi a nemzetek egyesítését ebben a fontos és nem elhanyagolható kérdésben.

Figyeljünk az első tünetekre!

Az 1-es típusú cukorbetegeknél általában gyorsan és kifejezetten jellegzetes tünetek jelentkeznek. Minél fiatalabb az egyén, annál hamar mutatkoznak a klinikai tünetek. Például, ha hirtelen sok a vizelet, ha fogyás tapasztalható a folyamatos éhségérzet mellett, ha állandó szomjúságérzés kíséri az egyént, ha a szájszárazság állandó és folyamatos fáradtság uralkodik el a személyen. Valamint súlyosabb esetben, akár hányást, fokozott légzést vagy tudatzavart okoz és extrém módon magas vércukorszintet mutat.

A 2. -es típusú diabétesz esetén már nehezebb a dolgunk, hiszen tünetszegényen zajlik. Sokszor csak évek múltán fedezik fel, amikor már súlyos szövődményei vannak. A jeleket felismerni nagyon nehéz, éppen ezért csak laboratóriumi vércukorszint-ellenőrzés jelenthet bármi megingathatatlant. Egy egyszerű vérvétellel a cukorbetegség előszobájának tartott inzulinrezisztencia is könnyen kimutatható. Ne felejtsük el, hogy a cukorbetegség számos egészségügyi kockázatot jelent az emberi szervezetre. Hat a szívükre, a vesénkre, a bőrünkre és nem utolsó sorban a bélműködésükre is. Figyeljünk az egészségünkre! „A jelen társadalmunkat sújtó krónikus betegségek többsége ilyen. Megelőzhető, fékezhető vagy visszafordítható.” – Iller Barbara

Forrás: diabet.hu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...