2020.12.09. 17:42:54 21226 353

Népi babonák – Te tudod, miért kukorékol a kakas egész nap?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A mi imádott nagyanyáink mindig elláttak bennünket a napi történések kapcsán valamilyen babonás megjegyzéssel. Vajon ezek a feltételezések helytállók?

Tájföldi kakas | Fotó: 123rf.com - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Tájföldi kakas | Fotó: 123rf.com

Akár hiszünk bennük, akár nem, azt meg kell jegyezzük, hogy nagyon szórakoztatóak ezek a feltevések. Gyűjtöttünk pár olyan babonát, amelyek ismeretével jókedvre deríthetünk benneteket is.

A testünk, mint jövendőmondó

A szem a lélek tükre, tartja a mondás. Na de, mit is jelez nekünk, ha viszket? Nagyon nem mindegy, hogy a bal vagy a jobb. Ha nincs kötőhártyagyulladásunk, akkor sok esetben a jobb szem viszketése esetén sírni fogunk, a bal szem viszketésnél pedig valaminek nagyon fogunk örülni. Ha már a viszketésnél tartunk, a talpunk viszketése azt mutatja, hogy táncolni fogunk, de a futás sem kizárt.

Viszont, ha a hátad közepe viszket, akkor inkább menekülj, mert verés áll a házhoz. Az orrod is jelzi a bosszúságot, ha meg kell vakarnod.

A tenyér viszketése pedig már inkább kedvünkre való, főleg a jobb tenyér viszketése hoz nekünk anyagi gyarapodást, azaz pénzt kaphatsz. A népi babona szerint ilyenkor érdemes beleköpni a tenyerünkbe és azt mondanunk: apád-anyád idejöjjön. Ha a bal viszket, akkor valószínű, hogy tényleg megy az egész család (ha azt kértük: apád-anyád idejöjjön), mert az kiadást jelez.

Hírekért pedig a fülünk felelős. Jó hírre akkor számíthatunk, ha a bal fülünk cseng, rosszra pedig akkor, ha a bal. A hirtelen kipirult arcunk pedig azt jelzi, hogy valaki nagyon szid minket.

Az állatok üzenete

Van a szomszédban szamár? Mert, ha hangosan ordítozik, akkor szeles időre számíthatunk. Sőt, ha az állatok az udvarban nagy kedvükre ugrándoznak, szaladgálnak, biztosan időjárás változás lesz. A népi megfigyelés szerint, a madarak porban fürdése esőt jelez. Ugyanez a helyzet a hangyák csoportos vonulása okán. Bár az utóbbi megfigyelés engem már sokszor becsapott.

A macskák egész napos mosakodása is rámutat az esernyőnk használatára. A babona szerint egy denevér berepülése a hálószobába szerencsétlenséget jelez. Én, személy szerint csak sikoltoztam az ajtó mögé bújva, hogy azonnal távozzon a lakásból.

A szerencsét hozó állatok körébe tartozik a pók. Vagy a fecskefészek. Nem szabad leverni őket a ház faláról, mert súlyos csapást mérünk vele a ház lakóira, mint ahogy a pókot sem szabad megölnünk ebből az okból kifolyólag.

A kutyáknak is van szerepe a jövendőmondásban, bár ők nem kaptak túl hálás szerepet. Ugyanis, ha a kutya a ház bejáratánál keservesen elkezd vonyítani, nyüszíteni, akkor nagy eséllyel haláleset lesz. Főleg, ha beteg is van a háznál. A régiek szerint a tetvek és más élősködök menekülése is azt jelenti, a betegnek már nem sok ideje van hátra.

Viszont, ha a kakas egész nap kukorékol váratlan vendégre számíthatunk.

A háztartás jóslata

Ha váratlan vendégről van szó, nemcsak a kakas kukorékolására számíthatunk. Te tudtad, ha az étel leesik a földre, az szintén váratlan emberek jelenlétét jósolja meg? Viszont az érkezésüket úgy tudod elkerülni, ha a leesett falatot megfújod és bekapod, így otthon marad a nem kívánt vendég.

Ugyan ez a helyzet a leesett kés, vagy olló esetében, mindig nem várt vendéget jelez.

A só babonájáról is sokat hallani, ha kiömlik veszekedést eredményez, lakodalomban pedig kifejezetten rossz ómen: rossz lesz a házasság.

A kiömlött bor is ezt jelképezi, vagy csak a hajnali részegség állapotát. A születésnapi gyertyákról is vannak feljegyzések. Ha valaki az összes gyertyát egy levegővel elfújja a tortáján, akkor az kívánhat bármit, teljesülni fog.

Végezetül: saját magam megfigyelése (is), ha piros az égalja alkonyatkor, másnap szeles időre számíthatunk, ahogy Petőfi is megírt a János vitézben.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Mindful étkezés – Mert a jóllét az asztalnál kezdődik

Az étel szervezetünk elengedhetetlen hajtóereje, energiabiztosítója, melynek huzamosabb ideig történő megvonása akár súlyos kimenetelű is lehet. Ám századunkra az ételekhez való viszonyulásunk gyökeres változásokon ment át, hiszen ma már nem csak akkor vesszük magunkhoz táplálékunkat, amikor éhesek vagyunk, hanem számos más tényezőtől is függővé válik az étkezésünk. Ha tudjuk, hogy az asztalra helyezett ételek mellett az étkezés minősége ugyancsak befolyással van a gyógyulásunkra, ám az egészségünk kárára is lehet, akkor tudatosabban állunk ehhez a kérdéshez.

Itt a tavasz! – Itt az ideje a lelki nagytakarításnak!

A tél vége, tavasz eleje felé nem csak a testünk, de a lelkünk is kívánja a csicsergős évszakot, hiszen elfáradunk a hosszú, hamar sötétedős, későn világosodós, hideg, fagyos hónapokban. Alig-alig bírjuk vonszolni megfáradt lelkünket a napsugaras évszakig, és meglepetten tapasztalhatjuk, hogy bizony rá is ráfér a nagytakarítás.

Öltözz okosan a fenntarthatóságot is szem előtt tartva!

A fenntarthatóság fő üzenete abban rejlik, hogy a jelen szükségleteinek kielégítése ne veszélyeztesse a jövő nemzedékeinek társadalmi, környezeti és gazdasági lehetőségeit. Az elkövetkező néhány mondatban azt igyekszünk körbejárni, hogy miért szükséges az öltözködés és a divat kapcsán is jobban törekednünk a fenntarthatóságra.