2020.12.09. 17:42:54 21221 353

Népi babonák – Te tudod, miért kukorékol a kakas egész nap?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A mi imádott nagyanyáink mindig elláttak bennünket a napi történések kapcsán valamilyen babonás megjegyzéssel. Vajon ezek a feltételezések helytállók?

Tájföldi kakas | Fotó: 123rf.com - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Tájföldi kakas | Fotó: 123rf.com

Akár hiszünk bennük, akár nem, azt meg kell jegyezzük, hogy nagyon szórakoztatóak ezek a feltevések. Gyűjtöttünk pár olyan babonát, amelyek ismeretével jókedvre deríthetünk benneteket is.

A testünk, mint jövendőmondó

A szem a lélek tükre, tartja a mondás. Na de, mit is jelez nekünk, ha viszket? Nagyon nem mindegy, hogy a bal vagy a jobb. Ha nincs kötőhártyagyulladásunk, akkor sok esetben a jobb szem viszketése esetén sírni fogunk, a bal szem viszketésnél pedig valaminek nagyon fogunk örülni. Ha már a viszketésnél tartunk, a talpunk viszketése azt mutatja, hogy táncolni fogunk, de a futás sem kizárt.

Viszont, ha a hátad közepe viszket, akkor inkább menekülj, mert verés áll a házhoz. Az orrod is jelzi a bosszúságot, ha meg kell vakarnod.

A tenyér viszketése pedig már inkább kedvünkre való, főleg a jobb tenyér viszketése hoz nekünk anyagi gyarapodást, azaz pénzt kaphatsz. A népi babona szerint ilyenkor érdemes beleköpni a tenyerünkbe és azt mondanunk: apád-anyád idejöjjön. Ha a bal viszket, akkor valószínű, hogy tényleg megy az egész család (ha azt kértük: apád-anyád idejöjjön), mert az kiadást jelez.

Hírekért pedig a fülünk felelős. Jó hírre akkor számíthatunk, ha a bal fülünk cseng, rosszra pedig akkor, ha a bal. A hirtelen kipirult arcunk pedig azt jelzi, hogy valaki nagyon szid minket.

Az állatok üzenete

Van a szomszédban szamár? Mert, ha hangosan ordítozik, akkor szeles időre számíthatunk. Sőt, ha az állatok az udvarban nagy kedvükre ugrándoznak, szaladgálnak, biztosan időjárás változás lesz. A népi megfigyelés szerint, a madarak porban fürdése esőt jelez. Ugyanez a helyzet a hangyák csoportos vonulása okán. Bár az utóbbi megfigyelés engem már sokszor becsapott.

A macskák egész napos mosakodása is rámutat az esernyőnk használatára. A babona szerint egy denevér berepülése a hálószobába szerencsétlenséget jelez. Én, személy szerint csak sikoltoztam az ajtó mögé bújva, hogy azonnal távozzon a lakásból.

A szerencsét hozó állatok körébe tartozik a pók. Vagy a fecskefészek. Nem szabad leverni őket a ház faláról, mert súlyos csapást mérünk vele a ház lakóira, mint ahogy a pókot sem szabad megölnünk ebből az okból kifolyólag.

A kutyáknak is van szerepe a jövendőmondásban, bár ők nem kaptak túl hálás szerepet. Ugyanis, ha a kutya a ház bejáratánál keservesen elkezd vonyítani, nyüszíteni, akkor nagy eséllyel haláleset lesz. Főleg, ha beteg is van a háznál. A régiek szerint a tetvek és más élősködök menekülése is azt jelenti, a betegnek már nem sok ideje van hátra.

Viszont, ha a kakas egész nap kukorékol váratlan vendégre számíthatunk.

A háztartás jóslata

Ha váratlan vendégről van szó, nemcsak a kakas kukorékolására számíthatunk. Te tudtad, ha az étel leesik a földre, az szintén váratlan emberek jelenlétét jósolja meg? Viszont az érkezésüket úgy tudod elkerülni, ha a leesett falatot megfújod és bekapod, így otthon marad a nem kívánt vendég.

Ugyan ez a helyzet a leesett kés, vagy olló esetében, mindig nem várt vendéget jelez.

A só babonájáról is sokat hallani, ha kiömlik veszekedést eredményez, lakodalomban pedig kifejezetten rossz ómen: rossz lesz a házasság.

A kiömlött bor is ezt jelképezi, vagy csak a hajnali részegség állapotát. A születésnapi gyertyákról is vannak feljegyzések. Ha valaki az összes gyertyát egy levegővel elfújja a tortáján, akkor az kívánhat bármit, teljesülni fog.

Végezetül: saját magam megfigyelése (is), ha piros az égalja alkonyatkor, másnap szeles időre számíthatunk, ahogy Petőfi is megírt a János vitézben.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...