2021.07.22. 08:35:10 6771 208

Nem találtál festőt? Csináld magad!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A nyár közepén vagyunk, ráadásul egy világjárvánnyal elodázott évet követően szakembert találni tehát nem egyszerű semmiféle felújítási munkához. Így van ez a festőkkel is, egy jó, megfizethető festőt leakasztani a szögről, ráadásul akkor, amikor nekünk is jó, nem egyszerű. Csináljuk magunk, ha szükséges. De hogyan?

Falfestés - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Falfestés

A festés is egy szakma és nyilván az évek és a rutin a szakember munkájának minőségén megmutatkozik, ám ha csak egy egyszerű szobafestésről van szó, mi magunk is megpróbálkozhatunk vele.

Körültekintően, megtervezve

Az elsődleges, hogy lemérjük a festeni kívánt falfelületeket. Ne feledkezzünk meg a plafonról és az ajtók körülötti részről sem. Innen fogjuk tudni, hogy mennyi festékre lesz szükségünk, a vödrön általában fel van tüntetve, hogy hány négyzetméterre elegendő. Több réteggel számoljunk. Beszéljük meg, hogy milyen hangulatra vágyunk – természetesen a helyiség funkciójának is megfelelve- és ennek fényében válasszuk ki, hogy hideg vagy meleg árnyalatot szeretnénk. Minden színnek vannak hideg és meleg árnyalatai, tehát ezt követően ráérünk színt választani. Minél kevesebb réteget igénylő festékkel dolgozzunk, könnyebb dolgunk lesz. Ezen felül még válogathatunk a mindenféle előnyök közül, például lemosható vagy illatos változatból. Írjuk össze, hogy mi kell még a festéken túl: ecsetek a falformáktól függően, henger szett, fedőfóliák szintén méretre számolva és maszkolószalag például. Természetesen, ha javításra is szükség van, akkor a gletteléshez is vásároljunk felszerelést, gipszet, hálót, csiszolópapírt stb.

A kezdetek

Első körben kezdjük a fóliázással, mindent pakoljunk el és aztán a bútorokat, ablakokat, padlófelületet borítsuk fóliával, melynek széleit maszkoló szalaggal tudjuk rögzíteni, így por és festékcseppek sem jutnak a nemkívánt helyekre. Kapcsoljuk ki a klímát és más olyan készülékeket, aminek árthat például az apró por. Kezdődhet a fal előkészítése és javítása. Ha több réteg festék borítja a falat, érdemes eltávolítanunk, ellenkező esetben a henger vagy az ecset festés közben fogja darabosan leszedni. A hámló tapéta szintén olyasmi, amitől meg kell szabadulnunk. Majd, ahol hibák vannak, gletteljünk, a mélyebb hibáknál a gipszbe tegyünk hálót is. Teljes száradás után jöhet a csiszolás, és azt követő portalanítás.

Jöhet a festés

Kezdd mélyalapozással, ez nagyon egyszerű, a megfelelő arányban elkevert szert oszlasd el nagy mozdulatokkal a felületen. Ezt követően jöhet az első réteg. A mennyezet az első, majd jöhetnek a falak és végül a szélek, sarkok, ecsettel. Száradás után jöhet a második, szükség esetén a harmadik réteg. A takarítással azonban ne várjuk meg a száradást! Amint egy szakaszt befejeztünk, az esetleg félre szaladt cseppeket azonnal takarítsuk fel, ilyenkor még nagyon egyszerű, később jóval nehezebb dolgunk lesz.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Jól jön egy kis segítség? 10 reményteljes gondolat a mentális tarsolyodba

Olykor-olykor ránk virradnak olyan napok, melyeket hála helyett inkább a fejünkre húzott paplan mozdulatával köszöntünk. Megtépázottnak, alulmotiváltnak és szellemi-fizikai erőtől fosztottnak érezzük magunkat. Szerencsére több jó hírünk is van ilyen helyzetek, amelyek kellő pszichikai munícióval látnak el bennünket ahhoz, hogy erőt merítsünk a „továbbiakhoz”.

Franciaországban egyre több a száz év feletti ember

Egyre több száz év feletti ember él Franciaországban, és megjelent egy új korcsoport, a "szuperszázasoké", amelybe azok tartoznak, aki 110 év felettiek - derül ki a francia Demográfiai Tanulmányok Nemzeti Intézetének (INED) egy szerdán közzétett tanulmányából.

A férfiak vagy nők barátsága tart tovább?

Fordíthatjuk tekintetünket a világ bármely részére, mindenhol meggyőződhetünk „az ember társas lény” örökigazságáról. Egymagában a teremtés koronájaként méltatott emberi lény gyenge, örökös célpontja a veszélynek, fenyegetettségnek. Ezért emberi kapcsolatok és együttműködések bázisára épülő társadalmat rendezett maga köré, melyben megosztotta a tevékenységeket, szorosabbra fűzte az ember-ember köteléket. Mindeközben észlelte, hogy bizonyos kapcsolattípusokért érdemes többet munkálkodni, azok minőségét folyamatosan növelni – leginkább a család, a rokonság, a partnerkapcsolat és a barátság tartozik ezek közé. Ez utóbbi kapcsolattípus kapcsán kérdésként merülhet fel, hogy vajon melyik nem képviselői képesek és készek hosszabb távú barátságok kialakítására és fenntartására?