2015.05.09. 08:30:00 9713 345

Nem lehet nem szeretni – Az imádnivaló újhagyma+egy recept
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Ilyenkor tavasszal nehéz ellenállni a zsenge, friss, illatos újhagymának, mely a napos évszak első zöldségeként köszön ránk az üzletek polcairól, a vásárcsarnokok standjairól vagy épp a saját kertünkből. Igaz, nem egy társas összejövetel előtti étek, azért nem érdemes kihagyni a tavaszi menüsorból.

Friss újhagyma - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Friss újhagyma

Mi is az újhagyma valójában?

Az újhagyma igazából fiatal vöröshagyma, vagyis akkor kerül ki a földből, amikor a hagyma gyökér része még nem fejlődött ki rendesen.

Csak tavasszal élvezhetjük ezt a zsenge finomságot?

A jó hír az újhagymát nagyon és a vöröshagymát kevésbé kedvelőknek, hogy a vetést márciusban el lehet kezdeni és egészen június közepéig lehet folytatni. Így a májustól, júniustól egészen a nyár végéig fogyaszthatjuk ezt az isteni zöldséget.

Az ízén kívül még miért jó nekünk?

Ilyenkor tavasszal még inkább szükségünk van arra, hogy támogassuk immunrendszerünket. Az újhagymában lévő vitaminok, mint a C-, B1-, és B2-vitamin, az ásványi anyagok, mint a kén, a szelén, a kálium, a réz, a foszfor, a cink, a vas, a nikotinsav és a folsav, mind segítik szervezetünk megerősödését. A benne lévő kénnek, illetve vitaminoknak köszönhetően az újhagyma csökkenti a gyulladásokat, antibakteriális hatású, óv a szabadgyökökkel szemben. Akárcsak a vöröshagyma, az újhagyma is felveszi a harcot az érelmeszesedéssel, de bélféregűző, vizelethajtó, étvágygerjesztő és emésztést fokozó hatása is ismert.

Hogyan fogyaszthatod?

Amellett, hogy feldobja a reggelihez vagy vacsorához kitett „zöldségtálat”, így az egyszerű, de nagyszerű zsíros vagy vajas kenyeret, szendvicset is, de finom saláta is készíthető belőle. Remek ízesítője lehet pástétomoknak, húsoknak, szószoknak, túrókrémeknek, körözöttnek, sajttekercsnek, leveseknek, de még a spagettinek is. És arról sem szabad megfeledkezni, hogy nemcsak a hagyma fehérje, hanem zöld része is felhasználható.

+egy egyszerű recept: Újhagyma leves

Ami kell hozzá:

  • fél kg újhagyma

  • kb.1 l víz

  • olívaolaj vagy vaj

  • 2,5 dl főzőtejszín

  • Só, bors, ételízesítő

Tisztítsd meg az újhagymát, a szárát vágd le, csak egy 10 cm-es darabot hagyj belőlük, majd karikázd fel. Az olajon vagy vajon párold meg a hagymát, öntsd rá a vizet, majd szórj rá 2 evőkanál ételízesítőt és forrald fel. Kb. 10 percig főzd, aztán mehet bele a tejszín. Így forrald még 5 percig. Ha inkább krémlevesként fogyasztanád, botmixerrel pépesítsd, majd ízesítsd sóval és borssal.

Forrás:gyulaihirlap.hu, bien.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...