2024.04.28. 08:34:39 5272 225

Neked van B terved? – Fogódzók és mentőövek nehéz időszakokhoz
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Életünk egy-egy akadálytalan, felhőtlen időszakában hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy az esetleges nehezebb időszakokra is gondoljunk. Aztán beköszönt egy válságos helyzet, és az első gondolatok között bizonyosan szerepelni fog a jövő próbatételeire való optimális felkészülés terve – , ahogy mondani szokás: lehetőségeinkhez mérten legyünk „bebiztosítva”. Miért lehet szükségünk B tervre?

B terv Fotó:123rf.hu - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com B terv Fotó:123rf.hu

Rendkívül felemelő érzés, amikor minden a terveink szerint halad. Ilyenkor kedvesebbek, kiegyensúlyozottabbak, kipihentebbek, lazábbak vagyunk. Reggelente felfigyelünk a madárcsicsergésre, este pedig örömmel kémleljük a csillagokat. Ám arra már kevésbé gondolunk, hogy az életünkre is sűrűn alkalmazható a fény és árnyék, a világos és a sötét váltakozása. Aztán jön a mindent fenekestül felforgató krach, és lőttek a korábbi létállapotunknak.

Az élet kiszámíthatatlansága legalább ugyanolyan frusztráló, mint izgalmas. A tény miatt, hogy nem láthatjuk előre a jövőnket, folyamatosan a „mi lesz, ha?” kérdése zsonghat körül bennünket. Ez pedig a hirtelen változásokat nem igazán kedvelő emberek esetében valóságos próbatételként van számon tartva. Ők azok, akik pontosan tudni szeretnék, hogy mi lesz tíz év múlva velük, a gyermekeikkel, a kapcsolataikkal, a sikereikkel, az egészségükkel. Akik akkurátusan, programról programra, lépésről lépésre rendezik be az életüket, akik hárítják a meglepetéseket és imádnak mindent előre tudni, tervezni. Jövő-orientáltságuknak köszönhetően előszeretettel tesznek óvintézkedéseket, mindennek érdekében pedig B, sőt C és D terveket is hajlamosak szőni.

Mivel az élet kiszámíthatatlan, senkinek sem árt legalább egy tartalékterv felállítása

Az élettől már megszokhattuk, hogy elég sűrűn késztet bennünket limonádékészítésre, olyan gyakran osztogatja a citromokat. Ilyenkor sajnos azzal is szembesülnünk szükséges, hogy a megszokott, az elsődleges élettervünk, már nem igazán működőképes. Jó, ha kéznél van egy B tervezet, melyet optimálisan igazíthatunk az új, módosult helyzethez.

A B terv ugyanis:

  • lehetőséget kínál arra, hogy jobban megbirkózzunk a problémás helyzetekkel,

  • megnyithatja előttünk az újrakezdés kapuját,

  • segít kellőképpen felkészülni egy válsághelyzetre,

  • megfelelően karban tartja a rugalmasságunkat és az alkalmazkodóképességünket,

  • mentőövként szolgál a válságos helyzetekből való kilábalásra,

  • emlékeztet arra, hogy az élet változások sorozata, hogy nem létezik „tökéletes” élet(vezetés), mivel a váratlan események megannyiszor közbeszólnak.

Sokkoló élmény lehet a korábban biztosnak és stabilnak minősített munkahelyünkről való elbocsátás. Ilyenkor nem árt, ha eddig elért eredményeink fényében újraértékeljük a karriercéljainkat, és minél előbb el kezdünk keresni egy képzettségünknek megfelelő munkahelyet. Ám meglehet, hogy minderre azért került sor, hogy végre belevághassunk abba a vállalkozásba, amire már régóta készülünk – és mindehhez különféle értékes tanfolyamokat végeztünk, nyelveket tanultunk stb.

Megesik, hogy a baráti kapcsolatunkban került sor egy törésre, amely hosszas mosolyszünethez, esetleg elhidegüléshez vezetett. Amennyiben van rá mód, érdemes tisztázni a helyzetet – pl. felvenni a kapcsolatot, és megbeszélni a probléma, nézeteltérés okát. Ugyanakkor az is meglehet, hogy valamiért itt, ennél a pontnál érdemes végleg megállni, és nem erőltetni a kapcsolatot, ha már semmiképpen sem akaródzik működni.

Egy betegség vagy egy sérülés is egyéni válsághelyzetek gyakori kiváltója lehet. Ilyenkor erőt adó, ha beszélünk egy szakemberrel, tájékozódunk a témában, megismerve hasonló helyzetű embereket, akiknek sikerült felépülniük.

A pénzügyi nehézségek komoly fejfájások, stressz és depresszió okozói lehetnek. Alapvető, hogy az akadálymentes, felhőtlen időszakokban éljünk az „először magadat fizesd ki” aranyszabályával. Ezzel a gesztussal a jövőbeli helyzetekhez építünk kiutakat és fogódzókat.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...