2023.02.22. 17:15:00 8361 337

Ne lazázd el: A műtét utáni gyógyulás aranyszabályai
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Ambuláns vagy komolyabb beavatkozást igénylő műtétek után kulcsfontosságú, hogy betartsuk az orvosi utasítások a gyorsabb gyógyulás érdekében. Ezek az utasítások a műtét jellegétől függően többé-kevésbé eltérők lehetnek, de van pár olyan általános szabály, amit minden lábadozó betarthat a mielőbbi felépülés érdekében.

Gyógyulás családi körben - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Gyógyulás családi körben

Azt mondani sem kell, hogy a felírt gyógyszereket és krémeket ki kell váltani és használni kell ahhoz, hogy a gyulladást és a fájdalmakat legyőzhessük. A fájdalomcsillapító szereket az orvos által előírt gyakorisággal és adagolással szedjük, és ha nem érezzük elegendőnek a hatását, önhatalmúlag ne emeljük meg az adagot!

1. Ápold a sebet és a heget úgy, mint egy igazi egészségügyes!

Amennyiben nem tudunk kesztyűben ügyesen mozogni, csak alapos kézfertőtlenítés után álljunk neki a kötés cseréjének és a seb gondozásának. Ha pedig az a számunkra nehezen elérhető helyen van, ugyanilyen gondos higiéniai alaposságot várjunk el a segítőnktől.
Vegyük komolyan azokat a tanácsokat, amelyek a seb újbóli szétnyílását célozzák megelőzni pl. alkoholos sebfertőtlenítők kerülése, valamint a seb és annak környékének szárazon tartása tisztálkodás közben is.

2. Fogyassz egészséges ételeket!

Amikor a műtéti beavatkozás előtt nem voltunk betegek, az operáció akkor is megviselheti a szervezetünket, ezért azt a gyógyszerekkel összeegyeztethető táplálékkiegészítőkkel és vitaminokkal, valamint tápanyagban gazdag ételekkel tudjuk támogatni.
A sebgyógyulás elősegítéséhez étrendünkbe csempésszünk bele több szárnyas húst és halat, valamint figyeljünk arra is, hogy kevésbé feldolgozott, azaz friss és ropogós zöldségekből is többet fogyasszunk. Előfordulhat, hogy a műtétet követő időszakokban nincs étvágyunk, de tartózkodjunk a böjtöléstől, és együnk egy kevés diétás jellegű ételt.

3. Mozgás terén törekedj az arany középútra!

Ameddig az orvos másként nem rendelkezik, de legalábbis a varratszedésig kerüljük a hirtelen mozdulatokat és vegyük komolyan az ágynyugalomról szóló utasításokat.
Később azonban járjunk utána annak, hogy milyen átmozgató mozdulatok végezhetők biztonsággal, hogy ereink és szerveink vérellátása javulhasson.

4. Ne siettesd a dolgokat!

A lábadozási időszak a műtét súlyosságától és a szervezetünk állapotától függően hosszabb ideig is eltarthat. Éppen ezért tudatosítsuk magunkban azt, hogy az orvosok által előrejelzett gyógyulási időtartamot jelentősen lerövidíteni akkor sem tudjuk, ha minden utasítást betartunk és minden más tőlünk telhető dolgot megteszünk az erőnlétünk mielőbbi visszanyeréséhez. Inkább pihenjünk még 1-2 napot (vagy hetet) a teljes gyógyulás érdekében, mintsem hogy visszaessünk.
Ha van olyan napi tennivaló, amelyiket nem tudjuk ellátni, vagy túlságosan elfáraszt bennünket, fogadjuk el vagy kérjük mások segítségét benne!

Forrás: www.divine.ca/en

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...