2015.04.13. 16:20:10 12835 291

Ne felejtsd: kinyílott a kerti nefelejcs!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Vidám kis növény a kerti nefelejcs, vagy kék nefelejcs, ahogy sokan hívják. Akár rózsaszín vagy fehér virággal is kapható, úgyis tündéri kis növény. Tudományos neve, a Myosotis magyarul egér fület jelent, bizonyára kerek kis szirmai miatt.

Nefelejcs - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Nefelejcs

A mérsékelt övi, nem túl meleg tavasz a legideálisabb a nefelejcs virágzásának. Nem túl igényes növény, gyakorlatilag az erdők mélyén is megél. Kétnyári, tehát az egyik nyáron kihajt, a második nyáron virágzik és utána elpusztul.

Nagyon szép kis virága van, ami bokor-szerűen nő. Nem lesz túl nagy, lévén, hogy kétnyári, de azért elég erős, nem szabad túl közel ültetni egymáshoz a növényeket.

Szőrös, sötét zöld levelei között ernyő-szerűen jelennek meg a kék, fehér vagy rózsaszín virágok.

Hogyan szaporítsd a nefelejcset?

Magról szokás szaporítani a virágot. Az első anyanövényeket cserépbe is vethetjük tavasszal, vékonyan takarjuk és nedvesen tartjuk. Ha kikelt a palánta, kiültetjük a kertbe. A napos és a félárnyékos helyeket is kedveli. Ezek fognak jövőre virágot hozni. Ha nagyon hideg a tél lefedhetjük mulccsal vagy avarral.

A virágzás után, ősszel elszóródnak a magok, így minden évben lesz virágzó nefelejcsünk. Ha ezt kontrollálni szeretnénk, akkor rázzuk ki mi magunk a magokat, oda, ahova szeretnénk telepíteni nefelejcset. Akár cserépbe is kerülhet, a balkonládát is díszítheti. Vázában is sokáig eláll.

Forrás: kertvarazsmagazin.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Napi egy szilva a szorongást távol tartja + 1 extra szilvás-mandulás recept

Noha a szilva rendszertanilag a „vitatott besorolású” kategóriába tartozik, annál nagyobb érdeklődés övezi az egészségre gyakorolt hatását. Ez a Kárpát-medencében és Ázsiában egyaránt őshonosnak tartott gyümölcsféle Magyarországon leginkább a középkorban került az érdeklődés középpontjába. A későbbiek folyamán pedig már aszalványként szállították Németországba, Lengyelországba és Ausztriába is. Ezért nem meglepő, hogy ezeken a helyeken „magyar szilva”néven vált ismertté. A figyelemre méltó történelmi háttér mellett arra is kíváncsiak vagyunk, hogy miért érdemes fogyasztani?

A nyár lédús és édes csemegéje: a tápanyagokban gazdag dinnye

A nyári szezontól leválaszthatatlanná vált dinnye tápanyagban gazdag, édes, lédús, zamatos és kiváló forrása a rostoknak, a K-vitaminnak, a káliumnak és a réznek. Mitől válik még tökéletes „nyári snack”-ké ez a C- és B6-vitaminban is bővelkedő, a tökfélék családjába tartozó haszonnövényfaj?

Örüljünk, hogy itt a nyár! – A legjobb dolgok a forró évszakban!

A kánikula idején a mindennapok nyüzsgése lassabbá válik, teret engedve a feltöltődésnek és a szórakozásnak. Akár a tengerparton sütteted a hasad, akár a hegyekben túrázol, a nyár a legjobb időszak arra, hogy kikapcsolódj, új élményekkel gazdagodj, és feltöltődj a természetben. Élvezd a nyár kínálta lehetőségeket, és hagyd, hogy a napsütés és a szabadság felfrissítse a tested és a lelked!