2023.12.15. 17:49:28 7053 256

Ne bántsd a fát, véges a világ!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Pusztítjuk a környezetünket. Az esetek többségében ez a romboló magatartásunk meglehet, nem szándékos, mégis nem szükséges kutatásokat végeznünk ahhoz, hogy észrevegyük a negatív utóhatásokat. Pedig a levegő, a víz, a természeti erőforrások, az élőlények mindannyiunk felelőssége alá tartoznak. Bolygónk népességének gyarapodása egyértelműen magával hozza a megnövekedett igényeket is. Egyre több erdőt irtunk ki annak érdekében, hogy növényeket ültessünk, legelőket biztosítsunk az állatoknak. Nem beszélve a ma már nem luxus eszközként kezelt gépjárművek károsanyag-kibocsátásáról, és a globális felmelegedés egyre erőteljesebbé válásáról.

A természetben - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com A természetben

Véges világban élünk, így a növekedés nem lehet végtelen

Az MTA-ELTE Elméleti Biológiai és Evolúciós Ökológiai Kutatócsoport főmunkatársa, Kun Ádám, arra hívja fel a figyelmünket, hogy végre fel kell ismernünk, és el kell fogadnunk, hogy egy véges világban nem létezik végtelen fejlődés. Ennek a felismerése viszont a folyamatos prosperálásra berendezkedett gazdasági életnek nem áll érdekében, hiszen minden ország, érthető módon a jól(l)étre, az életszínvonal növelésére, a haladásra összpontosít. Nehéz kérdés. Nehéz ügy. Mindannyiunk ügye. Viszont a kutató megjegyzi, hogy haladéktalanul vissza kell fognunk a fogyasztást, hogy ezzel a lépésünkkel megelőzzük a klímaváltozás miatt bekövetkező természeti csapásokat. Hangsúlyozta továbbá, hogy: „Nincs idő tovább elmélkedni, vagy a fejünket a homokba dugva mantrázni, hogy nincs klímaváltozás (…) ez a saját hozzájárulásunk az emberiség jövőjéhez.”

Amíg még nem lesz túl késő…

Vegyük szemléltetésképpen az erdőirtás esetét. E téren is tudomásul kell vennünk, – amíg még nem lesz túl késő – nem létezik végtelen mennyiségű fakészlet, melyet tüzelőanyagként, gyártási alaptermékként és építkezések során hasznosíthatunk. A számok elszomorítóan beszédesek tudnak lenni: 2020-ban 25, 8 millió hektár erdőt vágtak ki; a jelenleg tomboló modern betegségek több mint 60 százalékának oka éppen az erdők kivágásában kereshető; percenként 2400 fát vágnak ki…

Veszélybe kerültek a számos életformát támogató erdei ökoszisztémák. Veszélyben az erdők, melyek elengedhetetlenek ahhoz, hogy tiszta levegőhöz jussunk. Egyetlen kifejlett fa képes előállítani négy ember napi oxigénigényét. A rossz levegőminőség súlyos következményekkel jár, mely miatt a WHO szerint évente több mint 4 millió pusztul el, vagy szenved valamilyen tüdő- és szívbetegség miatt.

A talajerózió, mely egyike a fékevesztett famészárlásnak ugyancsak pusztító hatással van a környezetünkre, mely áradások, sárlavinák, porviharok formájában jelentkezik. A fák azok, amelyek alapvetőek az éghajlat szabályozásában, a víz gyökérrendszerükön való átszűrésében, a porrészecskék és a szennyező anyagok felvételében, a talaj stabilizálásában. E megfizethetetlen és létfontosságú „szolgáltatásaikat” pedig ingyen adják.

Szerencsére mi is tehetünk lépéseket a védelmük érdekében azzal, hogy: fát ültetünk, kevesebb papírt (vagy csak újrahasznosítottat) használunk, kizárólag fenntartható fából készült termékeket vásárolunk, jelentősen lecsökkentjük a húsfogyasztásunkat. Mindez jó érzéssel, gyógyító gondolatokkal tölt el bennünket. Még akkor is, ha kis lépésnek érezzük ezeket, gondoljunk arra, hogy a jó példa ragadós, és mi megteszünk minden tőlünk telhetőt, nem pusztán önös vágyaktól vezérelve, hanem az utánunk jövő nemzedékekre is gondolva tetteinkkel.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...