2024.04.17. 17:49:43 6730 248

Mutatjuk, mely országokba költözik a legtöbb magyar ember
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az egyik legnépszerűbb globális adatplatform, a Statista kimutatásai szerint az elmúlt évben a külföldre költözés főbb motivációi a jobb munkahely találása, a partner országában való új élet kezdése, valamint a továbbtanulási célok voltak. Mindezek mellett ugyanakkor kulcsszerepet játszott a célországtól remélt jobb életminőség, a személyes kihívások és komfortzóna feszegetések, a kaland- és felfedezésvágy. Sokakat pedig a klasszikus tiszta lappal kezdés vágya terelt egy idegen országba, emellett akadtak olyanok is, akik a nyugdíjas éveiket kívánták egy régen kiszemelt helyen tölteni. De vajon milyen szándékok állnak a magyar emberek külföldre költözésének hátterében?

Költözés külföldre Fotó:123rf.hu - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Költözés külföldre Fotó:123rf.hu

A kérdésre adott válasz a fentiekben ecseteltekhez hasonló jellegű. Ugyanakkor a Statista Kutatási Osztályának 2022. április 4-i felmérése szerint a magyarok külföldre költözésének elsődleges okai között élen járt a hazai alacsony fizetés. A megkérdezett magyar emberek közel 40 százaléka bólintott rá arra, hogy elégedetlen a jelenlegi fizetésével, és egyéb állapotokkal egyaránt.

A magyarok által legtöbbször megcélzott országok

A Daily News Hungary a Központi Statisztikai Hivatal adatainak ismertetése alapján azt a kérdést járta körül, hogy melyek a magyarok által legsűrűbben megcélzott országok. A toplistás hely, ahol a legtöbben el tudják képzelni az új életüket: Ausztria bizonyult (44 százalék). A dobogó második fokán Németország foglalt helyet (25 százalékkal), majd a bronzérmes helyekért döntetlen pontszámokkal két ország is helyhez jutott, ezek pedig: Hollandia és Svájc (5-5 százalékkal), a negyedik helyezett pedig az Egyesült Királyság lett (a maga 4 százalékos választottságával). Noha ez utóbbiról megjegyezték, hogy a korábbi években ide költöztek a legtöbben, ám a kivándorlók száma évről évre fokozatos csökkenést mutatott, míg az Ausztria iránti érdeklődés jelentős mértékben megnőtt.

Menni vagy nem menni?

A The Budapest Beacon rámutatott arra, hogy egy korábbi felmérésből kiderült: a megkérdezett 15 és 29 év közötti fiatalok egyharmada szívesen tanulna vagy dolgozna külföldön. Többen (85 százalékuk) egyfajta szerencsepróbáló attitűddel azt fontolgatják, hogy kezdetben csak egy évre utaznának ki, míg a fiatal generáció 45 százaléka azt tervezi, hogy életvitelszerűen éljen valamelyik általa optimálisnak tartott ország határain belül.

Mint az életben majd minden jelenségnek és döntésnek, így a külföldre költözésnek is megvannak a maga előnyei és hátrányai. A döntés különféle előjelű hatásai a magánéletben és a szakmai életben ugyancsak megmutatkoznak. Az Inter Nations megvizsgálta a kérdés próit és kontráit. Az előnyök között szerepeltette a globális piaccal való megismerkedés lehetőségét, a szakmai és személyes kapcsolati háló bővítését. Ám hátrány lehet e tekintetben az otthon megszakított pályafutás, a helyi tapasztalatok hiánya, a nyelvi akadályok, az esetleges szakmai visszaesések veszélyei.

További hátrányként tartható számon a kulturális különbségek, a költözéssel járó extra kiadások, az adminisztratív nehézségek, illetve az időnkénti honvágy, nosztalgia is gördíthet mentális akadályokat az útba. Meglehet, hogy az előbb jegyzett kontrákat felülírják olyan előnyök, mint: az új kultúrák, nyelvek és emberek megismerésének izgalmas kalandja, a pénzügyi és gazdasági előnyök, az új perspektívák és lehetőségek, vagy éppen olyan egyéni készségek felismerése, melyekről korábban nem is volt tudomásunk.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Főzés nélküli frissítő levesek – Ha beüt a forró szezon

A téli időszakban a melengető ételek, míg a nyári hőségben leginkább a hűsítő jellegű változatok fogyasztását részesítjük előnyben. Számos levestípussal még a főzéssel járó időt is megspórolhatjuk. Ilyenek a nyers zöldség- és gyümölcsfélékből, valamint fűszernövényekből készített hideg vagy hűtve tálalt levesek. Népszerűségüket alacsony kalóriatartalmuknak és gazdag tápanyagértéküknek köszönhetik, melyek fogyasztásában még a fogyókúrázók is örömüket lelhetik.

Húsz helyszínen több mint 50 program a 31. Gizella-napokon Veszprémben

Húsz helyszínen több mint 50 program várja az érdeklődőket a 31. Gizella-napok programsorozat keretében Veszprémben. A kulturális sokszínűség ünnepének nevezett rendezvénysorozatot május 6. és 12. között tartják.

Hasznos tippek a környezettudatos és takarékos életért

A nemzetközi fejlesztési program (UNDP) 2024 januárjában az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás elengedhetetlenségére hívta fel a figyelmet. Bizonyos intézkedések megtételét azért tartja kulcsfontosságúnak, hogy mindezekkel csökkentsük e drámai változásokkal szembeni sebezhetőségünket. Az elmúlt években tapasztalt szélsőséges időjárás, a tengerszint emelkedése egyre sürgetőbbé tette a lépések megtételét. Mi most azt igyekszünk körbejárni, hogy egyénenként, saját környezetünkben, otthonainkban, mit tehetünk a klímaváltozás elleni védelem érdekében, illetve a folyamat megfékezésében.