2023.12.19. 17:48:53 8189 274

Mutasd a kezed, mert egyes vonásai betegségről is árulkodhatnak
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Gyakran olvashattunk arról, hogy a kéz formája bizonyos személyiségjegyek hordozójaként van számon tartva. Hallhattunk már a több kultúrában is ismert tenyérjóslás megosztó mibenlétéről, amely az egyén jövőjéről is képes árulkodni – talán éppen innen eredeztethető az úgy ismerem, akár a saját tenyerem mondásunk is.

Tenyér - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Tenyér

Ezúttal viszont egzaktabb vizekre evezünk, és igyekszünk vázolni azt, hogy mit árulhat el a kezünk az egészségi állapotunkról. Ebből a megvilágításból a kéz „körmére nézünk”, melyből megállapíthatjuk, hogy hányadán állunk jóllét téren.

Egy ezzel kapcsolatos tanulmányból megtudhatjuk, hogy az ujjak (különösen a férfiaké) hosszából a hozzáértő szemlélő megállapíthatja, hogy az illető mennyire hajlik az agresszivitásra. A gyűrűs ujjak hosszából pedig megsaccolható, hogy élete későbbi szakaszában kaphat-e valaki szívrohamot. John Manning professzor, evolúcióbiológus azon kevesek egyike volt, akit tudományosan is érdekelt az ujjhossz és egészség kapcsolata. Több mint két évtizedes kutatás alatt egyre izgalmasabb részleteket derített ki az ujjak vonatkozásában, melyek meglátása szerint az egyén kognitív képességeit, szexuális irányultságát, különféle betegségekre való hajlamosságát (pl. szívbetegségek, rák, szklerózis stb.) is meghatározhatják.

Tudomány vagy áltudomány?

Természetesen ezen nézeteknek is vannak szkeptikus figyelői, ellenzői, bizonytalankodói. Néhányan úgy vélik, hogy ez a fajta ujjhosszból feltérképezett egyéni jellemvonások és hajlandóságok legalább annyira hiteltelenek, mint az 1800-as évek elején felbukkanó áltudomány, a frenológia, mely a koponya alapján kívánta feltérképezni az ember értelmi képességeit, karakterét. Hasonlóan a fiziognómiához, mely az arcberendezés és az arcvonások alapján kísérli meg kideríteni az intelligencia szintet és jellemet.

Martin Voracek a Bécsi Egyetem pszichológusa, valamint az atlantai Emory Egyetem neuroendokrinológusa, Kim Wallen, is azon szkeptikusok közé tartoznak, akik felvetik a kérdést, mely szerint: mennyire tekinthetjük bizonyítéknak az ujjak arányából kiolvasott, és ez alapján alkotott következtetéseket?

Manning viszont nem tágított, és kutatótársaival együttműködve kiderítette, hogy a szimmetria szoros kapcsolatban áll a hormonszinttel. A férfiak jobb kezén az alacsonyabb ujjak magas tesztoszteron szintről árulkodhatnak. Továbbá arra is rámutattak, hogy a nemi hormonok erős hatást gyakorolnak az agy, az idegrendszer és az izmok fejlődésére, és befolyásolják az olyan rendellenességek kialakulását, mint a szívbetegség, az ADHD, vagy éppen a rák. Manning további kutatásokat szorgalmaz arra nézve, hogy amennyiben a nők mutatóujja a gyűrűs ujjhoz képest hosszabb, nagyobb lehet a korai emlőrák kialakulási kockázata. Ugyanez elmondható a férfiak gyűrűsujj-mutatóujj hosszának összehasonlításáról is, mely esetükben prosztatarák kialakulását valószínűsíti.

Ám nem csupán az ujjhossz árulkodhat az emberek egészségügyi állapotáról, hanem egy egyszerű kézvizsgálat is. Egyes orvosok szerint a kipirosodott tenyér akár a májbetegség figyelmeztető jeleként is számon tartható, a körömvörösség viszont vérszegénységről tanúskodhat.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában