2019.07.31. 16:52:43 7365 264

Működjön jól a mozaik család!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Elvált szülők gyermekének lenni a szakemberek szerint mindig trauma és sokszor az sem könnyű, amikor egyik vagy akár mindkét oldalon új szerelem is jön a képbe. Az új pár pedig sokszor további tagokkal is bővíti a családot. Tehát rövid idő alatt egy családdá válik egy halom, egymásnak addig idegen ember. Hogyan kezeljük a helyzetet, hogy jól működhessen a mozaik család?

Mezítláb a család - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Mezítláb a család

Ahány ember, annyi féle, és ez a családokra fokozottan igaz – ahány család, annyi féle különböző szokás, eltérő szeretetnyelvek, más jól bevált szokások. Ezért sokszor már a barátainkkal együtt nyaralni sem teljesen komfort, hátha még hosszútávra fonódik össze két (fél)család élete. Érdemes tehát előre átgondolni a lehetséges problémákat és hamar megoldást találni a már felmerültekre.

Rugalmasság mindenekfelett

Egy jól működő családban minden fél figyelembe veszi a többiek igényeit is. Ez a rugalmasság pedig különösen fontos, ha összefonódó családokról van szó, hiszen itt sokszor nem csak a kedvesünk és az ő gyermekei számítanak, de olykor elkerülhetetlen a gyermekek másik szülőjével is kompromisszumokra jutni. Legyen szó akár gyermeknevelést érintő kérdésekről, hétvégék, ünnepek, betegségek felosztásáról, ez nem mindig egyszerű. Szerencsés, ha mind összeülünk és megpróbálunk már az elején dűlőre jutni abban, ki milyen szerepet vállal vagy vállalhat a gyerekek életében, milyen elv alapján oszlik a felügyelet, mi a mindenkinek egységesen előnyös elképzelés a vészhelyzetekre (például egy az egyik szülő betegsége) esetére.

Tedd félre a sérelmeid

Ha már mozaikká változik a család, az azt feltételezi, hogy lényegi problémák egymásra kiabálásán már túl vagytok, mindenkinek sikerült néhányat tovább lépnie egy új irányba. Nincs hát értelme még évekig őrizni a sérelmeket. A gyerekek is könnyebben dolgozzák fel a helyzetet, ha nem fűszerezzük egy folyamatos feszültséggel, ráadásul remek példát mutathatunk nekik, ha jól tudunk együttműködni a másik féllel. Mindig a gyermek érdeke kell az első legyen – ne feledkezz meg róla, hogy a gyerekeknek nincs köze a felnőttek problémáihoz vagy épp tönkrement kapcsolatához. Nem ő tehet róla, ne ő szenvedje meg. Lehet attól valaki jó szülő, mert korábban pocsék feleségnek vagy rémes férjnek bizonyult. Ahogyan lehet valaki sakkozó bajnok attól, mert nem nyert olimpiát hosszútávfutásban.

Lehet, hogy nehéz, de nézz rá másként

A gyermeked „pót anyukája” vagy „új apukája” kellemetlenül érinthet, de egy szerető édes-szülőt nem tesz trónfosztottá a világon senki. Lehet, hogy új, érdekes, izgalmas a gyereknek, de mindig Te maradsz első helyen, ha szeretettel veszed körül. Inkább érezd magad és a gyermeked szerencsésnek, hogy még egy ember került az életébe, akitől tanulhat, aki szereti, aki jól bánik vele, aki biztonságot nyújt neki. Nem kell legjobb barátoknak lennetek, de ha ellenséges vagy vele, azzal a gyermekeid zavarják össze – hiszen nálatok utálni, a másiknál kedvelni kell ugyanazt a személyt…

Újként egy családban

Gyerekeknél az erőltetés általában nem vezet eredményre, legyél inkább önmagad és adj időt az összeszokásra. Ha kezdetben döcögősen indul is a kapcsolat a kedvesed exével, általában sokat javul a helyzet, mikor látja, hogy tartósan szeretettel és gondoskodással törődsz a gyermekeikkel. Legyél türelmes, senkinek sem egyszerű!

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...