2014.08.13. 07:03:00 5789 26

Mit tegyél, ha fájós háttal szeretnél utazni?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Kellemetlen, ha a hátfájásunk még a pihenést is elrontja. Nehéz ilyenkor a nevezetességekre vagy akár tengerparti sütkérezésre gondolni! Ha hajlamosak vagyunk a hátfájásra, nem árt a következő szempontokat figyelembe venni!

Masszázzsal is enyhíthetjük a derékfájást | fotó: morguefile.com - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Masszázzsal is enyhíthetjük a derékfájást | fotó: morguefile.com

Hogyan válasszunk úti célt?

Úti célunkat és a járművet is úgy válasszuk ki, hogy ne kényszerüljünk hosszabb ideig, több órán keresztül kis helyen ülni. A hosszú ülés egyébként sem tesz jót a gerincnek, hiszen ez terheli meg a leginkább a porckorongokat. Ráadásul, az autóban még a lábunkat sem tudjuk ki nyújtani, és nem biztosítottak a helyes ülés feltételei sem. Ezért tanácsosabb inkább vonattal vagy repülőgéppel megközelíteni az úti célunkat. Ha mégis autóval kell közlekedni, tervezzünk már útközben is kisebb pihenőket, városnézést.

A kényelmes cipő

A legfontosabb, ha városnézést vagy túrázást tervezünk, hogy gondoskodjunk a megfelelő lábbeliről. Jó, ha rögtön váltócipőt is csomagolunk a bőröndbe, egyrészt az időjárás kiszámíthatatlansága miatt, másrészt pedig lábunk és gerincünk védelme miatt. A nem megfelelően kialakított, túl lapos vagy túl magas sarkú cipő nem biztosít megfelelő alátámasztást a testnek, így megnehezíti a gerinc helyes tartását. A váltó cipő higiéniai okok miatt is nagyon fontos, nem csak nyaraláskor, de a hétköznapokon is. Fontos, hogy akinek lúdtalpa van, gondoskodjon a megfelelő lábbetétről, amely lehetőleg bőrből készült.

Sok-sok folyadék

Utazás közben hajlamosak vagyunk elfeledkezni a folyadékbevitelről, és nem is gondoljuk, hogy az a plusz súly a táskánkban, vagy eggyel több pihenő mennyire fontos lehet. A vízre ahhoz is szükségünk van, hogy testünk ízületei ne legyenek olyan merevek. A vízbevitel megnöveli a porckorongok térfogatát, így jobban tudják védelmezni a csigolyákat a rázkódástól, húzódásoktól.

Megfelelő étkezés

A kiegyensúlyozott, rostban gazdag étrend ilyenkor még fontosabb. Törekedjünk arra, hogy minél több zöldséget és gyümölcsöt fogyasszunk, hogy megfelelő mennyiségű vitamint és ásványi anyagot juttassunk a szervezetbe, ami elősegítheti a gyógyulást.

A programok

Törekedjünk a változatosságra a programok tekintetében is. A városnézést tarkítsuk rövid szünetekkel. Ne sajnáljuk az időt, és térjünk be egy-egy kávéra vagy frissítőre, vagy töltsünk el egy-két órát város híres parkjaiban.

Ha főként kulturális kirándulást terveztünk, látogassuk meg a város fürdőjét, és pihentessük ott az izmainkat. Az úszás nemcsak a gerincünknek tesz jót, - hiszen az egyetlen mozgásforma, amikor nem terheljük meg a csontjainkat és az ízületeinket, mégis megdolgoztatjuk szinte az összes izmunkat -, hanem az egész testnek és a léleknek is. Tökéletes kikapcsolódást és relaxációt biztosít.

Ha pedig a tengerparti vakáció mellett tettük le a voksot, ne csak a parton süttessük a hasunkat, sétáljunk egy nagyot a környéken, vagy fizessünk be egy-egy kirándulásra a környező településekre.

A reggeli torna sem haszontalan, a nyaralás alatt se hanyagoljuk! Ha tudunk iktassunk be egy-két masszázst is, természetesen egy profi szakembernél.

Ne felejtsd otthon a gyógyszereket!

Ha biztosak vagyunk abban, hogy a hátfájás jelentkezni fog, gondoskodjunk a megfelelő gyógyszerekről a nyaralás alatt is.

Kerüld a stressz!

Az előkészületekkel és az utazással járó stressz is okozhat különböző fájdalmakat, főként a nyak és a váll környékén. Próbálj meg nyugodt maradni és relaxálj, amikor úgy érzed, hogy erre van szükséged.

Forrás: spine-health.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...