2017.03.17. 15:00:30 11314 371

Mindennapi mérgeink, a kozmetikumok
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Ki ne szeretne frissen és fiatalosan kinézni a hölgyek közül? Ettől az sem tántorít el minket, hogy az általunk többnyire használt kozmetikumokról kiderült, a szervezetünkre káros alapanyagokat tartalmazhatnak.

Kozmetikumok - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Kozmetikumok

Vannak olyan összetevők, melyek vélelmezhetően károsak az egészségre, és vannak olyanok, amikről már tudományosan bizonyítottan kiderült ez! A kémiai anyagok általában kis molekulasúlyúak, így a bőrön keresztül könnyedén a szervezetünkbe juthatnak, ahol a vérkeringésünk elszállítja őket a létfontosságú szerveinkhez, és azokban is súlyos károsodásokat okozhatnak. Éppen ezért ajánlom figyelembe az interneten könnyedén megtalálható összesített INCI (International Nomenclature of Cosmetic Ingredients) listát, amely tartalmazza mindazon összetevőket, amelyekből kozmetikum készülhet.

Itt most egy kis kivonatot olvashatsz a leggyakrabban használt kozmetikai szerekről, és az azokban előforduló legkárosabbnak kikiáltott összetevőkről, hogy tudd, mit kell nézni, hogyha figyelni szeretnél:

Alapozó

Átlagos méreganyag tartalom: 24

Legkárosabb alapanyagok: ásványi olaj, Propylenglykol – PEG

Barnító krém

Átlagos méreganyag tartalom: 22 Legkárosabb alapanyag: Dihydroxiacetone – DHA

Dezodor

Átlagos méreganyag tartalom: 32 Legkárosabb alapanyagok: Alumíniumsók; Bután és Propán, Alkohol - 25%-nál magasabb tartalom esetén

Hajlakk

Átlagos méreganyag tartalom: 11 Legkárosabb alapanyag: Progylenglykol

Körömlakk

Átlagos méreganyag tartalom: 31

Legkárosabb alapanyagok: Formaldehyd, DBP

Parfüm

Átlagos méreganyag tartalom: 250

Legkárosabb anyagok: Benzaldehyd, flatátok

Rúzs

Átlagos méreganyag tartalom: 33

Legkárosabb alapanyagok: Króm, triclosan

Sampon

Átlagos méreganyag tartalom: 15 Legkárosabb alapanyagok: DEA, Natrium-lauryl-sulfat

Szemceruza

Átlagos méreganyag tartalom: 26 Legkárosabb alapanyagok: Formaldehyd, Polyethylene terephthalate

Testápoló

Átlagos méreganyag tartalom: 32

Legkárosabb alapanyagok: Glicerin, csak növényi változata jótékony a bőrre, de csak csekély mennyiségben, mert a bőrt kiszárítja; Lanolin, azaz gyapjúzsír, nem bio feldolgozáskor súlyos bőrproblémákat okozhat; Formaldehid.

Tusfürdő és szappan

Átlagos méreganyag tartalom: 14 Legkárosabb alapanyagok: DEA, Sodium Lauryl/Laureth Sulfate – SLS

A méreganyagok általában allergiás reakciókat válthatnak ki, de hosszú távon személyes érzékenységtől függően akár súlyosabb problémákhoz is vezethetnek (daganatos megbetegedések, bőrkárosodás, légzési nehézség stb.) Természetesen sminkelünk és sminkeljünk továbbra is. Azonban saját érdekünkben válogassuk meg jobban, hogy mivel! (Azt azért zárójelben hozzátenném, a natúrnak mondott kozmetikumok összetevői között is találhatnak a szemfülesek érdekességeket.)

Ha igazán elszánt vagy, készíthetsz házilag krémeket, szappanokat. Nemsokára tippeket is kapsz tőlünk hozzá!

Forrás: kremmania.hu, wikipedia.org

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

„Szabad szappanozni…” – Erre használd a szappant a kézmosáson kívül!

Lehet szögletes, kerek, kicsi, vagy nagy, boltban vásárolt, kézműves, vagy akár házilag, általad készített. Az illatát nézve pedig a variációk száma végtelen. Naná, hogy a szappanról van szó, ami nem csak bőrünk ápolására szolgál, hanem a háztartás, otthonunk számos pontján bevethető még!

Szépítsd a kerted, töltsd fel a lelked

A kert és a kertészkedés fizikai és mentális egészségre gyakorolt számos pozitív hatásáról már többször értesülhettünk. Van azonban a kertekben valami misztikus szépség, valami őserő, amelynek mi magunk is alkotóivá, formálóivá válhatunk. Hihetetlen élmény gyönyörködni a munkánk szó szerinti és átvitt értelmű gyümölcsében és pompájában, elégedetten és elérzékenyülten mustrálni a kertünkbe varázsolt parányi paradicsomi hely folyamatosan megújuló szépségét.

Az artériákban lévő mikroműanyagok növelhetik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát

Az elszomorító tények szerint az egészségre és a környezetre egyaránt káros mikroműanyagok hatalmas mennyiségben vannak jelen. Mindenhol. Ami nem meglepő, hiszen kimutatták, hogy 2019-ben a műanyagtermékek globális szintű éves kibocsátása megközelítette a 460 millió tonna mennyiséget. Ilyenkor természetesen felmerül az újrahasznosítás kérdése, mint (vélt) mentőöv a műanyaghulladékokkal való küzdelem során. Sajnos ennek a műanyagmennyiségnek alig 9 százalékát sikerül újrahasznosítani.