2017.05.11. 17:16:44 9868 286

Mindenáron le kell foglalni a gyereket? Kötve hinném!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Emlékszem, hogy gyerekkoromban nem egyszer unatkoztam, ilyenkor a teraszon ücsörögtem és nézegettem a kis piros rovarokat, amik a betonon sétálgattak. Volt, amikor bementem anyához a konyhába, hogy unatkozom, volt amikor tökéletesen elég volt ez az elfoglaltság is. A testvérem órákat el tudott játszani egy fadarabbal az udvaron... Ma viszont mit hallok? Másból nem áll egy gyerekes család hétvégéje csak jövés menésből!

Család otthon - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Család otthon

Mert ide kell menni, oda kell menni, ezt kell venni, azt kell venni, és hétközben nincs elég idő rá a munka mellett. Ráadásul, hogyha otthon maradunk unatkozik a gyerek, és nem lehet vele bírni. - Hallom sokszor. Mert az unatkozó gyermek bizony “nyaggatja” szülőt, kérdezgeti, igényli a társaságát, urambocsá’ játszani akar vele! Igen, mert a legtöbb gyerkőcnek elegendő a szülő közelében lenni, és élvezik a közös tevékenységeket. Lehet az akár takarítás, fűnyírás, kertészkedés, sütés-főzés és természetesen társasjáték, bújócska, meseolvasás, fogócska és a többi móka. Ezekkel a gyerekek tökéletesen ellenének, ha bevonnánk őket, vagy ha ők bevonhatnának minket. Tehát felmerül a kérdés, hogy biztos, hogy a gyerek unatkozik otthon?

Te unatkozol, és nem a gyerek!

Sokkal inkább a szülők azok, akik nem bírnak megülni a fenekükön. Az óvodásoknak, kisiskolásoknak még jól is esne egy-egy hétvége otthon a családi fészekben, hiszen hét közben alig-alig töltenek el minőségi időt a szüleikkel. Az sem baj, ha néha “unalmasan” telik pár órájuk, mivel a gyerekeknek is szükségük van ilyen típusú feltöltődésre, amikor elmélázhatnak, esetleg bogarakat nézegethetnek, vagy egy fadarabbal játszhatnak. Ugyanis nemcsak a sok programtól fejlődhet a személyiségük, hanem ezektől a nyugodt napoktól is, amikor csak úgy lehetnek. Nem kell óvodába, iskolába menniük, megfelelniük az ott érvényes szabályoknak, ellenben a szüleikkel tölthetik a napot, ami nagyon is értékes a számukra!

A nyaggatásuk, kérdéseik stb. nem azt jelzik, hogy nem érzik magukat jól otthon, sőt, örüljünk nekik, hiszen ezek azt jelentik, hogy szívesen vannak velünk, kíváncsiak a válaszainkra, a világra. Ha ilyenkor türelmetlenek vagyunk velük, és válaszok helyett, együtt játszás helyett inkább - teszem azt - a bevásárló központot választjuk, ahol a sok zaj, jövés-menés lefoglalja és lefárasztja a gyereket, értékes dolgot veszünk el tőlük: az anyával és apával töltött időt. Ami számukra cseppet sem unalmas, kivéve, ha pici kortól folyton programokkal kötötted le őket...

Az egyensúly a lényeg!

Természetesen nem azt szajkózzuk, hogy folyamatosan otthon üljünk, jó a változatosság, és a szülőknek is szükségük van kimozdulásra, valamint a gyerekek is sokat tanulhatnak egy-egy ilyen alkalommal, de fontos, hogy törekedjünk az egyensúlyra, és ne a jövős-menős hétvégék legyenek túlsúlyban! Ha pedig menni akarunk, válasszuk inkább a kirándulásokat, az erdei sétákat, esetleg a múzeumokat vagy az élményparkokat és ne a bevásárló központokat.

Néha a semmit tevésnél jobb programot nem is találhatna a család. S gondolj csak bele, ha mindig programotok van, mikor fog álmodozni, fantáziálni a gyerek? Nem kell minden percet “hasznosan” tölteni, és ezt első sorban nekünk, szülőknek kell letölteni, akik a folytonos rohanás miatt elfelejtettük, milyen is csak úgy hátradőlni, és élvezni a csendet. Sőt, talán még lelkiismeret-furdalásunk is van, amikor éppen nem csinálunk semmit. Próbáld ki, ne sajnáld rá az időt, és akkor talán nem fogod úgy gondolni, hogy a gyerek unatkozik, amikor két kérdést feltesz neked, vagy a semmibe bámul.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Feszült vagy? – 2+1 instant tipp a gyors nyugalomért

Van az úgy, hogy minden összejön, és a stressz-szinted az egekben. Azt veszed észre, hogy egész nap be vagy feszülve, és lassan már nem tudsz koncentrálni, mert annyi a megoldandó feladat, hogy úgy érzed, egyszerűen belefulladsz. Van az a pont, mikor Neked kell eldöntened: elsüllyedsz a stressztengerben, vagy megállsz egy pillanatra és megpróbálsz megnyugodni.

Ezeket az illóolajokat használhatod szorongás ellen

A szorongás a világ leggyakrabban tapasztalt mentális zavarai közé sorolható, mely világszerte több száz millió embert érint. Nem titok, hogy a szorongás tünetei már nem csupán a felnőtt korosztály esetében jelentkeznek, hanem a gyermekek és a serdülőkorban lévő fiatalok körében is. Amennyiben az aggodalom, a feszültség, a félelem- és tehetetlenségérzés intenzívvé és túlzottá válik, nagymértékben hat a viselkedésre, a közérzetre, valamint a kognitív képességekre – pl. gondolkodás, figyelem, emlékezés stb. – egyaránt. Szerencsére ma már a szorongás kezelésére számos természetes megoldás közül lehet választani.

A lakberendezés pszichológiája

Az otthon a személyiség egyik legkézzelfoghatóbb és legszembetűnőbb kifejezője. A lakberendezés erőteljes hatást gyakorol a közérzetre, a hangulatunkra, a kreativitásunkra és a motivációinkra egyaránt. Ahogy a dal is mondja: Ezek csak házak, az otthon az valami más. De vajon mitől válik mássá? Mi teszi egyedivé, személyre szabottá? Mi az a többletérték, aminek a jelenlétében azt mondhatjuk: „az enyém”? És milyen szerepet játszik mindebben a lakberendezés?