2017.10.15. 17:04:58 14122 452

Minden, amit tudni akartál a gyömbérről
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Bár itthon nem jellemző a növény termesztése, mégis télen szinte mindennapos a konyhánkban, már, ha szeretnénk elkerülni a télen szinte kötelező érvényű megfázásos takonykóros megbetegedéseket.

Gyömbér | Fotó: 123rf.com - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Gyömbér | Fotó: 123rf.com

Mi is a gyömbér?

A gyömbér Ázsiából származó fűszer-és gyógynövény. Kínában a mindennapi élet alapja szinte, nehezen tudnánk olyan ételt mondani, amiben nincs legalább egy kicsi gyömbér. Manapság Dél-Ázsiában, Nyugat-Afrikában és Dél-Amerikában termesztik.

A gumója tulajdonképpen a gyümölcse?

Nem igazán. A gyömbér gumója, amit felhasználunk, gyakorlatilag a növény gyöktörzse, vagyis vastag, tömör, általában föld alatt növő módosult szára. Ez a gumó az, amit jellegzetes illata, aromája, pikáns íze és nem utolsósorban gyógyhatásai miatt használunk fel.

A gyömbér, mint gyógyszer

Közismert gyomorgyógyszer. Jellemző tulajdonsága, hogy segíti az emésztést, kifejezetten jól esik egy-egy nehezebb étel elfogyasztása után meginni egy csésze gyömbérteát. Meghűléses megbetegedésre kifejezetten hatékony ellenszer: napi egy-két bögre forró gyömbér-citrom-méz kombó nagyban elősegítheti a gyógyulást. Az igazán vállalkozó szellemű egészségmegőrzők naponta elrágcsálhatnak belőle egy-egy kisebb darabkát, bár tény, hogy rendkívül erős íze miatt sokan nem birkóznak meg vele. Ázsiában egyébként természetes antibiotikumként tekintenek rá.

A gyömbér, mint fűszer

Túlzás nélkül lehet állítani, hogy a keleti konyha állandó tartozéka, jellegzetes fűszere. Használják szárított formájában, de fogyasztják nyersen is. Húsok, levesek, köretek, mártások, sütemények ízesítésére mind alkalmas, mértékkel felhasználva természetesen, mivel intenzív íze miatt – ha túladagoljuk – könnyen elfűszerezhetjük ételeinket. Itthon gyakran találkozhatunk vele kandírozott formájában is, ez túl azon, hogy csemegének kitűnő, gyümölcskenyérbe téve gazdag ízhatást érhetünk el vele.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...