2023.10.22. 15:34:39 6082 226

Milyen szakmák várnak ránk a jövőben?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Egyre erőteljesebben és látványosabban digitalizálódó világunkban sokan eljátszanak azzal a kérdésbe ágyazott gondolattal, hogy: vajon mit hoz a jövő? Vajon milyen újszerű építmények fogják ékesíteni a lakóterületeket? Napjaink személygépkocsijai milyen „metamorfózison” fognak keresztülmenni?

Robot babakocsival - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Robot babakocsival

Azok a munkahelyek, amelyeket ma ismerünk átformálódnak, vagy teljesen elvésznek és helyüket átveszik olyan karrierlehetőségek, melyekről korábban csak álmodtunk? Most képzeletben beülünk a rég áhított időutazó masinéria kényelmes ülésébe, és előre pörgetjük az időt, hogy betekinthessünk a jövő potenciális szakma palettájába.

A Brookings Institution előretekintése szerint a jövő munkahelyeinek majd 25%-a nagy valószínűséggel automatizált lesz – ebben olyan területek lehetnek érintettek, mint az irodai adminisztratív munkák vagy a csomagszállítás. Már manapság is több újszerű álláslehetőség látott napvilágot, a fáradhatatlan innovációk pedig tesznek arról, hogy ez a továbbiakban egyre csak bővüljön. Alig egy évtizede még hírből sem hallottunk olyan foglalkozásokról, mint mondjuk: közösségi média direktor, azonban a jelenlegi trendek alapján megjósolt jövőben elképzelhetőek lehetnek az olyan munkák, mint:

Drón menedzser – Mick Mortlock futurista szerint elképzelhető, hogy már az elkövetkező tíz-húsz évben drón flottákról fogunk beszélni, melyek beszerzéséről, karbantartásáról, forgalom optimalizálásáról egy szakértőnek kell gondoskodnia. Ehhez kapcsolódóan még lehetnek drón programozással foglalkozók, drón kereskedők, irányító központ kezelők stb.

Robot serpák – ahhoz, hogy a jövőbeli robotok kiválóan működhessenek, a háttérben egy professzionális csapatnak kell gondoskodnia minderről, így például lehetnek: robotkarbantartók, programozók, robot UI/UX szakemberek, etikusok, üzleti fejlesztők stb.

A jövőjósok szerint az egészségügy is óriási változásokon fog átmenni a jövőben, ahol továbbra is szükség lesz elhivatott orvosokra, ápolókra. Azonban ebben az ágazatban ugyancsak fontos szerephez jut a digitalizáció. Valószínűleg a hangsúly az emberi teljesítmény növelésére fog összpontosulni, mely érdekében olyan képzettséggel rendelkező egészségügyi dolgozókról fogunk beszélni, mint: anti-aging szakemberek, agykapacitás növelők, génszekvenátorok, epigenetikus terapeuták, neurostimulációs orvosok, vagy éppen különféle genetikai módosításokat tervező orvosmérnökök.

Valószínűleg – a ma is alkalmazott autógyári robotszerelő-sorokon túl – több terület is ki lesz téve az automatizálásnak. Ezt a mesterséges intelligencia, az intelligens szoftverek által érik el, melynek hatására szélesedni fog azoknak a területeknek az aránya, ahol ügyfélszolgálati chatbotok, virtuális asszisztensek lesznek emberi dolgozók helyett.

Felmerül a kérdés, hogy az AI fókuszú potenciális jövő munkahelyei amelyek révén megnő a termelékenység és javulhat az életminőség, szükség lesz-e emberi munkaerőre? A futuristák többsége e téren bizakodó, ám meglátásuk szerint ehhez szükség lesz arra, hogy újraértékeljék a hagyományos tehetségstratégiákat és megfelelő képzések keretében felkészítsék az embereket egy rohamosan változó jövőre.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...