2019.04.10. 18:04:11 9455 339

Milyen kedvezmények járnak a gyermekek étkezéséhez?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A gyakorló szülők, akiknek gyermekeik már a közoktatásban részt vesznek, legalább egyszer a tanévben találkozhatnak a gyermekétkeztetési támogatás igénybevételéről szóló nyomtatvánnyal. Mostani cikkünkben az ingyenes, illetve a kedvezményes étkeztetés szabályait fogaljuk össze.

Gyerekek jégkrémmel - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Gyerekek jégkrémmel

A gyermekétkeztetésre vonatkozó ingyenesség és kedvezmények külön kérelemre vehetőek igénybe a bölcsődei, óvodai ellátásban, valamint iskolai képzésben résztvevő gyermekek számára.

Nemcsak a tanév kezdetekor, hanem az év bármelyik szakéban igényelhető a támogatás. További sajátossága a támogatásnak, hogy akár a szünidőre is igénybe vehető.

A támogatás formája, vagy ingyenesség, vagy meghatározott mértékű költségkedvezmény. Az, hogy mikor, melyik forma vehető igénybe és kik számára, a jogszabály konkrétan meghatározza.

A bölcsődékben és óvodákban ingyenes az étkeztetés azon gyerekek számára, akik rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülnek, vagy aki saját maga, illetve testvére tartósan beteg vagy fogyatékos, valamint akit nevelésbe vettek. Ingyenesen étkezhet az a gyermek is, aki olyan családban él, ahol a három, vagy ennél több gyermeket nevelnek a szülők, tehát nagycsaládosoknak minősülnek. Végül az a gyermek, aki olyan családban él, ahol az egy főre eső jövedelem nem éri el a kötelező legkisebb minimálbér nettó összegének 130%-át, azaz 2019-ben a 128.810,- Ft-ot, szintén ingyen étkezhet.

Az általános iskolában a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő, valamint nevelésbe vett gyermekek ingyenes étkezését szintén biztosítani kell. Általános iskolában és középiskolásban a kedvezményes étkeztetést a támogatást 50%-os mértékben kell azon gyermekek számára biztosítani, akik nem részesülnek ingyenes támogatásban, de például nagycsaládban élnek, vagy a gyermek tartósan beteg, fogyatékkal él.

A szünidőben a hátrányos helyzetű gyermekek számára – elsősorban a települési önkormányzat – köteles az egyszeri déli meleg főétkezést biztosítani.

A nyári szünetben legalább 43 munkanapra, míg az őszi és téli szünetben a tanítási szünet teljes időtartamára köteles ezt az önkormányzat biztosítani. Az érintett szülőknek a szünidei étkeztetést külön kérelem alapján kell igényelniük.

Hogy a rendszer mennyire működik a gyakorlatban, főleg a szegényebb térségekben, kistelepüléseken, sajnos kérdéses.

Szerző: dr. Burján Zsuzsanna

Forrás: D.A.S.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...