2022.09.02. 08:42:10 5968 249

Milyen függönyt válasszunk? Hány fokon tisztítsuk?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A függönyök fényűző „díszek”, elegáns megjelenést kölcsönöznek az adott helyiségnek. Akár vastagok és béleltek, akár áttetszőek és könnyűek, mindannyiunk számára előnyös az időnkénti átmosásuk. Kíváncsi arra, hogyan tisztítsa ezeket a lakáskiegészítőket, hogy szobái higiénikusak, allergénmentesek maradjanak, és a lehető legjobban nézzenek ki? Összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat.

Függöny - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Függöny

A karbantartás megtervezésekor vegye figyelembe, hogy egyes függönyök moshatóak mosógépben, de a gondozási igényük típusonként és szövetenként eltérő, ennek könnyítése érdekében „szakértői útmutatót” gyűjtöttünk össze az alábbiakban.

Hogyan tisztítsam a függönyöket?

Csakúgy, mint a redőnyök karbantartásánál, nincs egyetlen válasz a függönytisztítás kérdésére. „A függönyök tisztításának legjobb módja az anyagtól függ” – tanácsolja Mihalis Dimopoulos, a Lazy Susans Cleaning Service alapítója. Ez határozza meg a leghatékonyabb gondozási módot.

Függönytisztítás porszívóval

A nehéz függönyöket nehezebb leszedni, és gyakran porszívózni kell, mielőtt felakasztják őket. A könnyű, áttetsző függönyök levehetők a függönyrúdról, és bizonyos esetekben mosógépben is moshatóak.

Bármilyen anyagból is készül a függöny, rendszeresen tisztán tarthatja azokat, ha „tiszta fúvókával leporszívózza” – magyarázza Harry Cole, a Loom & Last függöny- és ágyneműgyártó cég ügyvezető igazgatója.

Ügyeljen arra, hogy az ablakpárkányokat és a padlóburkolatokat is rendszeresen porszívózza, mert ez segít a függönyök tisztán tartásában. Ez különösen fontos, ha háziállatai vannak. A szöszhengerek a függönytisztításnál is csodákra képesek. Csak húzza le őket az anyag mindkét oldalán, hogy felszívja a szennyeződéseket, illetve a port és szőrt.

Függönytisztítás mosógépben

A függönyök mosógépben történő mosása általában nem tanácsos, de vannak olyan szövetfüggönyök, amelyek alkalmasak ehhez a karbantartási művelethez. A legtöbb esetben a gyártó ezt feltünteti a termék címkéjén. Ha lehetséges, rázzuk ki őket a szabadban. Ezután betehetjük a gépbe, állítsuk finom ciklusra hideg fokozaton. Továbbá ügyeljen arra, hogy kímélő mosószert használjon.

A kézi mosás jelentősége

Először is távolítson el minden akasztót a függönyökről, majd töltse fel a fürdőkádat hideg vízzel, és adjon hozzá kevés mosószert. Áztassa a függönyöket a fürdőben néhány órára, majd óvatosan mossa meg kézzel, hogy a por és a szennyeződés eltűnjön.

A függönyök szárítása

Ellenőrizze a mosható függönyök ápolási címkéjét is, hogy megbizonyosodjon arról, hogy megfelelően szárítja őket. Ha tud szárítógépben szárítani, gondoskodjon afelől, hogy alacsony hőfokozatot használjon. Ha erre nincs lehetősége, nyomjon ki annyi vizet, amennyit csak tud, és hagyja kint a friss levegőn megszáradni.

A legtöbb függöny szárazon tisztítható, de ahogy Harry Cole elmagyarázza: „A folyamat során akár három százalékkal is zsugorodhatnak. Ha el kell vinnie sötétítő/termikus bélésű függönyeit a vegytisztítóba, tájékoztassa őket arról, hogy kíméletesen bánjanak velük.”

Milyen gyakran szükséges a függönyök tisztítása?

Minden héten fontos felporszívózni és megtisztítani a függöny körüli területet, míg minden hónapban előnyös, ha a függönyöket felakasztva gőzöljük. A szakemberek azt javasolják, hogy évente egyszer vegye le a függönyöket a karnisról, és rázza ki őket, tisztítsa meg a figyelmet igénylő területeket, majd döntse el, melyik módszer a legjobb a nagytakarításhoz.

Hogyan tudom eltávolítani a foltokat?

Ha tisztításra van szüksége a friss foltok miatt, alkalmazza a biológiai mosópor és langyos víz keverékét. Óvatosan dörzsölje át a területet nedves szivaccsal, ügyelve arra, hogy ne legyen túl vizes. A felesleges folyadék víznyomokat eredményezhet, amelyek az anyag megszáradása után megmaradnak.

A függönyvásárlás előtt célszerű tájékozódni arról, hogy a hazai internetes boltokban kapható termék hogyan és milyen módon tisztítható, segíthetnek továbbá még a vásárlói visszajelzések vagy vélemények is.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...