2014.11.10. 15:13:42 5093 25

Miért késik a vonat? - A kérdés, amire soha nem kapsz választ
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Legalábbis az esetek többségében biztosan nem. Akár megértően, akár feldúltan állítasz oda az információs pulthoz, hogy megtudakold, miért késik a vonatod, jobb ha felkészülsz a nemtudomokra (és a "nem is érdekel" arckifejezésekre). Az pedig valóban hiú ábránd, hogy a hangosbemondóba bemondják, hogy az egyébként derűs időben minek köszönhető egy 40 perces késés. Lehet ma még számítani a vonatokra?

Vasútállomáson | Fotó: 123rf.com - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Vasútállomáson | Fotó: 123rf.com

Történt ugyanis, hogy egy vidéki nagyvárosból Budapestre készültem volna, egy előre megbeszélt időpontra Kelenföldről pár buszmegállónyira. Mivel ilyen közel volt a vasútállomáshoz a helyszín, és egyedül unalmas, valamint drága is autózni, gondoltam vonattal megyek. Járulékos előnyként a vonat mellett szólt, hogy ott lehet például cikket írni vagy olvasni, az autóban viszont nem igazán.

"Ez a vonat biztos nem fog késni!"

Ki is néztem egy nemzetközi IC-t, mivel azok általában időben érkeznek – legalábbis hajdani vonatos emlékeim szerint –, ráadásul tisztábbak és gyorsabbak. Meg is vettem a jegyet, s a peronon várakozás közben szóba elegyedtem egy hölggyel, aki rögtön aggodalmát fejezte ki a vonat indulásával kapcsolatban. Mondván, reméli, hogy ez a vonat idejében jön, mert egy hasonló nemzetközi IC 1 óra késéssel érkezett, s azért vette meg erre a jegyet, mert a pénztáros ajánlotta: ez a vonat biztos nem fog késni.

Meg is nyugodtunk mindahányan, akik körbe álltuk a hölgyet. Látszólagos nyugalmunk azonnal megszűnt, amikor hirtelen kiírták, hogy 5 percet késik a vonat.5 perc sem telik el, s már 10 perces késésnél tartottunk, majd pár perc múlva már 15.

Csak a gyorsvonat indulása után közölték a teljes késés idejét!

A helyzetet árnyalja, hogy mindeközben egy gyorsvonat is ütemezve volt, az IC elméleti indulási időpontja után 10 perccel. 20-25 perc késésig talán még megéri az IC-t választani, de ha többet késik, akkor már nagyjából ugyanakkor érkezne a gyors is Budapestre (és egy helyjeggyel még olcsóbb is). Az a vonat már bent állt az állomáson, felszálltak rá az utasok, és vígan elpöfögött, miközben nekünk kiírták, hogy 20 percet késik a vonat. Mindeközben szíves elnézésünket kérték a hangosbemondóban.

Ez volt az a momentum, amikor a felháborodás jogosan elkezdődött. Hihetetlen, hogy 12 perccel azelőtt nem tudták még, hogy a vonat 20 percnél is többet fog késni. Ha ezt a cseppet sem elhanyagolható információt előbb közlik a) elmegyek a gyorsvonattal, b) nem veszek helyjegyet, c) kis késéssel ugyan, de odaérhetek a megbeszélt időpontra.

Szorgosan írni kezdtem egy sms-t, hogy 20 percet késik a vonatom, fél órával toljuk el a megbeszélést. Mire az „Elküld” gombra nyomtam volna, már 30 perc késést mutatott a kijelző. Sebaj, gondoltam, még jó, hogy fél óra türelmet kértem. Míg elmentem vizet venni és visszaértem a peronra, már 40 perc késési idő fogadott.

Ez volt az a pont, amikor azt gondoltam, hogy a kórházakon kívül a MÁV-val se kelljen soha többé kapcsolatba kerülnöm.

Ha vissza akarod kapni a jegy árát..., küzdj meg érte!

Egy egyetemista csaj közben elmesélte nekünk naiv, a MÁV-ra még számító földi utasoknak, hogy ez a jelent gyakorlatilag minden héten lejátszódik. Ő már számított rá, még jó, hogy várakozás közben is tud tanulni. Mindenki fel volt háborodva, de egyedül én adtam fel a várakozást, egyedül én mentem visszaváltani a jegyem. A pénztárnál a hölgy nem kérdezett semmit, bevitte egy irodába a jegyem, onnan fél perc múlva kijött. Elkérte a személyigazolványom, a lakcímkártyám – bár ezekre esküszöm nem értem, hogy miért van szükség – , majd kézzel kitöltött egy A4-es méretű űrlapot. Én továbbra is siettem volna a dolgomra, így ez a hosszadalmas adminisztráció eléggé felbosszantott, de éljen a bürokrácia. Gondolom ezt is csak azért találták ki, hogy minél kevesebb embernek legyen kedve és ideje a jegyek visszaváltására.

Természetesen a „Miért késik a vonat?” klasszikus kérdésre nem kaptam választ, de szerencsére a teljes összeget visszafizették, azonnal és készpénzben. Ennek sajnos nem feltétlenül kellett volna így lennie, mivel ha például utólag szeretnék kártérítést (ami egyébként maximum 50% lehet) egy már felhasznált jeggyel, akkor azt csak elbírálás után kaphatom meg és átutalással. Ha nem használom fel, de csak az indulást követően akarom beváltani, akkor még bizonygatni is kell, hogy valóban nemcsak azért nincs kezelve, mert nem jött a kalauz. Magyarán futhatsz a pénzed után. A MÁV Start honlapján egyébként alig lehet valamit találni a visszaigénylésről, csak az online vásárolt jegyek visszatérítéséről van részletes információ.

Miután sikeresen visszakaptam a pénzem, rohantam haza az autómért, autópálya-matricát vettem, tankoltam és, mivel nem volt baleset, dugó vagy úttorlasz, sima utam volt.

Van alternatíva?

Odaértem a fél órával eltolt időpontra, de nem a MÁV-nak köszönhetően. Kérdezném, hogy akik mindennap ingáznak, nincs „mentesítő” autójuk és ki vannak téve a MÁV mindenhatóságának, azok hogyan oldják meg a munkába jutást? Mit csinálnak majd télen, amikor a havazás miatt előre borítékolhatóak a hasonló késések? Lehet majd tervezni a vonatokkal? Vagy tervezzünk a vonatok késésével? Mert ha legalább az kiszámítható lenne...

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában