2021.03.30. 14:36:13 10275 266

Miért figyelj oda az alvásodra- különösen most?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az alvás a szervezetünk egyik leglényegesebb „tevékenysége’, még akkor is, ha mi erről sokszor nem szeretnénk tudomást venni. Napjainkban, amikor rengeteg teendőt szeretnénk bezsúfolni egy-egy 24 órás napba, hajlamosak vagyunk ezt az alvás kárára megtenni. Pedig ez nem jó döntés, és hosszú távon nagyon sok kellemetlen, sőt, kifejezetten káros következménye lehet.

Pihentető alvás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Pihentető alvás

Miért van szükségünk az alvásra?

  • fontos a megfelelő agyműködésez: a memória nem működik megfelelően kevés alvás esetén, sem a tanulás, sem a szellemi munka esetében
  • a kiegyensúlyozott érzelmekhez, a stressztűréshez is szükséges a megfelelő minőségű és mennyiségű alvás
  • a kialvatlanság közel 70%-kal csökkenti az immunrendszer működésében résztvevő fehérvérsejtek hatékonyságát
  • a hosszú távú alváshiány megnöveli a kortizol szintet, így az egész endorkin rendszerre kihat, felborítja annak egyensúlyát. Igy tehát kihat a mellékvesék, a pajzsmirigy, a petefészek, a hasnyálmirigy működésére is- ezen szervek zavarai pedig egy sor egészségügyi problémát hozhatnak magukkal
  • a keveset alvók energiabevitele jellemzően magasabb, mint a sokat alvóké. Ez egyrészt köszönhető a megnövekedett kortizolszintnek, az ennek következtében sokszor kialakuló cukoranyagcserezavaroknak, illetve a leptin és ghrelin hormonok egyensúlyzavarának is
  • krónikus alváshiányban nő a depresszióra való hajlam, rövidülhet az élettartam, csökken a teljesítmény is
  • illetve nő a szervezetben a gyulladásszint, a kardiovaszkuláris betegségek és a stroke kockázata is

Amennyiben hosszú távon keveset alszunk, felborul szervezetünk cirkadián ritmusa. Ez tulajdonképpen szervezetünk biológiai órája, amely meghatározza az alvás-ébrenlét ciklusunkat, de szervezetünk számos más működését is (pl. hormontermelés, testhőmérséklet szabályozás, egyéb funkciók).

Tünetek

Amennyiben a cirkadián ritmusunkban zavarok lépnek fel hosszú távon (tehát nem csak egy-egy alkalommal), az alábbi tünetek jelentkezhetnek:

  • álmatlanság
  • napközbeni aluszékonyság
  • emésztési zavarok
  • ingerlékenység
  • hangulatzavar
  • koncentrációs nehézségek

Ha te is érzed magadon ezeket a tüneteket, itt az ideje jobban odafigyelned arra, vajon eleget alszol-e, és érdemes azon is elgondolkodnod, hogy az alvásod elég jó minőségű, pihentető-e.
A következő keddi cikkemben bemutatom, mit tehetsz annak érdekében, hogy rendezd az alvásod!

Szakértőnket itt megtalálod: www.harsanyijulia.com

Harsányi Júlia Életmód- funkcionális táplálkozási tanácsadás | Facebook

Harsanyi Julia- Nutritionist (@harsanyijuliaeletmod) • Instagram-fényképek és -videók

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

„Szabad szappanozni…” – Erre használd a szappant a kézmosáson kívül!

Lehet szögletes, kerek, kicsi, vagy nagy, boltban vásárolt, kézműves, vagy akár házilag, általad készített. Az illatát nézve pedig a variációk száma végtelen. Naná, hogy a szappanról van szó, ami nem csak bőrünk ápolására szolgál, hanem a háztartás, otthonunk számos pontján bevethető még!

Szépítsd a kerted, töltsd fel a lelked

A kert és a kertészkedés fizikai és mentális egészségre gyakorolt számos pozitív hatásáról már többször értesülhettünk. Van azonban a kertekben valami misztikus szépség, valami őserő, amelynek mi magunk is alkotóivá, formálóivá válhatunk. Hihetetlen élmény gyönyörködni a munkánk szó szerinti és átvitt értelmű gyümölcsében és pompájában, elégedetten és elérzékenyülten mustrálni a kertünkbe varázsolt parányi paradicsomi hely folyamatosan megújuló szépségét.

Az artériákban lévő mikroműanyagok növelhetik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát

Az elszomorító tények szerint az egészségre és a környezetre egyaránt káros mikroműanyagok hatalmas mennyiségben vannak jelen. Mindenhol. Ami nem meglepő, hiszen kimutatták, hogy 2019-ben a műanyagtermékek globális szintű éves kibocsátása megközelítette a 460 millió tonna mennyiséget. Ilyenkor természetesen felmerül az újrahasznosítás kérdése, mint (vélt) mentőöv a műanyaghulladékokkal való küzdelem során. Sajnos ennek a műanyagmennyiségnek alig 9 százalékát sikerül újrahasznosítani.