2017.06.20. 08:00:10 10929 276

Miért érdemes Krétára utazni?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Van, akinek Kréta nem nyújt túl különleges élményt, én azonban nem így voltam vele. Nagyon is szép emlékeim fűződnek a szigethez, és szeretnék egyszer még visszatérni. Tény, hogy aki máshol kezdi a görögországi kalandozást, az csalódhat, hiszen ez a sziget kopárabb és jóval nagyobb is - így nehezebben bejárható - a társainál.

Kréta - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Kréta

Kréta dióhéjban

Ez a görög szigetek közül a legnagyobb és a legdélibb, ahol a legtöbb a napsütéses órák száma. Nincs sok eső. A tengerpart mindenhol gyönyörű és sok a homokos strand.

Az egyik legszebb és legváltozatosabb görög sziget, amit fel kell fedezni! Szerintem itt vannak a legjobb strandok, meleg a víz, van látnivaló is és át lehet hajózni Santorinire.

Hátránya a kopársága, (amit a pálmafák és a türkiz víz ellensúlyoznak) és a mérete: ha szeretnénk mindent megnézni, akkor bizony nagy távolságokat kell megtennünk.

A nagy mérete az előnye is meg a hátránya is. Sok mindent lehet csinálni, viszont nem olyan bensőséges a sziget feeling, mint a kisebb görög szigeteken. Ez utóbbit akkor érzi az utazó, amikor átlátogat Szantorini-re.

A többi szigethez képest hosszabbak a transzfer idők és időigényesebb a látnivalók megközelítése. Sok a nagyüzemi település, ahol nincs semmi idilli érzés.

Kréta kínál nyugalmat és mozgalmasságot is. Nagyon érdekes az ókori múltja, a mitológiai háttere. Kréta jó olyanoknak, akik nem akarnak folyton csak strandolni, hanem sokat akarnak programozni is. Van kellemes városi élet (pl. Agios Nikolaos), és vannak egzotikus hegyi falvak.

A sziget dimenzióját érzékeltetik ezek az adatok: nyugat és kelet irányban a legnagyobb távolság 260 kilométer, észak és déli irányban közel 60 kilométer. Egy 1 hetes nyaralás folyamán nem igazán lehet feldolgozni a látnivalókat.

Krétán október végéig lehet a tengerbe fürödni. A szigeten van mindenféle strand: homokos, kavicsos, rövid, hosszú, zsúfolt, elhagyatott. Ha van bérelt autó, akkor lehet csemegézni az igényeinknek legmegfelelőbb strandok között.

A Tripadvisor 2013-ban ranglistát állított fel Európa 10 legjobb strandjáról és a 6. helyet az Elafoniszi kapta.

A napsütéses napok száma Krétán évente: 300!

Hersonissos bulizósabb hely, hosszú, de nem túl széles partszakasz jellemzi, ami mellett végig bárok találhatóak. Ez a hely kimondottan bulizós fiataloknak való.

Preveli, KrétaPreveli, Kréta

Tipikus programok:

  • Heraklion, régészeti múzeum és az erőd a kikötőben
  • Knossos palota
  • Samaria-szurdok
  • Leprások szigete (bár szerintem ez nem annyira éri meg)
  • Városnézések keletre pl. Agios Nikolaos vagy nyugatra Chania, Rethymno
  • Vai tengerpart
  • Lassithi fennsík

10 dolog, ami tetszett

  1. Elég nagy sziget, s így változatos a látnivalók, tájak kínálata (szurdokok, hegyek, völgyek, nyüzsgős és rejtőzködő helyek), kellően más, mint Görögország egyéb részei, markánsan zöld a természet
  2. A Samaria szurdok, a felkavaróan izgalmas tájrészletek
  3. Hania bámulatossága, Rethymno és Elafonisi
  4. A sziget délnyugati részének strandjai, a tenger kékje, a tiszta víz
  5. Sok kulturális és történeti emlék, minoszi civilizáció
  6. A parttól távoli, rejtett hegyi falvak misztikus, egyedi miliője
  7. Jókat lehet enni (szuvlaki, gyros stb.), egészségesek a saláták, jók a borok is, hangulatosak a tavernák, rengeteg bár van, sok fiatal
  8. Kellemesek, nyugisak, békések, vendégszeretők, fölöttébb büszkék a helyi emberek
  9. Jók az utak, jó a klíma
  10. Alkalmas a sziget mind az aktív turizmusra, mind a lustálkodós pihenésre, sok a szórakozási és kirándulási lehetőség
  11. Cryssi sziget karibi minőségű, fehérhomokos strandokkal, szép természettel

Nem tetszett

  1. Heraklion és környéke egyáltalán nem vonzó, a heraklioni repülőtér is csúnya
  2. A nagyüzemi turizmus nem igazán romantikus, a sziget egyes részei kifejezetten túlzsúfoltak, pl. északon, vagy Hersonissos, és Malia; az üdülő települések sok helyen túlépítettek (mohó turizmus fejlesztés)
  3. Autóbérlés nélkül nehéz felfedezni a sziget vonzerőit
  4. A hegyi utakon fárasztó vezetni, nagyok a távolságok, a főút forgalma nem nyaralásra való, sok a vadul vezető krétai.
  5. A helyiek túlságosan elkényelmesedtek a turista iparban, nem olyan segítőkészek, mint régebben, főszezonon kívül - részben lustaságból - túl sok mindent bezárnak
  6. Leginkább turistás helyeken az árak elszállnak, egyes tavernákban nem adnak tisztességes kajaadagokat
  7. Szikár sok helyen a táj, nem kellően zöld főleg a települések körül
  8. A tenger gyakran hullámos, gyakran szeles az idő, sok a szúnyog, nyáron a hőség lankasztó
  9. A szuvenír árusok kínálata nagyon fantáziátlan, sok a gagyi
  10. A júliusi és az augusztusi főszezon barátságtalanul zsúfolt

Forrás: utikritika.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...