2015.02.07. 09:51:57 10999 321

Miért egyél majombarackot, azaz kivit?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Gyümölcstorták zöld dísze, gyümölcssaláták remek alkotója, régi karácsonyok meglepetése a fa alatt, a narancs és a banán mellett. De manapság lehet kedves ismerősök kertjében termett mézédes finomság is. Ő a kivi, aminek finom íze mellett egészségünkre gyakorolt hatása sem elhanyagolható.

Kivi - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Kivi

Ez nekünk kínai

Valójában Kínából származik, ám Új-Zélandon – ahol a „kiviszüret” a mai napig népünnepély -, az 1930-as világválságnak köszönhetően vált apró kúszócserjéből ízletes gyümölcsöt termő „bokorrá”.

Mi volt előbb: a gyümölcs vagy a madár?

A madár. Vagyis a gyümölcs kapta a nevét erről a szárny nélküli, szürkésbarna tollazattal megáldott madárról.

A szőrös külső egy csodadoktort takar

Tudtad, hogy…

…a kivi kiváló C-vitamin forrás. Már egy darab fedezi a napi szükségletet.
…magas káliumtartalmának köszönhetően segít megregulázni a vérnyomást és szívünk ritmusát. Utóbbi az alacsony káliumszint miatt hajlamos túlpörögni.
…ha napi hármat fogyasztunk belőle, már sokat tettünk azért, hogy csökkentsük a kóros vérrögök kialakulásának esélyét és a rossz koleszterin szintjét.
…a vércukorszintet is javítja. Sőt, cukorbetegek is bátran fogyaszthatják.
…emésztést serkentő hatása is kiváló, így kitűnő desszertként tálalva.
... rostban gazdag, így a székrekedés és egyéb emésztési zavarok is elkerülhetőek napi egy kivi elfogyasztásával.

És amit biztos nem tudtál a kiviről!

  • Húspuhító enzimjeinek köszönhetően a kivi héjával vagy egy vékony szelettel bedörzsölt hús hamarabb omlós lesz.
  • Ha meghámoztad, maximum fél órán belül fogyaszd el, különben kesernyés utóíze lesz.
  • A fent írt enzimek miatt tejes turmixokba, krémekbe nem javasolt, mert kicsapódik tőle a tejtermék. Inkább szeletelve ajánlják tejes, joghurtos sütemények esetén.
  • Egyesével papírba csomagolva, hűtőben tárolva akár egy hétig is friss maradhat.
  • A kivi későn érő típus. Inkább kicsit keményebb gyümölcsöket vásárolj, otthon pár nap alatt megpuhul. -Nem kedveli a társaságot, hiszen enzimjei más gyümölcsökre is hatással lehetnek. Így ne tárold együtt mással.
  • Figyelj, hogy külsején ne legyen sérülés. Szőrös borításának köszönhetően a kórokozók még inkább meg tudnak tapadni rajt, a héjról pedig könnyen a gyümölcshúsra kerülhet.

Forrás: otvenentul.hu, filantropikum.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

A „luxusgyümölcs”, ami Kelet-Ázsiában a halhatatlanságot jelképezi + recept

Nem csupán Weöres Sándor Kert című kedves versében terem a vaj-alma, a saláta-bokorka, az érett, piros alma és a puha szőlő társaságában méz-körte, hanem a világ számos táján. A különféle kultúrákban pedig gazdag történelmi múlttal büszkélkedhet ez a gyümölcsféle, mely immár különleges művészeti megoldással is bír, mégpedig a Buddha alakú körte formájában. Ezeket a kreatív kínai gazdák által formált és gondozott „körteszobrokat” luxusgyümölcsként tartják számon. Milyen titkokat fed fel magáról ez a rózsafélék családjába tartozó növény?

A kreatin optimális megoldást kínálhat az agyi rendellenességek kezelésében

Egy friss kutatás eredményeiből kiderült, hogy a kreatin mind az agyi rendellenességek kezelésében, mind a kognitív képességek javításában megoldást kínálhat. Továbbá megfigyelték azt is, hogy az antidepresszánsokhoz adott kreatin sok esetben hangulatjavító hatással bírhat. De mi is tulajdonképpen a kreatin, és milyen újonnan körvonalazott tulajdonságairól beszélhetünk?

A fáradtság hatásai, amivel sokan nem számolnak

A felnőtt emberek 1,3 százaléka szenved krónikus fáradtság szindrómában (egy tavalyi felmérés szerint), mely nagyjából 69 éves korig mutat növekedést, majd ezt követően csökkenni látszik. Ez a minden nemet és korosztályt érinthető, összetett jelenség, melynek legfőbb ismertetőjegye a tartós kimerültségben mutatkozik meg, korlátozza az érintetteket tevékenységeik elvégzésében.