2023.11.24. 15:36:47 6208 237

Miből fog megélni a gyermekem?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az apáról fiúra öröklődő foglalkozások valamikori természetessége, magától értetődöttsége ma már erősen visszaszorulttá vált. Ugyanakkor már korábban is akadtak családi szakmasorból kilépő sarjak, akik úgy vélték, hogy a saját útjárás igénye nem egyeztethető össze a családi örökséghez való igazodással. Így a legújabb generációs ifjú nem kívánt apja, nagyapja ügyvédi vagy orvosi pályájának hosszabbítójává válni, inkább belevágott a zongoraművésszé formálódás hosszú, ám számára annál vonzóbb folyamatába.

Mi legyek? - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Mi legyek?

Manapság is előfordul, hogy a nagyszülők fülében – de másokéban is – idegenül cseng az unoka marketingmenedzseri, CRM-specialista vagy HR-koordinátor megnevezésű karrierje. Néhanapján pedig azon töprengve kapjuk magunkat, hogy: meddig bírjuk (testi és mentális erőnk birtokában) az éber lépéstartást a szüntelen változásra berendezkedett világunkban, hogy gyermekeink számára méltó, hiteles támaszok lehessünk. Hogy azok a (közel)jövőben realizálódó technikai nóvumok vajon milyen munkafolyamatok, karrierlehetőségek előidézőivé válnak? Vajon a hagyományosnak tekinthető foglalkozásokra lesz-e igény, vagy teljes átformálódásra, átrendeződésre, arculatváltásra lehet számítani a mesterségek vonatkozásában? És ami a szülők számára a legfontosabb, legsűrűbben visszatérő kérdés: a gyermekeink megtalálják-e a helyüket a permanens átalakulások forgatagában? Boldogok és sikeresek lesznek-e? Ki tudnak-e bontakozni vagy kompromisszumot kell kötniük az útjukba kerülő munkalehetőségekkel? Meg tudják-e teremteni az egyensúlyt munka és magánélet között? Vajon mennyire sikerült megerősíteni bennük az erkölcsi támpillért, mely iránymutatásul szolgál a személyes útra lépésükkor?

Abban bizonyára kevesen kételkednek, hogy számtalan dolog megváltozott eddig is, hiszen a fejlődés része az emberiség történelmének, a társadalmaknak. Ám egy dolog most sem, és nagy valószínűséggel az elkövetkezőkben sem veszít erejéből. Mégpedig az, hogy minden szülő a lehető legjobbat kívánja gyermekei számára, és igyekszik úgy rendezni-szervezni a családi életteret, hogy a kibontakozásukra esély legyen.

És végül eljön a pályaválasztás, az önállósodás ideje is. Egy korábbi elemzés szerint (The New York Times) a dolgozó apák fiai 2,7-szer nagyobb valószínűséggel választják a családfő által végzett kenyérkereső munkát. Az anyák esetében leányaik csak 2-szer akkora valószínűséggel térnek az anyjuk által járt munka ösvényére. Egy 1994 és 2016 között végzett kutatásból kiderült, hogy az anyák erőteljes befolyással vannak gyermekeik pályaválasztására.

A foglalkozás, és a társadalmi-gazdasági státusz öröklésében viszont leginkább a fiúk érintettek, semmint a lányok. További érdekességként arra is fény derült, hogy legkevésbé a középvezetők és irodai dolgozók gyermekei nem követik szüleik karrierjét.

Kim Weeden szociológus hangsúlyozta, hogy a családban uralkodó körülményeknek rendkívüli befolyásoló szerepük van a gyermekek életének alakulásában. Mindennek Weeden szerint az az oka, hogy a leendő foglalkozással kapcsolatos előnyök, hátrányok, minták egyaránt öröklődnek. Elgondolkodtató, hogy a családi vállalkozásokba szocializálódott utódok lépéselőnnyel indulnak társaikhoz képest. A család (egyedi) kultúrája, értékei, időtöltései, tanuláshoz és pénzhez való viszonyulása ugyancsak tovább öröklődik.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...