2021.05.11. 17:51:43 10632 289

Mi az az inzulinrezisztencia, és milyen jelekből gyanakodj rá?Szakértőnk cikke
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az inzulinrezisztencia korunk egyik „népbetegsége”, tehát nagyon sok embert érint nem csak Magyarországon, hanem az egész világon. Tulajdonképpen egy civilizációs betegség, amelyet legfőképpen az életmódunk eredményez.

Egyél jót, jól! - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Egyél jót, jól!

De mi is történik, ha inzulinrezisztensek vagyunk?

Amikor megeszünk valamit (bármit), a vérünk cukorszintje megemelkedik. Mivel ez a glükóz adja a sejtek számára a tápanyagot, ezért a szervezetünk arra törekszik, hogy ezt a cukrot kivonja a vérből, és eljuttassa a sejtekhez. Ezt egy hormon segítségével teszi meg, amelyet inzulinnak hívnak, és a hasnyálmirigy termeli. Tehát minden alkalommal, amikor valamit eszel (még ha „csak egy kis falat kekszet” is kapsz be), a szervezet végigpörgeti a folyamatot: megnő a vércukorszint a vérben- a hasnyálmirigy inzulint termel- az inzulin a vérből a sejtbe juttattja a cukrot.

Az összes sejtünkön ehhez szükséges receptorok vannak, amelyek reagálnak az inzulinra (inzulinreceptorok). Ha viszont nagyon gyakran eszünk valamit, a folyamat nagyon gyakran megy végig a szervezetben, ezek a receptorok veszítenek érzékenységükből (elfáradnak), és sokszor nem reagálnak. Igy történhet meg, hogy a cukor nem kerül ki a vérből megfelelően. Erre a hasnyálmirigy még több inzulint fog kiválasztani (hiszen muszáj valahogy kiszedni a vérből a cukrot), tehát megint megemelkedik az inzulin szintje. Ez a folyamat előbb inzulinrezisztenciához, később, ha nem teszünk ellene, akár 2-es típusú cukorbetegséghez is vezethet.

Milyen jelei vannak az inzulinrezisztenciának?

Étkezés után jelentkező fáradtság, szédülés, eredménytelen fogyókúrák, pattanásos bőr, fokozott szőrnövekedés, alvászavarok, menstruációs zavarok, rossz közérzet, esetleg depresszió, fogantatás nehézsége.

Ha szeretnéd elkerülni az inzulinrezisztenciát, a két legfontosabb dolog, amit tehetsz:

  • ne egyél, csipegess egész nap! Egyél normális ételeket naponta 3-5 alkalommal, de ezek között ne fogyassz semmit! Csak vizet vagy üres gyógyteát igyál, hiszen egy tejeskávé vagy gyümölcslé ugyanúgy inzulinválaszt vált ki!

  • kerüld a gyorsan felszívódó szénhidrátokat! Ez azért nagyon fontos, mert az ilyen típusú szénhidrátok nagyon hirtelen, és nagyobb mértékben emelik meg a vércukor-, és ezáltal az inzulinszintedet, mint lassabban felszívódó társaik, így szintén elősegítik az inzulinrezisztencia kialakulását.

Szakértőnket itt megtalálod: www.harsanyijulia.com

Harsányi Júlia Életmód- funkcionális táplálkozási tanácsadás | Facebook

Harsanyi Julia- Nutritionist (@harsanyijuliaeletmod) • Instagram-fényképek és -videók

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...