2024.04.10. 08:31:04 5667 221

Mérgező háztartás? Van kiút
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Számos tanulmány rámutatott bizonyos háztartási vegyszerek egészségre gyakorolt káros hatásaira. Legyen szó lefolyótisztításról, légfrissítésről, mosogatásról, mosásról, szőnyegtisztításról, minden területen jelen vannak a toxikus anyagok. Ezek a vegyszerek bőrirritációt, szédülést, étvágytalanságot, asztmát, súlyosabb esetben különféle belsőszervi problémák, sőt agykárosodás okozói is lehetnek. Szerencsére van kiút…

Mérgező háztartási szerek Fotó:123rf.hu - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Mérgező háztartási szerek Fotó:123rf.hu

Gyakori jelenség, hogy valaki tökéletesen tisztában van a tisztítószerek és egyéb tisztítás során alkalmazott vegyszerek veszélyeivel, az átállásra nem igazán érez kellő késztetést, vagy éppen a túlterheltség miatt nincs rá ideje. Azonban az egészség és a jó közérzet megtartása érdemesek mind a figyelmünkre, mind pedig az átálláshoz szükséges befektetett (és hosszú távon bizonyosan megtérülő) energiánkra.

A kutatások felhívják a figyelmünket arra a megdöbbentő jelenségre, hogy az otthonok, a belterek levegője akár ötször mérgezőbb is lehet, mint a szabadban belélegzett levegő. Mindennek elsősorban a helytelen szellőztetés – kiváltképp a téli időszakban, a tisztítószerek, a kozmetikumok, a szintetikus és egyéb (rejtett) anyagok a kiváltó okai. Amennyiben célunk, hogy a közeljövőben megelőző és tudatos lépéseket tegyünk a méreganyag-mennyiség csökkentése érdekében, alább felsorolunk néhány fogódzót az első lépések megtétele érdekében.

Légfrissítés csak természetesen

A friss levegőnél nincs jobb minőségű légfrissítő – nyissuk ki az ablakokat, amikor csak tehetjük. Szerezzünk be olyan szobanövényeket, melyek levegőtisztító kapacitással is bírnak – mindamellett pedig betöltik a teret természetes szépségükkel. Ha szeretjük a tiszta, nem tolakodó illatokat, ne hagyjuk ki a különleges illóolajok sokoldalú, így például a purifikáló erejét.

Az utóbbi években számos otthon és iroda elengedhetetlen elemévé váltak a légtisztító készülékek, melyek – egyebek mellett – a port és a penészgomba spórákat is képesek kiszűrni.

Mondjunk nemet a teflonra

Váltsuk le a tapadásmentességet biztosító, ám megkarcolódás esetén veszélyes anyagokat kibocsátó teflonbevonatú edényeinket sütőbiztos üvegedényekre, kerámia sütőedényekre, öntöttvas és rozsdamentes acélból készített edényváltozatokra, melyek mindegyike a tapadásmentes sütés-főzés „zöld” alternatíváját kínálja számunkra.

Veszélytelen tisztítás, ragyogó felületek

Természetes, hogy a fogyasztói társadalom kínálta kényelem hatására gyakran nem tartóztatjuk vissza magunkat az áruházi polcok gyors tisztítószer-kínálatától. Ezek között viszont megannyi a szeretteink egészségét károsító anyag lapul. Hogy mindehhez adatokkal is szolgáljunk: a Mindful Family Medicine beszámolója szerint a 84ezer vegyi anyagot magában hordozó tisztítószervilágban mindösszesen 200-at sikerült letesztelnie az FDA-nak, vagyis az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatalnak. Ráadásul a letesztelt tisztítószerek közül is csak néhányat szabályozott. Az 1976-ban bevezetett kémiai biztonság törvényét éppen abból a meggondolásból vezették be, hogy a háztartásokban rendszeresen használt kemikáliák veszélyes hatásai ellen némi védelmet kínáljanak.

A Red&Honey weboldal mögött álló Beth is egyetért azzal, hogy az egész háztartás tisztítása lehetséges, sőt hatékony is a természetes tisztítószerek erejével. A négygyermekes édesanya és blogger – és még sokan mások – állítja, hogy a környezetbarát, akár saját magunk által is elkészíthető tisztítószerek a lehető legegyszerűbb és legolcsóbb otthon-tisztántartási módokat kínálják. Erejükre, effektivitásukra a szennyeződések eltávolításától a zsírtalanításig mindenhol számíthatunk. Néhány alaphozzávaló (ecet, szódabikarbóna, mosószóda, hidrogén-peroxid, mosogatószappan stb.) és az egyszerűség elvének ötvözésével valóságos csodaszerek készíthetők, melyek sem a környezetünket, sem az egészségünket nem károsítják.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...