2020.01.16. 10:41:03 9496 311

Mennyi az annyi? Színezzük ki!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Biztosan mindannyian ismerjük a pénzügyi tervezés döcögős útját. Tudjuk, hogy meg kéne csinálnunk, de félelemmel is tölt el minket a gondolat, hogy esetleg meglátjuk, anyagilag nehéz helyzetben vagyunk.

Színes költségvetés - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Színes költségvetés

Ezt halljuk mindenhol, tudatos vásárlók legyünk, tudatosan tervezzük meg az életünket. Meg tudjuk csinálni? Fontos megjegyeznünk, hogy ha egyszer nekiállunk és pár hónapig kitartunk, utána már érezni fogjuk a lehetőségeinket és a takarónk hosszát. Persze ehhez nagyon alaposnak kell lennünk abban a pár hónapban.

Minden család más, mások a prioritások, de az első lépést sehol sem kerülhetjük ki, miszerint egy tiszta, egyértelmű képet kapjunk arról, hogy egy hónapban mire, mennyit költünk.

Itt a megfelelő idő ehhez. Az év elején számot vetünk az elmúlt időszakkal, levonjuk a megfelelő következtetéseket, megfogalmazzuk újévi fogadalmainkat és listát írunk azokról a dolgokról, amiken változtatni akarunk. Miért ne tennénk ezt a pénzügyeinkkel kapcsolatban?

Hogy álljunk neki?

1.lépés

Nyomtassuk ki az elmúlt hónap bankszámla-kivonatát és tegyük mellé az egyéb készpénzes számlákat (érdemes megőrizni a blokkokat egy hónapig, hogy ne emlékezetből kelljen összegeket beírnunk, hiszen így nem valós képet kapunk).

2.lépés

Válasszunk ki különböző színű filceket/ceruzát vagy ha van kihúzókat. Minden színhez rendeljünk egy kategóriát. Ilyenek lehetnek például:

Lakhatás (bérleti díj, közüzemi számlák,telefon Internet, TV előfizetés, biztosítás)
Élelmiszer
Tisztálkodó szerek, tisztítószerek
Orvosi ellátás, gyógyszer
Közlekedés (bérletek tömegközlekedésre, taxi, autó - tankolás, szerviz, autómosás, takarítás)
Ruházkodás
Szórakozás (mozi, koncert, színház, utazás)
Hobbi
Sport
Ajándék
Karácsony
Egyéb

3.lépés

Ha eldöntöttük a kategóriánkat, akkor egyesével haladjunk sorban a bankszámlakivonaton tételenként és jelöljük meg az odatartozó költségeket a megfelelő színnel. Tegyünk így az összes kategóriával.

4.lépés

Adjuk össze kategóriánként, hogy mennyit költöttünk és írjuk le!

Meglepődtünk a számokon? Elégedettek vagyunk? Vagy az derült ki, hogy nagyon elszaladt velünk a ló a karácsonyi ajándékvásárlással? Vannak olyan területek, ahol többet költöttünk, mint gondoltuk? Vagy éppen büszkék vagyunk arra, hogy csökkentettünk a költségeinken a múlt hónaphoz képest? Mit gondolunk a végösszegről? Fedezi egy hónap bevétele a hónap kiadását vagy a megtakarításunk bánta?

5.lépés

A kapott számokat használva kezdhetjük meg a következő hónap tervezését. Állítsunk fel célokat! Mit szeretnénk elérni az előttünk álló időszakban? Ezek a célok, ne térjenek el drasztikusan a kapott mutatóktól, mert azt nehéz lesz tartanunk, de egy kicsit faraghatunk le azokból a költségekből, amik nem az alapvető megélhetésünket veszélyeztetik.

Pl. ha úgy érezzük, sokszor étkeztünk étteremben, és ez nagy kiadást jelentett, a következő hónapban figyeljünk rá és máshol oldjuk meg az ebédünket, vacsoránkat. Természetesen az is lehet, hogy szülinapokkal tűzdelt hónapon vagyunk túl, és nem kell szigorú megszorításokhoz folyamodnunk.

A karácsonyi időszak is különleges, éppen ezért érdemes külön kategóriaként kezelni, hiszen nem jelenik meg a költségeinkben minden hónapban, de ha látjuk mennyit költöttünk rá tudunk előre takarékoskodni.

Ha több hónapon keresztül elkészítjük ezt a kimutatást, azt is láthatjuk, hogy vannak olyan kategóriák amik 2-3 havonta kerülnek csak több pénzbe. Ha ezeknek a változásait megismerjük, könnyebben tudjuk tervezni a kiadásainkat.

A bemutatott technika csak egy a sok közül, amit alkalmazhatunk pénzügyeink követésére. Találhatunk erre megfelelő mobil applikációt, vezethetünk naptárt és Excel táblát is.

Ha azonban vizuális típus vagy akkor szánj rá egy kis időt és próbáld ki te is, hogy tudatosabbá válj a pénzügyeiddel kapcsolatban.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...