2022.01.11. 09:40:00 7718 277

Megtört szív szindróma: Lelki vagy testi eredetű a fájdalom?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Légzési nehézségek és mellkasi fájdalom? A megtört szív-szindróma is lehet ennek az okozója! Lelki megrázkódtatásaink bizonyítottan vezethetnek testi tünetekhez, ez esetben értelemszerűen szívproblémákat okozhatnak.

Megtört szív - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Megtört szív

A takotsubo carmdiomyopathia, azaz polipcsapda nevezetű szindróma a bal szívkamra ilyenkori alakjáról kapta megnevezését. Egyes traumatikus események és érzelmi veszteségek olyasfajta sokkért tehetők felelőssé, amely megfelelő kezelés hiányában súlyos szívbetegségeket idézhet elő.

A tanulmányok eredményei alapján arra a következtetésre jutottak, hogy a (házas)társukat elvesztők traumatikus élményének kellemetlen következmények között ugyanilyen gyakori a felületes légzés eredményezte aritmia, de nem ritka a daganatos betegség sem. A nők körében ráadásul nagyobb valószínűséggel diagnosztizálják ezeket a betegségeket.

A tragédiák után fontos, hogy lekössük az elménket és segítsünk szervezetünknek az oxigénszint szabályozásában. Ehhez többféle mélylégzési gyakorlatot is kipróbálhatunk.

A lelassított lélegzés

Próbáljunk meg elszámolni 4-ig, miközben beszívjuk a levegőt, majd ugyanennyi számolás alatt tartsuk bent. Végezetül 8-ig számolva lassan fújjuk ki a levegőt. A számolás és a légzés összehangolása segít féken tartani a stresszes gondolatokat is.

A váltott orrlyukú légzés

A pulzusszám és a vérnyomás csökkentése javítja a szív- és érrendszeri funkciókat. Ehhez üljünk le a padlóra keresztbe tett lábakkal, és tegyük a bal kezünket a bal térdünket. A jobb kezünk mutató- és középső ujját tegyük a homlokunkra. A jobb hüvelykujjunkkal fogjuk be a bal orrlyukunkat és lélegezzünk egyet be- és ki a jobb orrlyukunkon keresztül, ezután a gyűrűsujjunkkal fogjuk be a jobb orrlyukunkat és lélegezzünk a balon keresztül. Folytassuk ez még jó néhányszor váltogatva.

Küszöböljük ki a stresszt!

A gyász vagy traumás stressz hatása alatt több időt kell szánnunk magunkra, és jól tesszük, ha csupa olyan tevékenységet folytatunk, ami örömet okoz nekünk. Szintén sokat segíthetnek az olyan öngondoskodási gyakorlatok is, amelyek csökkentik a szervezet kortizol szintjét, mint például a forró fürdő, a masszázs és az aromaterápia. A minket aggasztó dolgokkal való mielőbbi szembenézés ugyancsak segíthet mielőbb csökkenteni az összetört szív szindrómát okozó sokkot.

Vegyük hát kezünkbe testi és lelki egészségünket, hogy a hosszú távú szívproblémákat elkerülhessük.

Forrás: www.womendailymagazine.com

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...