2015.02.16. 16:13:27 8236 210

Megjósolható a járványok terjedése az űrből!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Mintha egy sci-fi filmben lennénk. Hihetetlen ugrásokkal fejlődnek a tudomány egészségügyi és egyéb ágazatai is. Most a műholdakat szeretnék még hasznosabbá tenni, és a tőlük származó adatokat az egészségügy szolgálatába állítani. Reméljük sikerrel!

Műhold - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Műhold

Műholdas adatok elemzésével hónapokkal előre megjósolható egyes fertőző betegségek elterjedése, így a járványügyi hatóságok jobban fel tudnak készülni a kezelésükre - mondták kutatók a világ legnagyobb tudományos szervezete, az Amerikai Tudományfejlesztő Társaság (AAAS) éves konferenciáján vasárnap, a kaliforniai San Joséban. Az űrből szerzett adatok segítségével megjósolható járványok között említették a mételyféreg-fertőzést (bilharzia), a maláriát, a dengue és a csikungunya lázat, a hasadékvölgyi lázat (Rift valley fever), vagy akár a Lyme-kórt.

Kenneth Linthicum amerikai biológus, a mezőgazdasági minisztérium szakértője egy kutatócsoport élén már például korai előrejelző-rendszert dolgozott ki a hasadékvölgyi láz (RFV) nevű, főleg Afrikában előforduló szarvasmarha-betegségre, de hasonló riasztórendszeren dolgoznak a malária és a dengue láz esetében is. Uriel Kitron, az atlantai Emory Egyetem kutatója a vízi csigák által terjesztett vérmétely (bilharziózis vagy schistosomiasis) veszélyét igyekszik feltérképezni Kenyában műholdas adatok segítségével, de kutatják a forró égövi szúnyogok terjesztette járványok előrejelzésének lehetőségét is.

A műholdak természetesen nem magukat a parányi kórokozókat mutatják ki, hanem azokat vízföldrajzi vagy éghajlati körülményeket, így a vízfolyásokat, az esőzéseket, az áradásokat vagy épp az aszályokat, amelyek kedveznek a kórokozók hordozóinak elszaporodásához. Kenneth Linthicum azt mondta, hogy a műholdas adatok elemzésével akár 2-5 hónappal előre képesek megjósolni egyes járványok kitörését.

Forrás: vs.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...