2024.04.18. 08:43:36 5349 209

Megéri-e beépíteni a tetőteret?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Egy korszerű elvárásoknak minden szempontból megfelelő, komfortos padlástér kialakítása sokak számára kívánatos megoldásnak bizonyul. A kialakítás igényét illetően több cél lehet a mozgatórugó. Ugyanakkor az akadályozó tényezőkkel is szembe kell nézni, optimális esetben még a szakemberrel való szerződéskötést megelőző szakaszokban, hogy ne érjenek kellemetlen meglepetések.

Tetőtér Fotó:123rf.hu - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Tetőtér Fotó:123rf.hu

A fentiekben említést tettünk a tetőtér beépítés többféle céljáról, melyek közül kiemelhetjük azt, hogy ez esetben egy gazdaságos megoldásról lehet szó. Főként akkor, ha a feltételek, úgymond adottak, hiszen kézenfekvő, hogy egy családi- vagy egy ikerházat ilyen módon tegyünk nagyobbá. A lakható hellyel rendelkezés mellett ugyanakkor az építészetileg is vonzó, esztétikus házmódosítás is ösztönző lehet. A ház padlásterének típusától, formájától függően, akár arra is lehetőség kínálkozhat, hogy egy két szinttel rendelkező, saját ízlésünknek és térigényünknek megfelelő tetőtéri lakást alakítsunk ki. Ahogy Horst Fischer-Uhlig fogalmazott a Tetőtér-beépítések című munkájában: ha kihasználjuk a padlástér beépíthetőségének sanszát, akkor egy valóságos felső házzal bővíthetjük a már meglévőt.

Mik lehetnek az akadályozó tényezők?

Sajnos nem minden típusú lakás felsőrész formája és kialakítása teszi lehetővé számunkra az otthon terebélyesítés ilyenszerű vágyának megvalósítását. Hacsak nem kerülünk azon szerencsés helyzetbe, hogy egy rendkívül kreatív, sok éves tapasztalattal és meggyőző referenciákkal rendelkező építész mégis megcsillantja a reménysugarat a megoldás irányába, és talál módot az első nekifutásként problémásnak tetsző padlástér átformálására.

Akadályként gördülhet elénk (illetve fölénk) a tetőszerkezet oszlopa, a mestergerenda szerkezete. Ugyanis építészetileg nem minden formájú tetőszerkezet, hajlás alakítható át úgy, hogy az megfeleljen az eredeti gazdaságos elvárásoknak. Ilyen példaként a szelemenes tetőszerkezet, amelynek a középső sorfái, azaz oszlopai jelenthetnek beépítési akadályt. Mivel ezeknek az oszlopoknak kulcsszerepük van a teherhordozásban, esetleges eltávolításuk mindenképpen megkíván néhány szerkezeti átalakító óvintézkedést, melynek az anyagi vonzataival is számolni szükséges. Esetleg opció lehet a szerkezet megemelése.

Jó hír azonban, hogy viszont a szelemenes kialakítással ellentétben a szarufás, valamint a torokgerendás tetőszerkezetek. Mi több: ez utóbbi típus esetében felkínálkozik egy kétszintes padlástér kialakíthatósága is, amennyiben erre van igény.

Miért éri meg beépíteni a tetőteret?

Az elmúlt években egyre sűrűbben szembesülhettünk olyan hírekkel, melyek szerint a kamatszintek alakulása, a magas önerő, a növekvő árakkal rendelkező ingatlanok folytán egyre kevesebb család és fiatal házaspár szánja el magát arra, hogy önálló lakást vásároljon magának. Egy frissen egybekelt pár, két kisgyerekkel elfogadta az apai nagyszülők azon javaslatát, hogy beépítsék a felső részt. Ez nagy segítség volt a fiataloknak, akik így kevesebb kiadással alakítottak ki maguknak – a nagyszülők financiális segítségével – egy összkomfortos lakást. Ebből a példából is látszik, hogy sokaknak megéri invesztálni a tetőtér beépítésbe, hiszen amikor a példabeli család elköltözik – amennyiben ezt tervezi – akár albérletként is kiadhatóvá válhat ez a tetőtéri lakás.

Ha jó hozzáértéssel és alapos tervezéssel sikerül összhangba hozni a lakófelület bővítését az építészeti adottságokkal, akkor dupla siker érhető el. Az extra térnyerés után kedvünk, igényeink és ízlésvilágunk szerint alakíthatjuk, formálhatjuk, rendezhetjük a felső lakrészt. A tetőablakok által biztosított több fény, a fehér falak és a natúr anyagok révén akár további térnövelő hatást érhetünk el. A megfelelő anyagok, a hőszigetelés, az energiatakarékos, okos és fenntartható megoldásokkal pedig tovább növelhető a komfort és az esztétikum egyaránt.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...