2021.04.28. 10:00:00 7536 228

Megbántottad? 7 pontos útmutatónkkal sikeres lesz a bocsánatkérés!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Egy (nagy nehezen kimondott) „sajnálom” nem valódi megkövetés, a láthatatlan sebek begyógyításához elég kevés, mondhatni, hogy csupán a kezdet. Amikor meggondolatlanul megbántunk másokat, a legjobb, ha úgy kérünk elnézést, hogy az valóban megbékélést hozzon.

Bocsánatkérés - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Bocsánatkérés

Az őszinte sajnálat kimutatása jó kiindulópont elmérgesedett személyes kapcsolataink rendezéséhez, ám a bocsánatkérésnek is megvan a maga egyedi folyamata. Mit kell szem előtt tartanunk, hogy sikeres legyen a törekvésünk?

1. Hallgass vagy siess?

Kisebb horderejű ügyeknél természetesen jó megoldás lehet a gyors bocsánatkérés, de bonyolultabb élethelyzetekben jobb egy kicsit kivárni és hallgatni, amíg pontosan nem körvonalazódik a helyzet. Amikor megértettük, hogy a másik ember pontosan miért érzi magát úgy, ahogy, nekünk is könnyebb megtalálnunk a megfelelőbb szavakat. Vannak olyan szituációk, ahol a szemkontaktussal kísért aktív hallgatás többet ér ezernyi sajnálomnál.

2. Gondold át a mondandódat!

A személyes bocsánatkérés általában célravezetőbb, azonban az írásban kért bocsánat is lehet komfortos a megsértett egyén számára. A gondolataink rendezése nagyban segít úgy megfogalmazni a mondandónkat, hogy nagyobb valószínűséggel részesüljünk megbocsátásban.

3. Legyél konkrét, mégis részletes!

Ha valaki ki tudja nekünk fejteni, hogy a viselkedésünk vagy a szavaink miként bántották őt, akkor még inkább indokolt, hogy mi is hangsúlyozzuk, megértettük a gondját. Az aktív meghallgatás után pedig rajtunk a sor, hogy orvosoljuk a kárt! Mondjuk el, mi idézte elő a viselkedésünket és szögezzük le, hogy ennek ellenére ez nem mentesít minket.

4. A megkövetés nem vitaest!

Csak semmi „de”! Nem vonhatjuk kétségbe a másik érzéseit feltételes korlátozásokkal, mert az a másik félnek azt üzeni, hogy a megbántottság érzése a mi érzéseink után való. A régi sérelmeket se ekkor fogalmazzuk meg, mert pont az ellenkező irányba fog fordulni a beszélgetés, mint ahogyan eredetileg terveztük.

5. Szavaid ne legyenek üresek, cselekedj is!

Érzéketlenségünk ellensúlyozására a bocsánatkérés után is fektessünk hangsúlyt, és kövessük nyomon a saját viselkedésünket, hogy ne forduljon újból elő a korábbi kellemetlen eset. Ajánljunk fel kompenzációt is az okozott fájdalom csökkentésére, ha durvább volt a konfliktus.

6. Légy türelmes!

Elutasítják a bocsánatkérésünket? Később ismételjük meg! A 3. sikertelen bocsánatkérés után azonban már a másik félnél „pattog a labda”, és már neki kellene lépéseket tennie az ügy rendezéséhez. Ha kifejezted sajnálatodat, már csak nyitva kell tartanod a szívedet! A megbocsátás akkor is megtörténhet, ha nem nyomban következik be.

7. Jobb későn, mint soha!

Lelkiismeretfurdalás egy régebben okozott sérelem miatt? Ne temesd el ezt a kellemetlen érzelmet magadban, hanem hozd helyre mindegyik fél lelki egyensúlyát! Az is lehet, hogy a megbántott fél már régen elfelejtette az esetet. Ha nem hozod szóba a dolgot, akkor továbbra is furdalni fog a bűntudat, és lehet, hogy teljesen feleslegesen.

Forrás: www.self.com

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...