2023.10.01. 17:46:05 8798 307

Megállítható-e az öregedés?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az öregedéstan, avagy gerontológia, szerint minden többsejtű szervezet – így az emberé is – végül elhasználódik, így idővel nem lesz képes aktívan fenntartani azonosságát. A tudósok minderről sommásan úgy vélekednek, hogy az entrópia mindig győzedelmeskedik, a rendezetlenség mértéke végül felülkerekedik a szintézissel szemben. Az öregedés is egy ilyen jellegű folyamat részeként tartható számon.

Hosszú élet - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Hosszú élet

Az evolúció biológusok szerint azonban szükséges különbséget tenni a maximális és a várható élettartam között. A maximális élettartam mindig egy adott faj rendszerén belül határozódik meg, pl. a kutya maximális élettartama nagyjából 20 év, a teknősök becsült maximális élettartama akár a 150 évet is meghaladhatja, az emberé pedig 121 év.
Azonban itt képbe lép a várható élettartam is, melyet nem a fajra, hanem a populációra jellemző – tehát általában azt az életkort jelöli meg, mely legalább a lakosság felére jellemző. A várható élettartam azonban több tényezőtől (pl. gazdasági, higiéniai, egészségügyi okok, kedvezőtlen külső hatások: éhezés, háborús körülmények, járványok stb.) is függővé válik, amivel magyarázható, hogy miért van az, hogy a világ egyes területein (pl. Afganisztán, Kambodzsa, Togo stb.) a várható élettartam mindössze 40 év, míg másutt akár 78 (pl. Egyesült Államok) is lehet.

Ám amennyiben fellapozzuk a történelemkönyveket, láthatjuk, hogy a 20. század elején az amerikai nők majd fele 60 éves kora előtt elhalálozott, addig mindez az 1980-as években már a 80 évet betöltött nőkre volt jellemző. Továbbá az is megjegyezendő, hogy míg az 1900-as évek „időseinek” nem kellett farkasszemet nézniük korunk időskorra jellemző betegségeivel, viszont annál inkább a különféle fertőző kórokkal, járványokkal.

Nem csupán az örök fiatalságot sóvárgók, hanem a kutatók is elgondolkodnak olyan – ma még megvalósíthatatlannak tetsző – kérdésekkel, mint: a mi lenne, ha a sejtjeink folyamatosan megújulnának? Ha elérnénk a biológiai halhatatlanság állapotát? A jelenlegi tényállás viszont az, hogy sejtjeink túlnyomó része nem rendelkezik az előbb említett ismérvekkel, és idővel megfosztatnak replikációs (többszöröződni tudó) képességüktől is. A sejtosztódás során a kromoszómavégek egyre rövidebbé válnak – és mivel nem rendelkeznek védősapkával (telomerekkel) összezsugorodnak, és lassan elveszítik továbbosztódási tulajdonságaikat. Ekkor már elöregedett vagy öregedésnek indult sejtekről beszélünk. Önmagában véve a még aktív öregedő sejtek nem okoznak gondot a szervezetnek, hiszen részt vesznek az anyagkiválasztásban, az immunrendszer aktiválásában. A helyzet akkor válik problémássá, amikor a szervezetünk már nem tudja gyors ütemben eltávolítani ezeket az idős sejteket, melynek hatására a környező sejtek is öregedésnek indulnak (dominóeffektus).

Szokták mondani, hogy minden jóért előbb-utóbb fizetnünk kell. A szakértők szerint az öregedésgátlás nem feltétlenül megvalósíthatatlan, viszont az ára erkölcsi akadályokba ütközhet. Egy elképzelés szerint ugyanis az emberi szervezet behatárolt mennyiségű energiával rendelkezik, melynek egy bizonyos részét a reprodukcióra fordítja, vagyis a szaporodásra. Mivel ez az energiakészlet e szerint a nézet szerint nem végteleníthető, mégis lehet nyerni néhány extra évet pluszba – mindezt úgy érnék el, hogy megváltoztatnák a szervezet energiaelosztását, ezzel növelve az élettartamot. Cserébe viszont el kell dönteni, hogy gyermeket vállal az illető, vagy inkább a hosszú életet szeretné. Vagy-vagy – mondják ezen teória tudósai. Az etikai kérdések itt mérvadóak. Ha viszont a lerövidült telomerek meghosszabbításával próbálnak életmeghosszabbító beavatkozásokat elérni, akkor szembesülniük kell egy újabb problémával, mégpedig azzal, hogy a káros (pl. rákos) sejtek is ellenőrizetlenül kezdenének elburjánzani éppen a telomeráz-hosszabbító beavatkozás miatt.

Az öregedésgátlás lehetőségeit vizsgáló tudósok egy másik csoportja más módszerrel is megpróbálkozna: az elöregedett sejtek szervezetből történő eltávolításával. Mindez jól hangzik, és hatékonyságot sejtet, viszont ez esetben is akad hátulütő, mely kísérteties hasonlóságot mutat a telomer-hosszabbító alternatívával. Amennyiben ugyanis nem sikerül az öreg sejteket megcélozniuk, úgy a szervezet számára hasznosakat is eltávolítják. A fentiek alapján nem biztos, hogy az öregedésgátlás megfelelő iránynak és célnak bizonyulhat. A kutatók szerint járhatóbb útnak bizonyulhat a több egészséges életév célkitűzése kiegyensúlyozott étrenddel, megfelelő testmozgással,valamint jó szociális kapcsolatokkal.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Neked van B terved? – Fogódzók és mentőövek nehéz időszakokhoz

Életünk egy-egy akadálytalan, felhőtlen időszakában hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy az esetleges nehezebb időszakokra is gondoljunk. Aztán beköszönt egy válságos helyzet, és az első gondolatok között bizonyosan szerepelni fog a jövő próbatételeire való optimális felkészülés terve – , ahogy mondani szokás: lehetőségeinkhez mérten legyünk „bebiztosítva”. Miért lehet szükségünk B tervre?

Kóstoltad a világ leghíresebb ételeit?

A külföldi utazások során a hely kultúrájával, történelmi érdekességeivel és embereivel való megismerkedés egyik örökzöld módja az ott hagyományos és népszerű ételek megkóstolása. Az ételek így méltán képezhetik kirándulásaink fénypontját és képesek megnövelni az utazási élményeket.

EZZEL A NAPONTA KÉTSZER VÉGZETT GYAKORLATSORRAL JÓL FEJLESZTHETŐ A CSECSEMŐK CSÍPŐÍZÜLETE

A magzat méhen belüli elhelyezkedése és a szülés körüli megpróbáltatások miatt aszimmetria vagy tartási eltérés alakulhat ki az újszülöttek csípőjénél. Ez a jelenség ijesztő lehet a szülők számára, pedig hátterében legtöbbször nem betegség áll. Annak érdekében viszont, hogy a gyermek ízületei megfelelően fejlődjenek, születéstől kezdve 4-6 hónapos korig naponta kétszer tornáztatni kellene az újszülöttek csípőízületét, például pelenkázás közben. Ebben segít a Semmelweis Egyetem legújabb oktatóvideója.