2020.03.26. 15:27:44 8604 261

Maradj otthon – és kertészkedj! Vetni és ültetni is lehet márciusban
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Elég napja ülünk már otthon ahhoz, hogy úgy érezzük, itt az ideje kimozdulni! Azért csak visszafogottan, azonban semmi akadálya, hogy kimerészkedjünk a kertünkbe. Hétvégén végre itt a jó idő! Vethetünk, ültethetünk. Aki csak az erkélyig jut, az se búsuljon, palántázni ott is lehet.

Hobbi kertészkedés - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Hobbi kertészkedés

Eljött a tavaszi vetések, ültetések ideje, a hétvégére napsütéses, meleg időt jósolnak – hát használjuk ki! Poroljuk le a téli álmot alvó kerti szerszámokat és kezdődhet is a munka! Itt a lista, hogy miről érdemes már most gondoskodnunk!

Brokkoli

Az előnevelt palánták már kiültethetők, 45 centiméteres sortávon ültetve, 30 centit hagyjunk a tövek között. Ha palántanevelésbe kezdünk még csak, kb. 2 centiméter mélyre ültessük a magokat – ám ezt jobb, ha még bent tesszük a melegben. A brokkoli tenyészideje nagyjából 6-8 hét. Jól társítható babbal, retekkel, céklával, de akár kaporral is.

Hagymák

A hagymaféléket is vethetjük egyből az ágyásba, nincs szükség a palánta előnevelésére. Körülbelül 1 centiméter mélyre vessük, majd folyamatában egyeljük az ideális növekedés érdekében. 8-12 hét múlva fogyaszthatjuk ízes hagymáinkat. Együtt nevelhetjük sárgarépával, pasztinákkal és salátával is.

Karalábé

Melegebb tájakon közvetlenül vethető, de a várható hideg időjárás miatt érdemes most inkább még bent előnevelni a karalábé palántáit. Magjait 2 centiméter mélyre vessük, egymástól bő 20 centire, másfél arasznyi sortávot hagyva. Egy gödörbe 3 mag kerüljön. Uborkával, salátával, zellerrel, sárgarépával és póréhagymával társnövény.

Karfiol

Közvetlenül az ágyásba vethetjük, de az előnevelt palántákat is kiültethetjük most. Széles, 50-70 centiméteres sortávot hagyjunk és a tövek között is 60-70 centiméter maradjon. Tenyészideje kb. 10 hét. Spenótot, zöldborsót, salátát, zellert és póréhagymát ültethetünk hozzá.

Kelkáposzta

2 centi mélységbe a magok egyből az ágyásba kerülhetnek. Hagyjunk szűk fél métert a tövek között és nagyjából 60 centis sortávot. Társnövényei a sárgarépa és a hagymafélék. Tenyészideje 8-20 hét között van.

Retek

A retek magjai is mehetnek a földbe, 1 centiméter mélyre. Tőtávnak is elegendő az 1 cm, később a nyári fajtákat 2,5 centis távolságban kiegyeljük majd, a korai termésűeket pedig 5 centis tőtávra ritkítjuk. 3-4 hét a tenyészidő, meglehetősen gyorsan látjuk majd az eredményt. Sortávnak 15 cm-t hagyjunk.

Póréhagyma

2,5 cm mélységben kintre vethető. 8 hetes tenyészideje alatt jól társítható uborkával, zellerrel vagy káposztával.

Sárgarépa

Vethető hidegágyásba, 1-2 centiméter mélyen, 10 centiméteres tőtávval és 30 centis sortávval dolgozva. Társnövénye a pasztinák, a burgonya, a kelkáposzta, és a hagymafélék. 10-12 hét tenyészidővel számolhatunk.

Zöldborsó

Márciusban már vethetjük a szabadban, 4-5 centi mélyre, 15 cm sor-, és 5 centi tőtávolsággal. Árpával és más gabonákkal jól társítható. Tenyészideje 8-10 hét.

Ha az ültetésre jó időnk lesz is, ne feledkezzünk meg arról, hogy várhatóak még komolyabb hidegek, akár már jövőhéten is. Ettől persze nyugodtan munkálkodjunk a kiskertünkben, de kísérjük figyelemmel az időjárás előrejelzést. A közvetlenül ágyásba vetett növényeink márciusban és áprilisban még takarásra szorulhatnak. Védjük meg őket a fagy ellen!

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

A „luxusgyümölcs”, ami Kelet-Ázsiában a halhatatlanságot jelképezi + recept

Nem csupán Weöres Sándor Kert című kedves versében terem a vaj-alma, a saláta-bokorka, az érett, piros alma és a puha szőlő társaságában méz-körte, hanem a világ számos táján. A különféle kultúrákban pedig gazdag történelmi múlttal büszkélkedhet ez a gyümölcsféle, mely immár különleges művészeti megoldással is bír, mégpedig a Buddha alakú körte formájában. Ezeket a kreatív kínai gazdák által formált és gondozott „körteszobrokat” luxusgyümölcsként tartják számon. Milyen titkokat fed fel magáról ez a rózsafélék családjába tartozó növény?

Habkönnyű tojáslikőrös süti – Nyáresti beszélgetések tökéletes kiegészítője lesz!

Édességre vágysz, de nem akarsz túl sok időt a konyhában bíbelődni? Legyen gyorsan elkészíthető, de a kiadós is? Fel van adva a lecke, de megkíséreljük a lehetetlent, és adunk neked egy szívet melengető, gyorsan elkészíthető, mégis laktató sütit. Csődítsd össze a családot, barátokat, mert pikk és pakk, kész is lesz!

Huszonegy programhelyszínen 295 zenei produkció az idei debreceni Campus Fesztiválon

Páratlan nagyerdei környezetben, korszerűen felszerelt fesztiválhelyszínen várja ismét a látogatókat július 24-27. között a debreceni Campus Fesztivál: az idén 21 programhelyszín üzemel majd, ahol 295 zenei produkciót tekinthetnek meg a fesztiválozók.